Het is belangrijk om bloed te doneren in de zomer

Weet je waarom het belangrijk is om in de zomer bloed te doneren? Laten we ontdekken waarom we nu meer dan ooit meer bloeddonoren nodig hebben.
Het is belangrijk om bloed te doneren in de zomer

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het doneren van bloed is een onbaatzuchtige daad en kan elk jaar heel veel levens redden. Er zijn in onze steden veel locaties om te doneren. Af en toe is er een mobiele locatie, die een paar dagen op één plek blijft staan. Waarom is het dan belangrijk om specifiek in de zomer bloed te doneren?

In juni, juli en augustus zijn er veel campagnes om het grote publiek bewust te maken van het belang van het doneren van bloed in de zomer. Dit komt omdat het aantal donateurs door de vakantie drastisch daalt. 14 juni is Wereld Bloeddonordag en die wordt gevierd om alle donateurs voor hun genereuze donaties te bedanken.

Waarom het belangrijk is om in de zomer bloed te doneren

Transfusiezak met bloed

Het doneren van bloed is van vitaal belang om jaarlijks vele levens te redden. Hoewel de meesten van ons op vakantie kunnen gaan, zijn er velen die dat door een ziekte niet kunnen. Omwille van hun eigen gezondheid moeten ze in het ziekenhuis blijven voor behandelingen zoals chemotherapie of moeten ze een orgaantransplantatie ondergaan.

Deze mensen zouden zonder de heroïsche daad van bloeddonatie niet overleven. Bloed is in deze situaties onmisbaar en ook in vele andere situaties. Waarom neemt het aantal donoren in de zomer dan af?

Wat zegt de bloedbank van Cordoba hierover?

De bloedbank in Cordoba, Spanje, herhaalt het belang van het doneren van bloed in de zomer vanwege het grote aantal transfusies die nodig zijn tegen de tijd dat het kerst is. Als er in de zomer minder donateurs zijn, dan kunnen de maanden in aanloop naar Kerstmis een crisissituatie opleveren.

Volgens deze specifieke bloedbank is het aantal donoren in januari en februari ook drastisch laag. Ze gebruiken daarom veel campagnes (Engelse link) om het grote publiek bewust te maken dat het belangrijk is om het hele jaar door bloed te doneren. Het is vooral op deze momenten dat het aantal donateurs zo sterk afneemt.

Het aantal ongevallen in de zomer neemt toe

Man op een ziekenhuisbed

Ziekenhuizen en gezondheidscentra zijn wanhopig op zoek naar bloeddonaties tijdens de zomerperiode. Een andere reden waarom het in de zomer belangrijk is om bloed te doneren is omdat er meer ongelukken gebeuren.

Je hebt meer kans op een ongeval tijdens het rijden als je niet voor een pauze stopt, omdat het wegdek glad is nadat het geregend heeft of omdat iets je afgeleid heeft.

Het aantal mensen dat onderweg om het leven komt, neemt jaarlijks toe. Het is daarom belangrijk om bloed te doneren. We kunnen gezondheidscentra en ziekenhuizen helpen door ervoor te zorgen dat ze voldoende bloed en plasma hebben om met dit soort situaties om te gaan.

Misschien ook interessant om te lezen:
Bloedarmoede en ijzertekort: is dit hetzelfde?

Bloed doneren redt levens

Het doneren van bloed in de zomer is erg belangrijk, maar we moeten het hele jaar door doneren als dat mogelijk is. Zoals we al hebben vermeld, hebben duizenden mensen na een ongeval een transfusie nodig. Er is echter ook bloed nodig voor het volgende:

 • Vrouwen die aan complicaties bij de bevalling lijden en te veel bloed verliezen.
 • Kinderen met ernstige bloedarmoede als gevolg van ondervoeding.
 • Mensen die door een ernstig trauma zijn getroffen als gevolg van een verkeersongeval.
 • Mensen die een operatie moeten ondergaan (cyste van de eierstokken, blindedarmontsteking, darmobstructie…).

Bloeddonaties zijn in al deze situaties heel belangrijk. Net als bij andere donaties, moeten we er rekening mee houden dat bloed een houdbaarheidsdatum heeft. Het komt ook veel voor dat ziekenhuizen een tekort aan een specifieke bloedgroep hebben, zoals type A-negatief.

Heb je ooit bloed gedoneerd? Ben je ooit bij een bloedbank geweest? Als je gezond bent en je kunt doneren, denk er dan niet lang over na. Samen kunnen we elkaar helpen. Een klein beetje bloed doneren kan veel mensen helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • A., D. M. C., & V., M. C. M. (2015). MEDICINA TRANSFUSIONAL EN EL SIGLO XXI. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2015.11.002
 • Bani, M., & Giussani, B. (2010). Gender differences in giving blood: A review of the literature. Blood Transfusion. https://doi.org/10.2450/2010.0156-09
 • Booth, C., & Allard, S. (2017). Blood transfusion. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.01.014
 • Martin Santana, J. D., & Beerli Palacio, A. (2008). El comportamiento del donante de sangre desde la perspectiva del marketing social: factores determinantes de la predisposición a donar. Revista Española de Investigación de Marketing ESIC.12(1), 27–41.
 • Moreno Arroyo, C., & Estrada Masllorens, J. M. (2009). La donación de órganos en España: competencias del profesional de enfermería. Nursing27(9), 56–61. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(09)70627-2
 • Nigam, A., Prakash, A., & Saxena, P. (2013). Blood transfusion in obstetrics. Kathmandu University Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.4077.412
 • Rodríguez-Rodríguez, M. (2011). La promocion de la donacion voluntaria y habitual de sangre como impacto en la seguridad transfusional, Colombia 2010. Boletin Informativo Salud Transfusional. Vol 5. Numero 1. Retrieved from www.ins.gov.co
 • Sharma, S., Sharma, P., & Tyler, L. N. (2011). Transfusion of blood and blood products: Indications and complications. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S0002-838X(11)60093-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.