Leven met epilepsie: waar moet je om denken?

Epilepsie is een aandoening die kennis op meerdere gebieden vereist. In dit artikel zullen we je vertellen wat epilepsie is, evenals enkele sleutels die elke epileptische patiënt moet kennen om zijn kwaliteit van leven te verbeteren.
Leven met epilepsie: waar moet je om denken?

Laatste update: 01 mei, 2021

Hoewel leven met epilepsie een echte uitdaging lijkt, is de waarheid dat geneesmiddelen op recept in de meeste gevallen erg goed werken. Als je meer wilt weten over wat epilepsie is en welke dagelijkse gewoonten iemand die aan deze aandoening lijdt, moet volgen, lees dan verder.

Epilepsie is een (neurologische) aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de hersenactiviteit abnormaal wordt en epileptische aanvallen of periodes van ongewoon gedrag, sensaties en soms verlies van bewustzijn veroorzaakt, zoals de Mayo Clinic aangeeft.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd epilepsie, waardoor het een van de meestvoorkomende neurologische aandoeningen ter wereld is. Helaas krijgt 70% van hen niet de behandeling die ze nodig hebben omdat ze die niet kunnen betalen.

Leven met epilepsie draait om goede leefstijlgewoonten

Zoals de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aangeven, is epilepsie niet het eind van de wereld of het einde van individueel welzijn (Engelse link). Medicijnen werken bij twee van de drie patiënten die aan deze aandoening lijden, en in sommige gevallen kunnen operaties en andere benaderingen worden gebruikt.

Het Living with Epilepsy– portaal van het Hospital Clínic de Barcelona en vele andere bronnen geven diverse tips aan die het dagelijks leven van patiënten kunnen verbeteren (Spaanse link). Hieronder zullen we er kort een paar delen.

1. Beweging

Hardlopende vrouw

Lichamelijke activiteit kan het risico op epileptische aanvallen verminderen, daarom raden experts aan regelmatig te trainen.

Lichaamsbeweging is essentieel voor alle mensen, omdat het lichamelijk, emotioneel en fysiologisch welzijn bevordert. Volgens de bovengenoemde bron suggereren verschillende onderzoeken dat sport de aanvalsdrempel kan verhogen en epileptische ontladingen kan verminderen, wat helpt om episodes beter te beheersen.

Om meer te ontdekken, moet je dit artikel ook lezen:
Diagnose van epilepsie bij kinderen en de oorzaken

2. Leid een sociaal leven, maar wees voorzichtig

Organisaties die het bewustzijn over epilepsie vergroten, raden patiënten in geen geval af om een sociaal leven te leiden. Mensen zijn sociale dieren en als zodanig hebben we het gezelschap van andere mensen nodig om ons goed te ontwikkelen. Toch moet je op bepaalde factoren letten:

 • Experts raden het niet af om ‘s nachts uit te gaan. Wees echter heel voorzichtig met de stroboscooplichten en het harde geluid in sommige etablissementen.
 • Beperk je consumptie van alcohol en tabak. De eerste houdt verband met aanvallen. Hoewel dit laatste nog niet is gekoppeld, raden experts om voor de hand liggende redenen aan om het gebruik te vermijden of te verminderen.
 • Krijg genoeg slaap. Het is aangetoond dat slaapgebrek en -stoornissen epileptische aanvallen kunnen veroorzaken.

3. Autorijden

Deze kwestie is controversieel, aangezien bepaalde bronnen beweren dat wetenschappelijk bewijs schat dat mensen die epileptische aanvallen onder controle hebben, een laag risico op ongelukken hebben, terwijl andere onderzoeken bevestigen dat er een inherent risico is (Spaanse link).

In landen als Spanje is het voor mensen met epilepsie verboden om te rijden als ze het afgelopen jaar een aanval hebben gehad, voor hun veiligheid en voor die van anderen. Neem bij vragen contact op met een specialist of het CBR.

