Borageolie: voordelen en gebruik

Borageolie kan eczeem behandelen, de groei van te vroeg geboren baby's verbeteren en infecties van de luchtwegen genezen. Ontdek andere manieren waarop borageolie je gezondheid ten goede kan komen, maar ook de mogelijke bijwerkingen.
Borageolie: voordelen en gebruik

Geschreven door Daniela Andarcia

Laatste update: 09 augustus, 2022

Borageolie is afkomstig van de Borago officinalis plant. De plant wordt tussen 60 en 100 centimeter hoog en behoort tot de Boraginaceae-familie. Hoewel de plant inheems is in Libanon, Syrië en Egypte, wordt bernagie in het hele Middellandse-Zeegebied gekweekt, gebruikt en geconsumeerd. Men gebruikt zowel de stengels en de bladeren als de olie en het aftreksel.

De olie, die wordt gemaakt van de zaden van de gelijknamige plant, biedt verschillende voordelen en het gebruik ervan gaat terug tot de oudheid.

Tegenwoordig wordt ze in de volksgeneeskunde vaak gebruikt voor de behandeling van ontstekingen, acne, eczeem en zelfs borstpijn en de menopauze. Ontdek alles wat je moet weten over dit extract.

Waar is borageolie voor?

Een druppel olie aan een pipetje

Borageolie heeft verschillende toepassingen in de traditionele geneeskunde. Veel mensen gebruiken het om huidaandoeningen te bestrijden, zoals:

Dit komt omdat het rijk is aan niacine en vitamine B3, waarvan bekend is dat het helpt de huid gezond te houden, evenals voor zijn verzachtende en tonifiërende werking.

Het is ook een bron van gamma-linoleenzuur (GLA), dat in verband wordt gebracht met positieve effecten op de bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en de regulering van hormonen zoals oestrogenen. Bovendien is er anekdotisch bewijs dat artsen het kunnen gebruiken bij de behandeling van andere aandoeningen zoals:

  • artritis
  • bijniervermoeidheid
  • diabetes
  • epilepsie
  • sclerodermie

Samenstelling en potentiële voordelen

Borageolie is een bron van actieve bestanddelen die het belangrijke gezondheidsvoordelen geven. Hieronder beschrijven we enkele van de verbindingen en mogelijke voordelen die deze olie kan bieden.

1. Het bevat linolzuur

Linolzuur, ook wel gamma-linoleenzuur of GLA genoemd, is een essentieel vetzuur uit de omega-6-reeks. Het lichaam zet het om in prostaglandine E1 (PGE1). Dit molecuul werkt als een hormoon en vermindert ontstekingen die verband houden met huidaandoeningen en cardiovasculaire problemen.

Borageolie heeft de aandacht van velen getrokken vanwege het GLA-gehalte. Sommige mensen geloven dat het een hoger gehalte heeft dan welke andere olie uit zaden dan ook. Hier moet echter nog meer onderzoek naar worden gedaan.

2. Het kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben

Volgens onderzoek gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Engelse link), kan het innemen van 1,8 gram borageolie of 2,1 gram visolie per dag de symptomen van reumatoïde artritis verminderen.

Het onderzoek toonde ook aan dat deze oliën bij sommige mensen NSAID’s, zoals ibuprofen en diclofenac, kunnen vervangen, en de bijwerkingen die gepaard gaan met het innemen van deze geneesmiddelen kunnen voorkomen.

3. Het kan eczeem behandelen

In een overzicht van studies (Engelse link) waarin het plaatselijk gebruik van borageolie werd onderzocht, werd geconcludeerd dat borageolie antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft die gunstig kunnen zijn bij de behandeling van eczeem of atopische dermatitis.

Een ander overzicht van studies (Engelse link) waarin onderzoekers het oraal gebruikten, merkte echter op dat borageolie geen effect vertoonde bij mensen met eczeem, dus er wordt aangenomen dat het op de huid aanbrengen effectiever kan zijn voor de behandeling van huidaandoeningen dan het innemen.

