6 geweldige remedies met zwarte thee

Wist je dat zwarte thee een van de beste drankjes is die je elke dag kunt drinken? Gecombineerd met andere ingrediënten kan het je afweer een boost geven en je immuunsysteem versterken.
6 geweldige remedies met zwarte thee

Laatste update: 11 juni, 2019

Zwarte thee is een eeuwenoude medicinale drank die in veel culturen erg populair is. De intense smaak en donkere kleur verbergen veel helende eigenschappen. Het is een geweldige antioxidant en heeft ook stimulerende en diuretische krachten.

Ontdek in dit artikel 6 combinaties van zwarte thee met andere medicinale ingrediënten. Door deze planten te mengen krijg je nog meer therapeutische voordelen waarmee je verschillende milde aandoeningen kunt behandelen. Probeer ze zelf!

Zwarte thee remedies

1. Antioxiderende zwarte thee met citroen

Antioxiderende zwarte thee met citroen

Zwarte thee onderscheidt zich door de flavonoïden die het bevat. Dit maakt het een uitstekende antioxiderende drank. Flavonoïden helpen je namelijk bij het voorkomen en bestrijden van veroudering, veroorzaakt door vrije radicalen. Deze versnellen veroudering, zowel van binnen als van buiten.

Zwarte thee met citroen is een van de meest gebruikelijke combinaties, zowel voor de smaak als voor medische doeleinden. Citroenen verlagen ook cellulaire oxidatie vanwege de vitamine C die ze bevatten. Als je de thee zoeter wilt maken, dan raden we aan om stevia te gebruiken.

2. Zwarte thee met munt voor je spijsvertering

Het drinken van zwarte thee na een maaltijd is een goede remedie om de spijsvertering te stimuleren. Dankzij de samentrekkende en ontstekingsremmende eigenschappen is het goed voor het voorkomen van diarree en andere soortgelijke gastro-intestinale stoornissen.

Je kunt je thee ook combineren met muntblaadjes of verse munt, wat heel gebruikelijk is in Arabische landen. Deze thee is niet alleen heerlijk, maar het versterkt ook de spijsverteringseigenschappen.

We raden echter af om thee te drinken bij het eten als je bloedarmoede hebt. Zwarte thee verstoort namelijk de ijzerabsorptie. Zorg er in dat geval dus voor dat je het niet bij de maaltijd drinkt.

3. Bloedsuikerverlagende thee met stevia

Insulineresistentie is een veel meer voorkomend probleem dan veel mensen denken. Onder de symptomen zijn onder andere:

 • vetophoping op de buik
 • vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • haaruitval

Om deze aandoening te voorkomen en te behandelen, kun je producten consumeren die de bloedsuikerspiegel verlagen. Daarnaast help je mogelijk ook diabetes te voorkomen. Een van deze producten is zwarte thee, wat geweldig is vanwege de hypoglycemische kracht.

Vermijd echter het zoet te maken met suiker, want dat zou de aandoening alleen maar erger maken. De beste manier om je thee zoet te maken is met stevia of een andere zoetstof.

4. Stimulerende thee met kaneel en honing

Stimulerende thee met kaneel en honing

Zwarte thee is een stimulerende drank en is het soort thee dat de meeste cafeïne bevat. Daarom, door deze thee te drinken, activeer je je lichaam en geest en zul je je meer uitgeslapen en alert voelen. Daarnaast kun je het ook drinken om een lage bloeddruk in balans te houden.

Cafeïne heeft echter een snel maar beperkt effect. Daarom raden we aan om zwarte thee te combineren met Ceylon-kaneel en honing. Beide ingrediënten zijn stimulerende middelen die geen invloed hebben op je zenuwstelsel. Ze geven je energie en bestrijden zowel mentale als fysieke uitputting op een natuurlijke manier.

5. Versterkende thee met kurkuma en kokosmelk

Als je je immuunsysteem moet versterken en je afweer wilt verhogen, kun je ook zwarte thee drinken. We raden echter aan om het te combineren met twee zeer effectieve medicinale ingrediënten: kurkuma en kokosmelk.

Het resultaat is een rustgevende drank die je stofwisseling activeert, je opwarmt en helpt verschillende soorten infecties te voorkomen. Bovendien smaakt het heerlijk, of je het nu warm drinkt of koud.

We raden aan om eerst de zwarte thee met de kurkuma te bereiden. Na een paar minuten kun je de kokosmelk toevoegen. Als je wilt kun je het zoeter maken met stevia of honing.

6. Diuretische thee met anijs

De laatste remedie die we je in dit artikel laten zien is voor mensen die in verschillende delen van hun lichaam last hebben van bijvoorbeeld:

 • vochtretentie
 • zwelling
 • zwaar gevoel
 • ontstekingen
 • oedeem

Door deze thee te combineren met anijs, krijg je naast een heerlijke smaak ook een medicinaal drankje met diuretische eigenschappen. Op deze manier produceer je meer urine en verwijder je overtollig vocht uit je lichaam.

De meest effectieve tijd om deze thee te drinken is vóór het ontbijt of tussen de maaltijden door. Je kunt twee of drie kopjes per dag drinken, halverwege de ochtend en halverwege de middag. Je zult een paar uur nadat je het hebt gedronken al resultaten merken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nagao, T., Komine, Y., Soga, S., Meguro, S., Hase, T., Tanaka, Y., & Tokimitsu, I. (2005). Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/81/1/122 [pii]
 • Imran, A., Butt, M. S., Arshad, M. S., Arshad, M. U., Saeed, F., Sohaib, M., & Munir, R. (2018). Exploring the potential of black tea based flavonoids against hyperlipidemia related disorders. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/s12944-018-0688-6
 • Davies, M. J., Judd, J. T., Baer, D. J., Clevidence, B. A., Paul, D. R., Edwards, A. J., … Chen, S. C. (2003). Black Tea Consumption Reduces Total and LDL Cholesterol in Mildly Hypercholesterolemic Adults. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/133.10.3298S
 • Cardona, F., Andrés-Lacueva, C., Tulipani, S., Tinahones, F. J., & Queipo-Ortuño, M. I. (2013). Benefits of polyphenols on gut microbiota and implications in human health. Journal of Nutritional Biochemistry. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2013.05.001
 • Wang, D., Chen, C., Wang, Y., Liu, J., & Lin, R. (2014). Effect of black tea consumption on blood cholesterol: A meta-analysis of 15 randomized controlled trials. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0107711

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.