De beste leeftijd is je huidige leeftijd

De beste leeftijd is je huidige leeftijd

Laatste update: 20 februari, 2019

Vergeet nooit dat je veel meer bent dan alleen je uiterlijke verschijning. Je leeftijd is niet alles. Hetgeen anderen kunnen zien, is slechts de top van de ijsberg.

De beste leeftijd is je huidige leeftijd, niet jonger en ook niet ouder.

Wanneer we jong zijn, kunnen we niet wachten om eindelijk onafhankelijk te zijn. We gaan ervan uit dat in die onafhankelijke jaren onze dromen, perfecte liefdesverhalen en wildste avonturen verborgen zitten.

Later in het leven lijkt het, terwijl je de weg van het leven bewandelt, alsof veel mensen niet in kunnen zien dat de jaren die voorbij zijn gegaan hen hebben gemaakt tot wie ze vandaag de dag zijn, de persoon die ze zien wanneer ze in de spiegel kijken, samen met alle verjaardagskaarsjes die zich maar blijven vermenigvuldigen op hun verjaardagstaart.

Dit is niet goed. Je leeftijd niet accepteren is verbonden aan het idee dat je niet het leven hebt dat je graag zou willen hebben en met het gegeven dat je geen innerlijke balans voelt. Dit is vrij gevaarlijk.

Elk jaar dat je leeft is een jaar waarin je weer tijd doorbrengt met de mensen van wie je houdt, waarin je mogelijkheden hebt om te groeien als persoon en je band met andere mensen te versterken.

Het is nooit te laat om nieuwe hoogtes te bereiken en nooit te vroeg om aan nieuwe avonturen te beginnen. We hopen dat je hier even over na zult denken.

En jij… hoe oud ben jij?

Eens in de zoveel tijd hoor je iemand iets zeggen als ‘Ik herken mezelf gewoon niet wanneer ik in de spiegel kijk, ik voel me veel jonger’. Is dit slecht? Helemaal niet. Op een bepaalde manier is het normaal en misschien zelfs goed. Eén ding dat namelijk nooit oud zou moeten worden, is je hart.

Ik ben net zo oud als het aantal jaren dat ik geleefd heb. Mijn gezicht vertelt het sprookje, mijn ogen vertellen mijn verhaal. Van binnen is het echter elke dag opnieuw een gevecht om mijn geest jong te houden, zodat het nooit genoeg krijgt van het leven en mij voortdurend opwinding blijft brengen bij alles wat ik doe.

De onvermoeibare zoektocht naar jeugdigheid

De zoektocht naar jeugdigheid

Het verhaal over de geliefde van de Franse koning Hendrik II, Diana de Poitiers, laat zien hoe deze vrouw een groot deel van haar leven geobsedeerd was met het ontwijken van ouderdom. Ze kon niet toezien hoe haar gezicht veranderde, hoe haar haar grijs werd en hoe ze uit de gratie raakte bij haar koning, die haar steunde.

Ze probeerde duizenden formules en gaf bakken geld uit aan verschillende alchemisten. We weten dat deze vrouw uiteindelijk 66 jaar oud werd, een leeftijd waarop ze er fragiel, dun en ongezond uitzag. Wellicht zag ze er veel jonger uit dan ze werkelijk was, maar dit doel kon ze alleen bereiken door middel van een intense lijdensweg.

Een latere analyse van haar botten onthulde dat Diana de Poitiers haar halve leven lang goud had gegeten om ouderdom te vermijden. Was deze langzame bloedvergiftiging het waard? Dat zullen we nooit weten, maar het lijkt wel alsof dezelfde zoektocht zich zelfs vandaag de dag nog blijft herhalen.

  • De obsessieve zoektocht naar een verloren jeugd veroorzaakt angst en frustratie.
  • Vandaag de dag hechten we ook veel te veel waarde aan onze uiterlijke verschijning en de drang om het verstrijken van de tijd te ontkomen.
  • Als er iets is dat werkelijk interessant en betoverend is, dan is het wel een persoon die zijn leeftijd gewoon accepteert en zijn leven op intense wijze blijft leiden. Deze mensen gaan door het leven met een gevoel van geluk dat mensen in de twintig en dertig niet eens kunnen begrijpen of bereiken.

Oprecht zelfvertrouwen, de echte leeftijd

Het is super simpel. Mensen die zich goed over zichzelf voelen, over wat ze hebben, over wat ze hebben bereikt en wie ze zijn, zullen tevreden zijn met hun eigen leeftijd.

Misschien denk je dat we bedoelen dat je je gezicht en lichaam accepteert. Je goed voelen over jezelf gaat echter veel verder dan alleen je uiterlijke verschijning.

Misschien ga je door periodes van teleurstelling of persoonlijke mislukkingen. De slechte tijden zorgen er misschien voor dat je het gevoel hebt weerloos te zijn. Vaak zorgt dit gevoel van ongemak ervoor dat mensen een hekel krijgen aan de weerspiegeling die ze zien wanneer ze in de spiegel kijken.

Niets is zo verwoestend als depressie. Dit zijn uiterst belangrijke momenten van innerlijke crisis. Je gaat ‘kapot’ van binnen en dit raakt je op elk vlak, met name op existentieel vlak.

  • Jouw zelfvertrouwen, de liefde die je voor jezelf hebt, is jouw ware motor die je vooruit blijft duwen. Zelfvertrouwen zorgt ook voor innerlijke en uiterlijke balans.
  • Je zou elk moment van de dag aan je zelfvertrouwen moeten werken. Maar vergeet niet dat je het recht hebt slechte tijden te ervaren om je demonen te kunnen omarmen.
  • Soms moet je nu eenmaal de bodem bereiken om weer omhoog te komen. Dit betekent niet dat je een zwak persoon bent, maar juist dat je iemand bent die geleerd heeft van zijn ervaringen. Dit alles accepteren maakt je heel en leert je om je leeftijd te accepteren.
Moeder en kind

Ik ben tevreden met wie ik ben

Een andere leeftijd zijn hoeft voor mij niet. Ik voel me goed over hoe oud ik ben, niet jonger, niet ouder, ik heb namelijk mijn dromen verwezenlijkt. Elke dag dat ik leef vormt een deel van wie ik ben. Ik ben tevreden met wat ik zie en ik ben tevreden met wie ik ben.

Ik accepteer mijn leeftijd, omdat ik weet dat ik nog een hoop te doen heb. Elk dag kies ik ook nieuwe projecten waar ik opgewonden van raak. Wanneer ik terugkijk op mijn leven, weet ik dat ik volwassen ben geworden en dat alles wat ik heb doorgemaakt, of het nu goed of slecht was, het waard is geweest.

Ik accepteer mijn leeftijd, omdat ik mezelf accepteer. En er bestaat geen grotere vorm van geluk dan het geluk dat je voelt wanneer je vredig vooruit blijft gaan, wetende dat je veilig bent en tevreden bent met elke steen die je op je weg hebt opgepakt en elk obstakel dat je hebt overwonnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Péntek, M., Hajdu, O., Rencz, F., Beretzky, Z., Brodszky, V., Baji, P., Zrubka, Z., Major, K., & Gulácsi, L. (2019). Subjective expectations regarding ageing: a cross-sectional online population survey in Hungary. The European Journal of Health Economics20(Suppl 1), 17–30. https://doi.org/10.1007/s10198-019-01059-w
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.