3 redenen om zelfdialoog in je voordeel te gebruiken

Zelfdialoog kan negatief zijn en ons in ons dagelijks leven conditioneren. Hoe kunnen we het verbeteren en in iets positiefs veranderen? Ontdek in het volgende artikel hoe je zelfdialoog in je voordeel kunt gebruiken.
3 redenen om zelfdialoog in je voordeel te gebruiken

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet jij wat zelfdialoog is? Merk je dat je het doet? Vandaag willen we je vertellen hoe je zelfdialoog in je voordeel kunt gebruiken. Zelfdialoog is een gesprek dat we met onszelf voeren zonder het te beseffen.

Als we bijvoorbeeld een fout maken en tegen onszelf zeggen: “Ik heb het verprutst, hoe kan het dat ik het niet kon?” Het is normaal om het niet te verbaliseren, hoewel er momenten kunnen zijn dat we het wel doen.

Het grootste probleem met zelfdialoog is dat het de neiging heeft om zich op het negatieve te concentreren. We kunnen ons zeker met uitdrukkingen identificeren die we tegen onszelf zeggen, zoals “nou, dat ging weer niet goed”. Als we onze zelfdialoog slechts een paar dagen analyseren, dan zullen we ontdekken dat we nogal slecht tegen onszelf praten.

Deze zelfdialoog van afkeuring, als deze in de loop van de tijd wordt gehandhaafd, zal uiteindelijk ons zelfrespect schaden. We zijn niet zo slecht als dat we denken dat we zijn, en we zijn ook niet zo slecht omdat we iets specifieks hebben gedaan.

Redenen om zelfdialoog in je voordeel te gebruiken

Er zijn veel redenen om zelfdialoog in je voordeel te gaan beoefenen. We praten vaak tegen onszelf en behandelen onszelf heel slecht, en aangezien we het meestal niet onder woorden brengen, denken we niet eens na of wat we tegen onszelf zeggen goed of slecht is. De waarheid is dat dit ons meer beïnvloedt dan we denken.

1. Het beïnvloedt onze emoties

Vrouw staat voor een splitsing

Wanneer we tegen onszelf praten, dan zijn we in staat om situaties anders te zien of nauwkeurigere beslissingen te nemen. Dit stelt ons gerust, schept rust en helpt ons om onze emoties veel beter te beheersen.

2. Verhoogt zelfkennis

Een andere reden om tegen jezelf te praten is dat het je in staat stelt om jezelf beter te leren kennen. We zijn in staat om contact te maken met onszelf, met wat er met ons gebeurt en met wat we voelen. We zouden kunnen zeggen dat zelfdialoog ons verrijkt.

3. Vermindert anticiperende angst

Dit is een aandoening waar veel mensen last van hebben. Anticiperende angst ontstaat wanneer er nog niets is gebeurd dat het zou kunnen veroorzaken. Door tegen onszelf te praten, kan het helpen om het te verminderen en te voorkomen dat het verschijnt.

Tips voor het beoefenen van een positieve zelfdialoog

Nu je al deze goede redenen gelezen hebt om zelfdialoog te beoefenen, vraag je jezelf wellicht af hoe je dan moet beginnen? Een aantal mensen communiceren onbewust met zichzelf en gebruiken zelfdialoog zelfs in hun voordeel. Vele anderen, zoals misschien bij jou het geval is, hebben wat tips nodig om met deze krachtige tool aan de slag te gaan.

Een dagboek bijhouden

Dagboek

Een dagboek bijhouden is handig, want het is een hulpmiddel dat we allemaal kunnen gebruiken en waaraan we maar een paar minuten per dag hoeven te besteden. Het helpt je ook om terug te kijken op wat je hebt geschreven en erover na te denken vanuit een perspectief dat je kan helpen.

Je zelfdialoog in twijfel trekken

Een andere manier om je zelfdialoog te verbeteren, is door er vraagtekens bij te zetten. Om dat te doen, moet je teruggaan naar wat je in het dagboek hebt geschreven en jezelf enkele vragen stellen, zoals “beoordeel ik wie ik ben in plaats van hoe ik me heb gedragen?”

De manier waarop we tegen onszelf praten veranderen

Als het antwoord op de vraag of je te negatief bent en alleen het slechte deel ziet van wat er is gebeurd, ja is, dan is het tijd om iets te veranderen. Al die zinnen die je tegen jezelf zegt, kunnen je pijn doen.

We praten vaak op een negatieve manier tegen onszelf en het is essentieel dat we dit veranderen. Enkele voorbeelden van positieve zinnen die je tegen jezelf kunt zeggen zijn de volgende:

  • Ik ben een mens. Ik kan fouten maken, maar ik zal ervan leren en verbeteren.
  • Ik ga aan mijn sollicitatiebrief werken, een cursus volgen of blijf cv’s uitdelen. Ik weet zeker dat ik aangenomen word.

Hoewel dit misschien gek lijkt, werkt het. Onze zelfdialoog is krachtig en het is belangrijk dat we die benutten. De meesten van ons spreken tegen onszelf op een manier die we nooit tegen iemand anders zouden doen. Hier is dus de sleutel: we moeten voor onszelf zorgen en onszelf respecteren zoals we dat voor andere mensen zouden doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Montero García, F. (2016). Influencia del autodiálogo, necesidades psicológicas básicas, relación entrenador-deportista y la ansiedad.
  • Orellana, O., García, L., Salazar, M., Malaver, C., Herrera, E., & Yanac, E. (2011). Esquemas de pensamiento de autodiálogo positivo y negativo y estilos de aprendizaje en estudiantes universitarios.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.