4. Het kan de groei bij te vroeg geboren kinderen verbeteren

Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Pediatrics (Engelse link) vertoonden te vroeg geboren baby’s die voeding kregen die was aangevuld met borageolie en visolie een grotere groei en ontwikkeling dan degenen die een standaardproduct kregen.

5. Het kan infecties van de luchtwegen helpen verlichten

Onderzoek (Engelse link) bij 146 patiënten met acuut respiratoir distress syndroom (ARDS) toonde aan dat de gezondheid van de patiënten die sondevoeding kregen met eicosapentaeenzuur (EPA) en linolzuur (GLA) verbeterde. Ook brachten ze minder tijd op de intensive care door dan degenen die een standaarddieet kregen.

6. Het heeft antioxiderende eigenschappen

Er is wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat deze olie een antioxiderende en antimutagene werking heeft die de groei van kankercellen kan afremmen. 

De laboratoriumstudie suggereert dat zowel borageolie als GLA werken als cytotoxische stoffen, waardoor de levensduur van de schadelijke cellen wordt verkort en het leven van de gastheer wordt verlengd. Er is echter verder onderzoek nodig naar deze effecten.

7. Het kan vetophoping en gewichtstoename verminderen

Volgens een studie gepubliceerd in Comparative Biochemistry and Physiology (Engelse link) zorgt de in borageolie aanwezige GLA voor minder ophoping van lichaamsvet dan andere plantaardige oliën.

Ook is de door GLA veroorzaakte ophoping voornamelijk bruin vet en geen wit vet. Dit is belangrijk, omdat dunne mensen de neiging hebben meer bruin vet te hebben dan mensen met overgewicht en obesitas.

Contra-indicaties en bijwerkingen

Olie wordt in een glazen kom gedruppeld

De bijwerkingen van borageolie zijn afhankelijk van de vorm waarin iemand het gebruikt of consumeert. Supplementen kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, indigestie, misselijkheid en overgeven veroorzaken.

Aan de andere kant bestaat bij uitwendig gebruik het risico op een allergische reactie, zoals netelroos, huiduitslag, ontsteking, ademhalingsmoeilijkheden, plotselinge vermoeidheid, enzovoort. In dat geval moet je onmiddellijk je arts waarschuwen.

Er zijn ook bijwerkingen die minder vaak voorkomen en ernstiger zijn. Omdat sommige borageolieformules de lever kunnen aantasten, wordt het afgeraden voor patiënten met leveraandoeningen of die medicijnen innemen die verband houden met de gezondheid van de lever. Je dient altijd je arts te raadplegen voordat je het inneemt.

Ook is gedocumenteerd dat overmatige inname nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Er is wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat een vrouw na een inname van 1500 tot 3000 milligram borageolie per dag gedurende een week plotseling epileptische aanvallen kreeg .

Hoewel dit geval op zich niet betekent dat orale borageolie epilepsie veroorzaakt, is er wel een mogelijkheid dat het dat doet. Daarom moet je voorzichtig zijn met het innemen of toepassen ervan.

Dosering en aanbevelingen voor het gebruik van borageolie

Er is geen specifieke dosering voor het innemen of toepassen van borageolie. Echter, een studie gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition (Engelse link) suggereerde dat vrouwen die borstvoeding geven tussen de 230 en 460 milligram kunnen innemen.

Uit een onderzoek dat in de Archives of Gerontology and Geriatrics is gepubliceerd (Engelse link) blijkt dat tussen 360 en 720 milligram effectief kan zijn bij de behandeling van huidaandoeningen bij volwassenen ouder dan 65 jaar.

Wanneer je orale supplementen koopt, moet je echter de instructies van de fabrikant volgen en ze uiteraard onder medisch toezicht innemen. Bij gebruik voor de huid moet je de olie verdunnen in een drager-olie. Meng tot 12 druppels per ons basisolie, bijvoorbeeld jojoba- of olijfolie.

