Contra-indicaties bij het gebruik van spirulina

Spirulina is een alg die in diëten steeds populairder wordt. We zullen je over de voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties vertellen die je bij het gebruik van spirulina moet overwegen.
Contra-indicaties bij het gebruik van spirulina
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Recent is het gebruik van spirulina in de voedingsindustrie populair geworden, omdat de gezondheidsvoordelen ervan zijn erkend. Zoals bij elk voedingsbestanddeel, zijn er echter bepaalde voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties die je moet overwegen voordat je spirulina gaat gebruiken.

Wie moet het gebruik van spirulina vermijden? Spirulina is een alg die gemakkelijk in woestijngebieden groeit en vooral waar het water alkalisch is. Vanwege het aantal voedingsstoffen dat het bevat, beschouwen velen het als een superfood (Spaanse link). Dit betekent echter niet dat de inname altijd veilig is.

Spirulina: welke voedingsstoffen bevat het?

Beschavingen zoals de Azteken en de Inca’s consumeerden deze stof al sinds de oudheid. Het was echter pas enige tijd geleden dat de belangrijke eigenschappen voor de menselijke gezondheid werden herontdekt.

Veel mensen hebben het tegenwoordig hoog in het vaandel staan en je kunt het in poeder-, capsule-, vloeistof- en tabletvorm verkrijgen. Spirulina bevat eiwitten in grote hoeveelheden, essentiële vetzuren en antioxidanten. Het bevat bovendien ook mineralen zoals:

  • IJzer
  • Koper
  • Zink
  • Vitamine A-, E- en B-complex.

De voordelen van spirulina

Verschillende onderzoeken benadrukken (Engelse link) dat spirulina dankzij zijn componenten bij het voorkomen van bepaalde ziekten en het versterken van het immuunsysteem kan helpen. De meest erkende eigenschappen zijn de volgende:

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties voor het gebruik van spirulina?

Spirulina in een schaaltje

Hoewel dit voedingssupplement voor de meeste mensen veilig is, kun je het in sommige specifieke gevallen het beste vermijden. Dat komt omdat het enkele nadelige effecten kan hebben. Laten we 5 situaties die voorzorg verdienen, nader bekijken.

1. Mensen met bloedingsstoornissen moeten met het gebruik van spirulina voorzichtig zijn

Spirulina heeft een anti-stollend effect, wat betekent dat het de werking van bloedplaatjes vertraagt (Engelse link) die wonden in de bloedvaten blokkeren. Het beïnvloedt daarom de natuurlijke werking van het stoppen van bloeden.

In die zin moeten degenen die medicijnen met hetzelfde effect nemen, voor aandoeningen zoals atriale fibrillatie of een beroerte, spirulina vermijden. Bij patiënten met bloedingsstoornissen kunnen blauwe plekken en hevig bloeden namelijk verergeren.

2. Zwangere vrouwen of zuigelingen

Er zijn geen nauwkeurige gegevens over de effecten van dit supplement tijdens de zwangerschap. Deskundigen weten echter dat algen mogelijk met gifstoffen of metalen verontreinigd zijn.

Vergiftiging door zware metalen (Spaanse link) is een ernstige aandoening die verschillende organen aantast. De hersenen, nieren en rode bloedcellen zijn vatbaar voor de accumulatie van deze gifstoffen, die op middellange termijn een verhoogd risico op het ontwikkelen van andere ziekten vormen.

De placenta en de communicatie-eenheid tussen foetus en moeder zijn ook kwetsbaar voor vergiftiging door zware metalen. Zwangerschap is daarom een van de situaties waarin er voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties voor het gebruik van spirulina zijn.

3. Mensen met auto-immuunziekten mogen geen spirulina gebruiken

Spirulina innemen versterkt het immuunsysteem. In sommige situaties, zoals multiple sclerose, lupus, reumatoïde artritis en andere vergelijkbare aandoeningen, kan spirulina dit effect echter versterken en deze aandoeningen dus verergeren. Het is daarom het beste om het in deze gevallen niet te gebruiken.