Hoe kun je een aanval mogelijk voorkomen als je epilepsie hebt?

Er is een reeks maatregelen die moeten worden genomen om het optreden van aanvallen bij epileptische patiënten zo veel mogelijk te voorkomen. Een aantal van deze maatregelen zijn onder andere:

 • Sla geen enkele dosis van je medicijnen over en neem contact op met je persoonlijke arts als je je vreemd of anders voelt of als je vragen hebt.
 • Zorg voor voldoende slaap. Sommige websites stellen dat onvoldoende slaap het optreden van aanvallen kan bevorderen (Engelse link). Probeer zeven tot tien uur slaap per dag te krijgen.
 • Beperk je inname van alcoholische dranken. Alcohol prikkelt de hersenneuronen, verstoort normale slaappatronen en kan een wisselwerking hebben met geneesmiddelen tegen epilepsie. Het drinken van (veel) alcohol is dan ook de perfecte voedingsbodem voor het optreden van een nieuwe aanval.
 • Gebruik geen drugs. Opwekkende drugssoorten zoals cocaïne, ecstasy of amfetaminen kunnen het ontstaan van epileptische aanvallen bevorderen.
 • Voorkom dat je een al te stressvol leven leidt. Perioden van stress kunnen leiden tot slecht slapen of het vergeten om je medicijnen in te nemen.

Wat te doen bij een epileptische aanval?

Een meisje dat aan epileptische aanvallen lijdt

Leven met epilepsie vereist dat degene die in de buurt is tijdens een aanval kalm blijft om de patiënt te beschermen, op zijn zij te draaien en letsel te voorkomen.

De National Library of Medicine of the United States vat op verschillende essentiële punten samen hoe je moet handelen als iemand een aanval van epilepsie heeft (Engelse link). Het gaat daarbij om de volgende punten:

 • Wanneer zich een aanval voordoet, is het belangrijkste doel om de persoon te beschermen tegen letsel. Daarom moet je degene die lijdt aan epilepsie tijdens een aanval in een veilige omgeving op de grond leggen. Maak zo nodig het gebied vrij van meubels of andere voorwerpen waaraan de patiënt zich kan bezeren.
 • Probeer het hoofd van de patiënt te beschermen door er bijvoorbeeld een kussen onder te leggen.
 • Maak strakke kleding los, vooral rond de nek.
 • Draai de patiënt op zijn of haar zij. Dit zorgt ervoor dat het braaksel niet in de longen wordt ingeademd als de patiënt overgeeft.
 • Zoek naar een medische ID-armband met instructies voor wat te doen bij een aanval. De patiënt zou er een kunnen dragen als hij onlangs een aanval heeft gehad.
 • Blijf bij de patiënt totdat deze hersteld is, of totdat er professionele medische hulp arriveert. Bewaak ondertussen zo veel mogelijk de vitale functies (hartslag en ademhalingsfrequentie).

Wat je in geen geval mag doen, is de persoon in bedwang houden, een voorwerp in zijn mond stoppen om te voorkomen dat hij op zijn tong bijt, de patiënt beademen of andere reanimatietechnieken toepassen. Blijf kalm, positioneer de patiënt correct en houd hem in de gaten totdat er hulp komt.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Epilepsie en zwangerschap: alles wat je moet weten

Leven met epilepsie: het verminderen van de risico’s

Zoals je hebt kunnen lezen is epilepsie een pathologie waarbij patiënten wijzigingen in hun dagelijks leven moeten aanbrengen. Desalniettemin kan iemand met epilepsie, met inachtneming van de aanbevelingen en met de juiste behandeling, een bijna normaal leven leiden zonder ernstige problemen.

Om aanvallen te voorkomen, moet je goed slapen, drugs- en alcoholgebruik vermijden en gebeurtenissen die intense of stressvolle emoties veroorzaken zo veel mogelijk vermijden. Als je deze tips opvolgt, minimaliseer je het risico op een aanval.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.