Chrysantenthee: voordelen en voorzorgsmaatregelen

Chrysantenthee is populair om zijn zachte smaak, die lijkt op die van kamille. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het door veel mensen gewaardeerd om zijn ontstekingsremmende en ontspannende eigenschappen. Wil je meer weten? Lees dan verder!
Chrysantenthee: voordelen en voorzorgsmaatregelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Chrysantenthee is een natuurlijke drank die je kunt maken van de gedroogde bloemen van de plant. Hij wordt gekenmerkt door zijn lichtgouden kleur en heeft een zachte en bloemige smaak die lijkt op die van kamille. Heb je al gehoord over de eigenschappen?

Een artikel gepubliceerd in het Molecules Journal (Engelse link) beweert dat deze plant een natuurlijke bron is van flavonoïden, anthocyaninen, linaria en andere samengestelde antioxidanten die goed zijn voor onze gezondheid. Ook geloven veel mensen dat het ontstekingsremmende, ontspannende en antihypertensieve eigenschappen heeft.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen van mening zijn dat het helpt het welzijn te bevorderen en het risico op ziekten te verminderen. Hoewel het geen medische behandelingen vervangt, kan het bij sommige problemen als een bondgenoot fungeren. Hieronder vertellen we je alles over de voordelen en de contra-indicaties.

Geneeskrachtige eigenschappen van chrysantenthee

Een groot deel van de gezondheidsvoordelen van chrysantenthee is te danken aan de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Volgens een studie in Food Chemistry (Engelse link) liggen de fenolverbindingen, glucosiden en organische zuren aan de basis van dit medicinaal potentieel.

Specialisten hebben met name vastgesteld dat deze drank de negatieve effecten van vrije radicalen, ontstekingen en de groei van abnormale cellen helpt afremmen. Ook wordt gewezen op de antipyretische, antiarthritische, kalmerende, neuroprotectieve, antihypertensieve en anti-allergische werking van deze drank.

Voordelen van chrysantenthee

Geneeskrachtige eigenschappen van chrysantenthee

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt chrysantenthee al sinds de oudheid gebruikt om een grote verscheidenheid aan pijnen te kalmeren. Zelfs vandaag de dag is het een goede optie voor problemen als hoge bloeddruk, hyperthyreoïdie, aandoeningen van de luchtwegen en het zenuwstelsel.

Hoewel het wetenschappelijk bewijs beperkt is, ondersteunen verschillende onderzoeken (Engelse link) de beweringen over de eigenschappen die het volgens mensen heeft.

Natuurlijk wordt het momenteel niet beschouwd als een eerstelijnsbehandeling voor ziekten: specialisten onderzoeken nog steeds de effecten ervan. Maar, dat terzijde, waarvoor zouden mensen het aanbevelen?

Tegen ontstekingen

Overmatige ontsteking in het lichaam is de oorzaak van veel ziekten. Het heeft niet alleen invloed op gewrichts- en spierklachten, maar het kan ook leiden tot hart- en hersenproblemen.

Gelukkig is uit een onderzoek in Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters (Engelse link) gebleken dat bepaalde chemische stoffen in chrysantenthee ontstekingen tegengaan. Het zijn met name octulosonzuur, chrysanol A (1), en 17 andere verbindingen die verantwoordelijk zijn voor dit effect.

Eerdere studies, zoals een studie gepubliceerd in The AAPS Journal (Engelse link), ondersteunen dit en suggereren dat het kan helpen om het risico op chronische ziekten te verminderen.

Voor de gezondheid van de botten

Chrysantenthee is geen wondermiddel tegen ziektes die de gezondheid van de botten aantasten. Toch lijkt het bij te dragen tot de verzorging van de botten en de vermindering van het risico op osteoporose, volgens een studie gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Engelse link).

De conclusie van het onderzoek luidde dat extracten van de plant de botopbouw helpen reguleren, aangezien zij de differentiatie en functie van osteoclasten afremmen. Bovendien stimuleren ze de functie van osteoblasten.

En hoewel er nog niet veel klinische proeven mee zijn gedaan, denken specialisten dat in de toekomst chrysantenthee een goed therapeutisch middel kan zijn tegen botziekten.

Huidverzorging

De antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van chrysanten kunnen ook op esthetisch niveau worden benut. Zo blijkt uit anekdotische gegevens dat het nuttig kan zijn tegen puistjes en acne.

Uit een studie in het Journal of Cosmetic Dermatology (Engelse link) bleek dat mengsels die chrysant bevatten, helpen om vlekken op de huid te verminderen omdat ze de aanmaak van melanine verminderen.

Als onderdeel van deze studies constateerde Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Engelse link) dat het plaatselijk aanbrengen van deze plant hielp bij het verminderen van symptomen van huidletsels die lijken op die veroorzaakt door atopische dermatitis.

Andere mogelijke voordelen

Volgens de traditie gebruiken mensen chrysantenthee voor vele andere geneeskrachtige redenen. Er is echter niet veel bewijs voor de doeltreffendheid ervan. Toch is het in oosterse landen net zo’n populair geneesmiddel als in het westen.

  • Vanwege zijn lage calorische waarde en hoge gehalte aan antioxidanten beveelt men deze drank aan om af te vallen (Engelse link). Hoewel het op zichzelf geen relevante effecten heeft, kan het helpen als je het opneemt in een evenwichtige voeding.
  • Mensen gebruiken chrysantenthee ook in aromatherapie om de bloeddruk te verlagen en ontspanning te bevorderen (Engelse link). Het wordt aanbevolen voor het omgaan met stress-veroorzaakte symptomen.
  • Het heeft koortswerende eigenschappen, en kan daardoor helpen koorts te verlichten.
  • Het vermindert mentale uitputting en verbetert de concentratie. In studies op dieren (Engelse link) heeft het aangetoond dat het de hersenen kan beschermen.

