Dagelijkse stress kan een depressie veroorzaken

Dagelijkse stress kan een depressie veroorzaken, dus het is zeer aan te raden om te leren ontspannen en een gezonde levensstijl op te bouwen. Het is ook belangrijk om van de symptomen op de hoogte te zijn, aangezien ze vaak onopgemerkt blijven.
Dagelijkse stress kan een depressie veroorzaken

Laatste update: 15 oktober, 2020

Stress en een depressie lijken misschien twee voorwaarden die elkaar uitsluiten. Hoewel het eerste verband houdt met nervositeit, houdt het tweede verband met passiviteit. Dagelijkse stress kan echter een depressie veroorzaken, net zoals een depressie stress veroorzaakt.

Waarom kan dagelijkse stress een depressie veroorzaken? In algemene termen kunnen we zeggen dat beide toestanden een inadequate reactie op problemen, uitdagingen en tegenslagen zijn. Dit veroorzaakt bezorgdheid en ongerustheid en tegelijkertijd frustratie en onwil.

Beide problemen zijn zeer kenmerkend voor de vorige eeuw en zijn aan de levensstijl te wijten die de samenleving ons heeft opgelegd. Overmatige stimuli, hectisch tempo van activiteiten, toegenomen emotioneel isolement bijvoorbeeld. Het belangrijkste is om te weten dat stress een depressie kan veroorzaken en dat je stappen moet ondernemen om dit te voorkomen.

Dagelijkse stress

Vrouw heeft stress op het werk

Stress op zich is geen probleem, zolang je het maar op een gematigd niveau houdt. Door deze emotionele reactie kan iemand alerter zijn (Spaanse link) en zichzelf beter verdedigen in situaties die uitdagingen of risico’s met zich meebrengen. Als je het echter continu of op een zeer hoge niveaus ervaart, dan wordt het een probleem.

Wanneer stress wordt opgewekt, dan reageert het lichaam met een verhoogde cortisolproductie. Op dezelfde manier verhoogt je lichaam een ander hormoon en neurotransmitter met de naam adrenaline. Een bijwerking hiervan is dat het lichaam sneller en sterker op prikkels reageert.

Stress kan een veelvoorkomende sensatie worden wanneer iemand leert om bepaalde stimuli te classificeren die niet zo gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld te laat komen op het werk, een opdracht afmaken of zelfs de deur uitgaan. Op deze manier wordt stress continu en wordt het lichaam constant overbelast.

Dagelijkse stress kan een depressie veroorzaken

Dagelijkse stress kan een depressie veroorzaken, omdat het langdurig aanhouden van een staat van alertheid de normale fysiologische functies verstoort. Dit kan je humeur beïnvloeden en depressieve toestanden veroorzaken.

Beide aandoeningen zijn vaak gerelateerd en hebben in feite sterk op elkaar lijkende symptomen. We moeten opmerken dat niet alle depressies uit stress voortkomen, maar stress verhoogt wel het risico om depressief te worden. Stress is vermoeiend en overweldigend, wat kan tot problemen leiden zoals:

  • Verminderde productiviteit
  • Slechtere werkprestaties (Engelse link)
  • Problemen met interpersoonlijke relaties
  • Eet- of slaapstoornissen

Je dagelijkse routine begint er uitdagend of erg frustrerend uit te zien. Dit alles samen leidt tot een gevoel van persoonlijke ontoereikendheid, vergezeld van verdriet en een gebrek aan motivatie. Op dat moment bevind je je al in het begin van de naderende depressie, die verschillende niveaus van kan hebben.

Hoe het probleem te detecteren

Vrouw ziet het niet meer zitten

Door aandacht aan de eerste tekenen van stress en een depressie te besteden, kun je preventieve maatregelen nemen. Dagelijkse stress kan een depressie veroorzaken, net zoals een depressie stress kan veroorzaken.

Het is dus belangrijk dat je alert bent op de vroege tekenen om op tijd de juiste maatregelen te nemen. Er zijn verschillende veelbetekenende symptomen, zoals de volgende:

  • Constante spanning: dit is een gevoel dat het leven overweldigend en dringend is, alsof je constant worstelt.
  • Prikkelbaarheid: je wordt vaak boos en kleine dingen maken je meer van streek dan normaal.
  • Huilen zonder reden: je hebt zin om te huilen zonder dat er een specifieke reden voor is.
  • Weinig enthousiasme voor het leven: je voelt desinteresse en apathie voor het leven zelf. Je projecten wekken geen enthousiasme op en je hebt het gevoel in traagheid te leven.
  • Isolement en zelfhaat: je vermijdt contact met anderen, vooral nauw of intiem contact. Je begint ernstige zelfkritiek te maken.
  • Cognitieve problemen: aandacht, concentratie, snelheid en mentale scherpte nemen af.
  • Besluiteloosheid: er duiken sterke twijfels op rondom bijna alles en je hebt grote moeite met het nemen van beslissingen.

Stress en depressie hebben lichamelijk effect op je

Als je last hebt van stress en een depressie, dan zijn er ook fysieke tekenen die dit onthullen. Het belangrijkste symptoom is een gevoel van permanente vermoeidheid, die zelfs na het slapen niet verdwijnt. In feite komen slaapproblemen, zoals slapeloosheid of onderbroken slaap, heel vaak voor.

Eetproblemen zijn een ander onthullend punt, hetzij omdat je te weinig of te veel eet. Zowel stress als een depressie zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van verslavingen. Het is ook niet ongebruikelijk dat iemand in deze toestand zijn persoonlijke hygiëne verwaarloost.

Als je dus merkt dat je leven op aanhoudende stress of een depressie afstevent die dagelijks symptomen veroorzaakt, maak dan een afspraak met een arts. Misschien kun je met kleine veranderingen in levensstijl en professioneel advies het proces omkeren voordat het ernstig wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Valdés, J. L., & Torrealba, F. (2006). La corteza prefrontal medial controla el alerta conductual y vegetativo: Implicancias en desórdenes de la conducta. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 44(3), 195-204.
  • Montejo, A. P. (2001). Evaluación del desempeño laboral. Gestión, 2(9).
  • Herrero, J., & Musitu, G. (1998). Apoyo social, estrés y depresión: un análisis causal del efecto supresor. Revista de Psicología Social, 13(2), 195-203.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.