Hoe je een einde aan een giftige vriendschap maakt

Als vriendschappen niet in evenwicht zijn en er geen wederkerigheid tussen de betrokken partijen is, dan is het beter om er een einde aan te maken. In dit artikel vertellen we je hoe je een giftige vriendschap kunt beëindigen.
Hoe je een einde aan een giftige vriendschap maakt
Andrés Carrillo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Andrés Carrillo.

Laatste update: 11 augustus, 2022

In dit artikel zullen we vertellen hoe je een einde aan een giftige vriendschap kan maken. Op een bepaald moment in ons leven moeten we misschien een einde aan een giftige vriendschap maken, wat niet altijd gemakkelijk is.

Als we ons echter realiseren dat sommige relaties negatief voor ons eigen welzijn worden, dan is het het beste om het te accepteren en er van weg te lopen. Het komt vaak voor dat we zelf weerstand bieden en het vermijden om een einde aan negatieve vriendschappen te maken.

Soms blijven we onbewust dicht bij de verkeerde mensen in de buurt. In dit artikel zullen we zien hoe we verder moeten gaan om afstand te nemen van degenen die ons geen goede vriendschap bieden.

De kenmerken van een giftige vriendschap

Hieronder bespreken we een lijst met enkele van de belangrijkste kenmerken van een giftige vriendschap. Het idee is dat je deze gedragingen in je dagelijkse leven kunt herkennen.

Op deze manier kun je onderscheid tussen vriendschappen maken die het waard zijn om te behouden en vriendschappen die dat niet zijn. Laten we beginnen!

1. Zelfs als ze bij je zijn, dan zijn ze niet bij je

De fysieke aanwezigheid van iemand impliceert niet noodzakelijk gezelschap. Soms kunnen we ons eenzaam voelen als we plannen met een groep vrienden maken. Giftige vrienden geven niets om jouw mening of zorgen. Ze willen gewoon dat je bij hen bent en alles zonder twijfel accepteert.

2. Ze richten zich op een denigrerende manier op je gebreken

Vrienden helpen ons om te beseffen welke aspecten we moeten verbeteren, maar negatieve vriendschappen zullen zich op een niet constructieve manier op onze gebreken richten. Op deze manier zorgen ze ervoor dat we ons rot voelen en bieden ze geen oplossing.

3. Ze geven je het gevoel dat je ondervraagd wordt

Een groepje mensen heeft een discussie

Sommige mensen hebben de neiging om het gedrag van anderen op basis van hun persoonlijke criteria in twijfel te trekken, wat niet erg empathisch is. Een echte vriend zal je beslissingen niet veroordelen, maar zal ze begrijpen en een mening geven.

4. Ze zorgen ervoor dat je niet in de schijnwerpers komt te staan

Er zijn vrienden die constante aandacht vragen en als de aandacht om de een of andere reden op ons is gericht, dan kunnen ze dat niet tolereren. Mensen die niet toestaan dat anderen de hoofdrol spelen, kunnen geen vrienden zijn, in ieder geval niet op de juiste manier.

5. Er is een gebrek aan consistentie

Giftige vriendschappen zijn niet consistent met wat ze zeggen en zijn vaak in tegenspraak met hun daden. Die mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze ons steunen bij onze plannen, maar raken er tegelijkertijd niet bij betrokken.

Dit betekent niet dat al onze vrienden deel van onze persoonlijke projecten uit moeten maken, maar als er geen samenhang is tussen wat er gezegd wordt en hun acties, dan is de situatie verwarrend. In het ideale geval zouden vrienden in staat moeten zijn om eerlijk en duidelijk te zijn wanneer ze geen onderdeel van een plan willen zijn.

Tips en manieren om een einde aan een giftige vriendschap te maken

Vrouw denkt na

Na het bekijken van de meestvoorkomende indicatoren van vriendschappen die niets positiefs bijdragen, is het tijd om enkele effectieve manieren te onderzoeken om ze buiten beschouwing te laten, zonder dat het ons zoveel kost om dit te doen.

1. Leer grenzen te stellen in een giftige vriendschap

Om een vriendschap die niet de moeite waard is los te laten, is het belangrijk om de dingen te weten waarover we niet willen onderhandelen.

In die zin zullen we, als we in staat zijn om met betrekking tot onze idealen en principes een stevige positie te behouden, weten dat het het beste is om afstand van degenen te nemen die niet aan dezelfde criteria voldoen.

2. Druk jezelf assertief uit

Assertieve communicatie is een belangrijk hulpmiddel om van slechte vriendschappen vandaan te komen. Als we onze beslissingen duidelijk kunnen communiceren, dan voelen we ons vredig. Het gaat erom dat je de noodzaak om weg te lopen niet onderdrukt.

Je assertief uiten betekent ook dat je jezelf in de schoenen van de ander plaatst en begrijpt dat die persoon het misschien niet eens is met je beslissing om afstand te nemen. We moeten echter standvastig zijn en aan het idee vasthouden. We zullen bij het uitleggen van onze motieven kort, beknopt en respectvol moeten zijn.

3. Ontlast jezelf voordat je afstand van de giftige vriendschap neemt

Voordat je met de vriend(in) van wie je afstand wilt nemen, gaat praten, is het een goed idee om je hart bij iemand anders te ontlasten. Het doel is om te voorkomen dat emoties tijdens het gesprek oncontroleerbaar worden en dat alles vervolgens in een conflict eindigt.

4. Visualiseer het moment van het gesprek

Visualisatie gaat over het creëren van waarschijnlijke scenario’s in onze geest, vergelijkbaar met degene die zich tijdens het gesprek zouden kunnen voordoen. Op deze manier worden we dan minder aan verrassingssituaties blootgesteld. Als we in gespannen situaties de controle behouden, dan kunnen we er beter uitkomen.

5. Respecteer de mening van de ander

Zoals we al hebben gezegd, is het waarschijnlijk dat de andere persoon de beslissing die we hebben genomen niet leuk zal vinden. We moeten echter standvastig zijn in onze aanpak. Dit betekent niet dat we anderen moeten dwingen om zoals wij te denken. Het is echter belangrijk om het standpunt van de ander te accepteren.

Kan een giftige vriendschap ophouden om giftig te zijn?

Het is niet altijd nodig om afstand van mensen te nemen, soms kunnen relaties verbeterd worden. Een giftige vriendschap kan namelijk ophouden met giftig te zijn zolang de betrokken partijen elkaar kunnen respecteren. Je hoeft het met je vrienden niet met alles eens te zijn, maar je moet elkaars verschillen wel zoveel mogelijk accepteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García Villar, C. “Las Amistades Peligrosas.” Radiologia 1 July 2016: 243–244. Radiologia. Web.
  • Franco, Jean, and Ariadna Molinari Tato. “Amistades Peligrosas.” Debate Feminista 44 (2011): n. pag. Debate Feminista. Web.
  • Brotfeld, Cristian, and Christian Berger. “El Rol de La Empatía y Apertura En La Intimidad de Las Amistades Adolescentes.” Revista de Psicología 29.2 (2020): n. pag. Revista de Psicología. Web.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.