Bloedgroepen: doneer en ontvang bloed

Bloedgroep O- is de bekende universele donor. Het heeft deze titel omdat mensen met deze bloedgroep compatibel zijn met andere bloedgroepen. Het is daarom de bloedgroep waar ziekenhuizen het meest om vragen.
Bloedgroepen: doneer en ontvang bloed

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het is belangrijk om onze bloedgroep te kennen, zodat we weten aan wie we bloed kunnen doneren en van wie we het kunnen ontvangen. Weet jij welke bloedgroepen er zijn? Er zijn 4 hoofdbloedgroepen: A, B, O en ABO, die worden bepaald door de aan- of afwezigheid van bepaalde eiwitten op het oppervlak van rode bloedcellen.

Daarnaast heeft iedereen ook een bloedgroep op basis van Rh-positief of Rh-negatief, afhankelijk van de aan- of afwezigheid van een ander antigeen of eiwit in de rode bloedcellen.

Zoals we al zeiden is het erg belangrijk dat je je bloedgroep kent als je bijvoorbeeld wilt doneren. Als je je in een noodsituatie bevindt en een transfusie nodig hebt, moet je je bloedgroep kennen, zodat je hetzelfde type bloed kunt ontvangen.

Doneer en ontvang bloed

We zullen nu de verschillende kenmerken van de verschillende bloedgroepen nader bekijken.

Bloedgroepen: A-positief (A+)

Groep A-positief is een van de meest voorkomende bloedgroepen. 1 op de 3 mensen heeft namelijk A+, of in percentages, 35,7% van de bevolking.

Mensen die A-positief zijn, kunnen zowel bloed doneren aan hun eigen bloedgroep als aan mensen die AB-positief zijn. Ze delen namelijk hetzelfde type eiwitten, dus het lichaam zal de nieuwe cellen niet aanvallen. Het herkent deze cellen als zijn eigen cellen.

In het geval van een transfusie kunnen mensen met A+ bloed krijgen uit groep A en O. Donoren van dit type bloed worden aangemoedigd om bloed zelf en bloedplaatjes te doneren.

A-negatief (A-)

In dit geval is het percentage A-negatieve mensen 6,3%, dat wil zeggen 1 op de 16 mensen van de bevolking deelt deze bloedgroep. Ze kunnen volbloed doneren aan mensen die tot de volgende bloedgroepen behoren:

  • A-
  • A+
  • AB+
  • AB-

Ze kunnen echter alleen bloed ontvangen van mensen met bloedgroep A- of O-. Donoren in deze groep worden aangemoedigd volbloed en dubbele rode bloedcellen te doneren.

Bloedgroepen: B-positief (B+)

Bloed doneren

8,5% van de bevolking, oftewel 1 op de 12 mensen heeft type B+. Type B+ donateurs kunnen doneren aan mensen met type B+ en AB+. Deze bevolkingsgroep kan zelf bloed ontvangen van mensen met type B of type O.

Bloeddonoren van type B+ kunnen de grootste impact hebben met zowel volbloeddonaties als donaties van dubbele rode bloedcellen.

B-negatief (B-)

Deze bloedgroepen worden steeds zeldzamer. 1 op de 67 mensen heeft namelijk dit type bloed. Dat wil zeggen 1,5% van de bevolking.

B-negatieve mensen kunnen bloed doneren aan mensen met type B-positief, B-negatief, AB-positief en AB-negatief. Net als bij de vorige groep kunnen ze alleen bloed ontvangen van mensen met dezelfde bloedgroep of van mensen met bloedgroep O-.

Wat betreft het advies over wat te doneren, raden we mensen die B-negatief zijn om volbloed of bloedplaatjes te doneren.

Ook interessant om te lezen:
Wat zijn plasmatransfusies precies?

O-positief (O+)

Nog populairder dan A+, hebben we hier O+. Het is de meestvoorkomende bloedgroep en vertegenwoordigt 37,4% van de wereldbevolking.

Mensen met O+ kunnen bloed doneren aan alle positieve bloedgroepen. Ze kunnen echter alleen bloed ontvangen van mensen met O+ of O-. Donoren met dit type bloed worden aangemoedigd om dubbele rode bloedcellen en volbloed te doneren.

O-negatief (O-)

Doneer jij al bloed

Dit is de beroemde universele donor. Het heeft deze naam omdat mensen met deze bloedgroep compatibel zijn met alle bloedgroepen. Daarom hebben ziekenhuizen deze bloedgroep het meest nodig.

Het percentage mensen O- vertegenwoordigt 6,6% van de bevolking, wat hetzelfde is als 1 op de 15 mensen.

Hoewel ze aan iedereen kunnen doneren, kunnen ze alleen bloed ontvangen van mensen met dezelfde bloedgroep, O-. Specialisten raden daarom aan om dubbele rode bloedcellen en volbloed te doneren.

Bloedgroepen: AB-positief (AB+)

AB+ is de zeldzaamste bloedgroep, met slechts 1 op de 29 personen, wat neerkomt op 3,4% van de wereldbevolking. In tegenstelling tot O- kunnen donoren met AB+ alleen doneren aan andere mensen met AB+. Ze kunnen wel elk type bloed ontvangen, waardoor het de universele bloedontvanger is.

AB-negatief (AB-)

Deze groep is de zeldzaamste van alle bloedgroepen. Slechts 0,6% van de bevolking heeft het. De bloedgroep AB- kan doneren aan AB- en AB+ en kan zelf ontvangen van alle negatieve bloedgroepen. Donoren van AB-negatief worden aangemoedigd om bloedplaatjes en plasma te doneren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Crf-am, R. T. S., Itannan, R., & Negro, A. R. (2010). Hemograma completo. Nursing.
  • Suarez, A. (2017). Grupos Sanguíneos. Catedra de Fisiologia I.
  • Montalvo Arenas, C. E. (2010). Tejido Sanguineo. Universidad Nacional Autonoma de México.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.