Wat betreft het aanbrengen van de olie, overweeg om tweemaal per dag een dun laagje op het getroffen gebied aan te brengen. Een andere optie is om de binnenkant van een t-shirt met olie in te smeren en dit op de huid te plakken. Dit is vooral handig voor gebieden zoals de rug.

Borageolie, een extract met vele voordelen en toepassingen

Bernagie of Borago officinalis is een plant van de familie Boraginaceae die inheems is in het Middellandse Zeegebied. De olie biedt voordelen, zoals:

  • het behandelen van eczeem.
  • het verlichten van symptomen van infecties van de luchtwegen.
  • het verminderen van vetophoping.

Je moet echter oppassen dat je geen te grote hoeveelheden binnenkrijgt. Vermijd ook de consumptie ervan als je lijdt aan een leverziekte of medicijnen gebruikt die dit orgaan aantasten. Voor consumptie of gebruik raden wij je aan je huisarts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Reed, G. W., Leung, K., Rossetti, R. G., Vanbuskirk, S., Sharp, J. T., & Zurier, R. B. (2014). Treatment of rheumatoid arthritis with marine and botanical oils: an 18-month, randomized, and double-blind trial. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 857456. https://doi.org/10.1155/2014/857456
  • Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2017). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. International journal of molecular sciences, 19(1), 70. https://doi.org/10.3390/ijms19010070
  • Bamford, J. T., Ray, S., Musekiwa, A., van Gool, C., Humphreys, R., & Ernst, E. (2013). Oral evening primrose oil and borage oil for eczema. The Cochrane database of systematic reviews, (4), CD004416. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004416.pub2
  • Fewtrell, M. S., Abbott, R. A., Kennedy, K., Singhal, A., Morley, R., Caine, E., Jamieson, C., Cockburn, F., & Lucas, A. (2004). Randomized, double-blind trial of long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation with fish oil and borage oil in preterm infants. The Journal of pediatrics, 144(4), 471–479. https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2004.01.034
  • Nelson, J., DeMichele, S., Pacht, E. and Wennberg, A. (2003), Effect of enteral feeding with eicosapentaenoic acid, gamma‐linolenic acid, and antioxidants on antioxidant status in patients with acute respiratory distress syndrome. JPEN J Parenter Enteral Nutr, 27: 98-104. https://doi.org/10.1177/014860710302700298
  • Tasset-Cuevas, I., Fernández-Bedmar, Z., Lozano-Baena, M. D., Campos-Sánchez, J., de Haro-Bailón, A., Muñoz-Serrano, A., & Alonso-Moraga, A. (2013). Protective effect of borage seed oil and gamma linolenic acid on DNA: in vivo and in vitro studies. PloS one, 8(2), e56986. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0056986
  • Takahashi, Y., Ide, T., & Fujita, H. (2000). Dietary gamma-linolenic acid in the form of borage oil causes less body fat accumulation accompanying an increase in uncoupling protein 1 mRNA level in brown adipose tissue. Comparative biochemistry and physiology. Part B, Biochemistry & molecular biology, 127(2), 213–222. https://doi.org/10.1016/s0305-0491(00)00254-6
  • Al-Khamees, W. A., Schwartz, M. D., Alrashdi, S., Algren, A. D., & Morgan, B. W. (2011). Status epilepticus associated with borage oil ingestion. Journal of medical toxicology : official journal of the American College of Medical Toxicology, 7(2), 154–157. https://doi.org/10.1007/s13181-011-0135-9
  • Thijs, C., Houwelingen, A., Poorterman, I., Mordant, A., & van den Brandt, P. (2000). Essential fatty acids in breast milk of atopic mothers: comparison with non-atopic mothers, and effect of borage oil supplementation. European journal of clinical nutrition, 54(3), 234–238. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1600926
  • Brosche, T., & Platt, D. (2000). Effect of borage oil consumption on fatty acid metabolism, transepidermal water loss and skin parameters in elderly people. Archives of gerontology and geriatrics, 30(2), 139–150. https://doi.org/10.1016/s0167-4943(00)00046-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.