4. Allergieën

Volgens een aantal onderzoeken (Engelse link) kan spirulina een allergene component hebben. Er is daarom een mogelijkheid dat het bijwerkingen kan veroorzaken. Hoewel blootstelling aan Spirulina noodzakelijk is om het op te sporen, moeten degenen die al aan andere voedselallergieën lijden, extreme voorzorgsmaatregelen nemen.

5. Patiënten met fenylketonurie moeten voorzichtig zijn voordat ze spirulina innemen

Fenylketonurie is een erfelijke ziekte (Spaanse link) die bij de algemene bevolking maar weinig voorkomt. Bij deze patiënten is er een verandering in het metabolisme van het aminozuur fenylalanine.

Voor deze personen is het consumeren van producten die deze stof bevatten, zoals algen, gecontra-indiceerd. Als ze dat wel doen, dan kan hun lichaam zijn specifieke metabolisme niet uitvoeren als er symptomen optreden.

Waar je op moet letten voordat je spirulina inneemt

Spirulina in poeder en tabletvorm

Voor alle duidelijkheid: spirulina is een voedingsmiddel dat als supplement en niet als medicijn wordt gebruikt. De consumptie ervan in voldoende doses is voor de meeste mensen veilig, behalve voor de mensen die in de vorige sectie vermeld zijn. In een aantal specifieke gevallen kunnen er echter bijwerkingen optreden. Dit zijn onder andere:

  • Huiduitslag
  • Jeuk
  • Dorst
  • Verstopping
  • Maagpijn
  • Duizeligheid

Hoewel dit bestanddeel een optie is voor de opname van eiwitten, essentiële vetzuren en andere voedingsstoffen, wil dat niet zeggen dat het geen bijwerkingen kan veroorzaken.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent het feit dat een product natuurlijk is, niet dat het altijd onschadelijk zal zijn. Om deze reden moet je, als je aan een ziekte lijdt, borstvoeding geeft of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen je arts raadplegen om te zien of je deze alg in je dieet op kunt nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chen, Y. Y., Chen, J. C., Tayag, C. M., Li, H. F., Putra, D. F., Kuo, Y. H., … & Chang, Y. H. (2016). Spirulina elicits the activation of innate immunity and increases resistance against Vibrio alginolyticus in shrimp. Fish & shellfish immunology55, 690-698.
  • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
  • Gutiérrez-Salmeán, G., Fabila-Castillo, L., & Chamorro-Cevallos, G. (2015). Aspectos nutricionales y toxicológicos de Spirulina (arthrospira). Nutricion hospitalaria32(1), 34-40.
  • Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics28(4), e33-e45.
  • Guardia_Alcántara, María_del_Mar. “Revisión del estado actual de la problemática y de los métodos de análisis para determinación de metales pesados en espirulina.” (2018).
  • Bernstein, J. A., Ghosh, D., Levin, L. S., Zheng, S., Carmichael, W., Lummus, Z., & Bernstein, I. L. (2011, March). Cyanobacteria: an unrecognized ubiquitous sensitizing allergen?. In Allergy & Asthma Proceedings (Vol. 32, No. 2).
  • Ponce López, E. (2013). Superalimento para un mundo en crisis: Spirulina a bajo costo. Idesia (Arica)31(1), 135-139.
  • Jensen, Gitte S., et al. “Clinical safety of a high dose of Phycocyanin-enriched aqueous extract from Arthrospira (Spirulina) platensis: Results from a randomized, double-blind, placebo-controlled study with a focus on anticoagulant activity and platelet activation.” Journal of medicinal food 19.7 (2016): 645-653.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, and Jorge Fleta Asín. “Valoración nutricional y económica de la utilización de algas.” Revista española de estudios agrosociales y pesqueros 253 (2019): 37-64.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.