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen van chrysantenthee

Een bijwerking van deze thee kan overgevoeligheid voor zonlicht zijn

Voor de meeste gezonde volwassenen is chrysantenthee veilig, zolang je het met mate drinkt. Specialisten raden echter af om het te gebruiken als je allergisch bent voor madeliefjes of ambrosia. Het is van vitaal belang dat je het gebruik ervan stopzet als je symptomen bemerkt zoals uitslag of ademhalingsmoeilijkheden.

Anderzijds mag je niet vergeten dat het een wisselwerking kan hebben met voorgeschreven medicatie. Daarom kun je het beste je arts raadplegen als je een medicamenteuze behandeling ondergaat (met ontstekingsremmers, anticarcinogenen, antibacteriële middelen, enz). In de volgende situaties zal hij je waarschijnlijk afraden het in te nemen:

  • Zwangerschap of borstvoeding
  • Diabetes
  • Gevoeligheid van de huid
  • Gediagnosticeerde hoge bloeddruk

Het is ook het vermelden waard dat het regelmatig drinken van chrysantenthee in verband wordt gebracht met lichtgevoeligheid. Hiermee bedoelen we een hoge gevoeligheid voor zonlicht. Daarom moet je, als je deze drank regelmatig drinkt, voorzichtig zijn in de zon (gebruik zonnebrandcrème en een zonnebril).

Hoe bereid je chrysantenthee?

In kruidenwinkels vind je meestal kant-en-klare chrysantenthee. Je kunt echter ook thee zetten van zelf gedroogde chrysantenbloemen. Als je ervoor kiest om het zelf te doen, overweeg dan het volgende recept.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gedroogde chrysantbloemen
  • 1 kop water

Bereiding

  • Kook allereerst het kopje water en voeg, zodra het kookt, de gedroogde chrysantbloemen toe.
  • Zet dan het vuur laag en laat het nog een minuut doorkoken.
  • Zet vervolgens het vuur uit en laat het 10 minuten trekken.
  • Zeef de thee en geniet.
  • Drink tot 2 glazen per dag.

De juiste dosering van chrysantenthee is nog niet vastgesteld door wetenschappelijk onderzoek. De hoeveelheid kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en andere omstandigheden. Om die reden raden wij je aan een arts te raadplegen voordat je het regelmatig gaat drinken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Han AR, Nam B, Kim BR, et al. Phytochemical Composition and Antioxidant Activities of Two Different Color Chrysanthemum Flower Teas. Molecules. 2019;24(2):329. Published 2019 Jan 17. doi:10.3390/molecules24020329
  • Li Y, Yang P, Luo Y, Gao B, Sun J, Lu W, Liu J, Chen P, Zhang Y, Yu LL. Chemical compositions of chrysanthemum teas and their anti-inflammatory and antioxidant properties. Food Chem. 2019 Jul 15;286:8-16. doi: 10.1016/j.foodchem.2019.02.013. Epub 2019 Feb 12. PMID: 30827670.
  • Luyen BT, Tai BH, Thao NP, Cha JY, Lee HY, Lee YM, Kim YH. Anti-inflammatory components of Chrysanthemum indicum flowers. Bioorg Med Chem Lett. 2015 Jan 15;25(2):266-9. doi: 10.1016/j.bmcl.2014.11.054. Epub 2014 Nov 27. PMID: 25497988.
  • Wu TY, Khor TO, Saw CL, et al. Anti-inflammatory/Anti-oxidative stress activities and differential regulation of Nrf2-mediated genes by non-polar fractions of tea Chrysanthemum zawadskii and licorice Glycyrrhiza uralensis. AAPS J. 2011;13(1):1-13. doi:10.1208/s12248-010-9239-4
  • Baek, J. M., Kim, J.-Y., Cheon, Y.-H., Park, S.-H., Ahn, S.-J., Yoon, K.-H., Oh, J., & Lee, M. S. (2014). Dual Effect ofChrysanthemum indicumExtract to Stimulate Osteoblast Differentiation and Inhibit Osteoclast Formation and ResorptionIn Vitro. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014, 1–13. https://doi.org/10.1155/2014/176049
  • Choi KT, Kim JH, Cho HT, Lim SS, Kwak SS, Kim YJ. Dermatologic evaluation of cosmetic formulations containing Chrysanthemum indicum extract. J Cosmet Dermatol. 2016 Jun;15(2):162-8. doi: 10.1111/jocd.12211. Epub 2016 Jan 20. PMID: 26786567.
  • Park S, Lee JB, Kang S. Topical Application of Chrysanthemum indicum L. Attenuates the Development of Atopic Dermatitis-Like Skin Lesions by Suppressing Serum IgE Levels, IFN-γ, and IL-4 in Nc/Nga Mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:821967. doi:10.1155/2012/821967
  • Cha JY, Nepali S, Lee HY, et al. Chrysanthemum indicum L. ethanol extract reduces high-fat diet-induced obesity in mice. Exp Ther Med. 2018;15(6):5070-5076. doi:10.3892/etm.2018.6042
  • Kim DS, Goo YM, Cho J, et al. Effect of Volatile Organic Chemicals in Chrysanthemum indicum Linné on Blood Pressure and Electroencephalogram. Molecules. 2018;23(8):2063. Published 2018 Aug 17. doi:10.3390/molecules23082063
  • Lin GH, Lin L, Liang HW, Ma X, Wang JY, Wu LP, Jiang HD, Bruce IC, Xia Q. Antioxidant action of a Chrysanthemum morifolium extract protects rat brain against ischemia and reperfusion injury. J Med Food. 2010 Apr;13(2):306-11. doi: 10.1089/jmf.2009.1184. PMID: 20412018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.