Hoe een zomerhoofdpijn te verlichten

Een zomerhoofdpijn is een reden tot bezorgdheid tijdens de vakantie van veel mensen. In dit artikel leggen we de redenen uit waarom je in de zomer vaak hoofdpijn kunt krijgen en hoe je het kunt voorkomen.
Hoe een zomerhoofdpijn te verlichten

Laatste update: 16 november, 2019

Het lijdt geen twijfel dat een zomerhoofdpijn iets is waar iedereen op een bepaald moment last van heeft. Het zomerseizoen gaat gepaard met een verhoogd aantal hoofdpijnconsulten en met een verergering van migraine-aanvallen.

Uit onderzoek in verschillende landen is gebleken dat tussen de 85-90% van de mensen het afgelopen jaar minstens één keer hoofdpijn heeft gehad. Hoofdpijnen zijn dus de meestvoorkomende consulten bij bijna alle gezondheidsdiensten.

Deze aandoening treft echter niet zo veel mannen als dat het vrouwen treft. 80% van de mannen heeft het afgelopen jaar hoofdpijn gehad, maar bij vrouwen is dit aantal gestegen tot 95%. Ook treft migraine vrouwen meer dan mannen, ongeveer 15% van de algemene bevolking.

Waarom is de zomer dan een risicofactor als het gaat om hoofdpijn? Het zou juist een tijd moeten zijn om meer te ontspannen, buitenactiviteiten te doen, het vermijden om binnen te blijven en uiteraard is het mooier weer, toch?

Die omstandigheden en activiteiten zijn echter precies datgene wat kan bijdragen aan hoofdpijn. Laten we eens kijken naar enkele van de verborgen oorzaken achter de zogenaamde zomerhoofdpijn.

Oorzaken van een zomerhoofdpijn

Er zijn verschillende redenen waarom je hoofdpijn kunt krijgen. Behalve bij ziekten en aandoeningen met bekende oorzaken, wordt hoofdpijn meestal niet door één enkele factor veroorzaakt.

Een zomerhoofdpijn is geen uitzondering. Je hoofd doet geen pijn alleen omdat het zomer is. Het doet pijn vanwege een aantal omstandigheden en situaties die zich in die tijd van het jaar kunnen voordoen.

De combinatie van al deze zomer gerelateerde situaties kan heel vaak lijden tot irritante hoofdpijn. Een veel voorkomende combinatie is als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en er zijn veranderingen met betrekking tot je slaappatroon met daarnaast ook nog extra blootstelling aan de zon.

Hitte

Hitte is natuurlijk een van de meestvoorkomende oorzaken van hoofdpijn. In de zomer verwijden bloedvaten in het lichaam vaak door hogere temperaturen buiten.

Dit betekent dat de bloedvaten groter worden om warmte-energie met de buitenkant uit te wisselen en daardoor een hitteberoerte helpen voorkomen. Helaas kan migraine een bijwerking van deze verwijding van de bloedvaten zijn.

Alcoholconsumptie en uitdroging

In de zomer heeft je lichaam meer vocht nodig dan normaal vanwege de hoge buitentemperaturen. Mensen proberen vaak hun dorst te lessen met alcohol tijdens deze warme maanden. Je kunt dan last krijgen van uitdrogingsverschijnselen die vervolgens hoofdpijn veroorzaken, maar ook doordat je teveel alcohol in je lichaam hebt.

Veranderingen in je slaapritme

Een zomerhoofdpijn door slapeloosheid

Veranderingen in het dag- en nachtritme kunnen ook een reden zijn dat je migraine of hoofdpijn erger worden. Wanneer het lichaam gedurende de dag blootgesteld wordt aan meer licht, kunnen slaapgewoonten en slaapritmes hierdoor veranderen.

Een klassiek gevolg hiervan is dat je in de zomer minder uren slaapt of zelfs last hebt van slapeloosheid. Mensen die normaal gesproken niet aan insomnia lijden, kunnen dit in de zomer wel ervaren.

Misschien is het werk meer ontspannen, hoeven je kinderen niet vroeg op te staan om naar school te gaan, zit je langer op je telefoonscherm of televisie te kijken, enzovoort. Dit alles is van invloed op je slaapritme.

Je sociale leven is ook drukker, gebruik je meer alcohol en cafeïne (een diureticum) en als gevolg kun je daarvan meer last van hoofdpijn krijgen.

Hoe kun je een zomerhoofdpijn voorkomen?

Laten we eens kijken welke maatregelen je kunt nemen om het ontstaan van een zomerhoofdpijn te voorkomen. Dit zijn allemaal eenvoudige stappen die op basis van hun hoofddoelen in twee groepen verdeeld kunnen worden:

 • maatregelen om de zomerhitte tegen te gaan.
 • ongezonde zomergewoonten tegengaan.

Stappen om de hitte te bestrijden en een zomerhoofdpijn tegen te gaan

 • Wees voorzichtig met de zon: de zomerzon is veel intenser voor je lichaam. Het is dus belangrijk om jezelf te beschermen met een hoed of pet en door witte kleding te dragen. Zonnebrillen zijn ook nuttig. Probeer indien mogelijk je activiteiten buiten een paar uur voor of na het middaguur te doen. Dan is de zon namelijk het sterkst.
 • Vermijd drastische temperatuurverschillen: in de zomer is het gebruikelijk dat mensen de airconditioner op volle toeren zetten. Het betreden en verlaten van plekken waar de temperatuur erg laag of erg hoog is, kan echter leiden tot hoofdpijn.
 • Houd je huis koel, niet koud: probeer in je huis de temperatuur koel te houden in plaats van koud met je airconditioner. Ventilatoren zijn daarom een veel betere optie als je de hitte wilt verslaan.
 • Blijf gehydrateerd: tijdens de zomer heeft het lichaam meer water nodig dan normaal. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk om zeer regelmatig vloeistoffen te drinken en dranken te vermijden die je snel uitdrogen, zoals alcohol.
Zorg voor hydratatie

Maatregelen om ongezonde zomergewoonten tegen te gaan

 • Gezond eten: je kunt je vochtinname verhogen door meer voedsel te consumeren dat water levert, zoals fruit en groenten. Voor mensen die leiden aan migraines is het belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die stoffen bevatten die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan worst en chocolade.
 • Houd een regelmatig slaapschema aan: je routine veranderen in de zomer lijkt een gewoonte te zijn. Veel medische specialisten zijn het er echter over eens dat het ‘t beste is om te proberen het hele jaar door hetzelfde slaapschema te houden. Naast het rond dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden, zou je elke nacht dezelfde hoeveelheid slaap moeten krijgen.
 • Als je niet wakker kunt worden of niet op tijd naar bed kunt gaan, kun je proberen een dutje van maximaal dertig minuten toe te voegen op het moment van de dag dat de zon het meest intens is. Dit voorkomt ook dat je de zon in gaat wanneer deze het sterkst is.

Conclusie

In de zomer worden we blootgesteld aan een toenemend aantal factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van hoofdpijn. De hogere temperaturen in combinatie met slapeloosheid en uitdroging kunnen verklaren waarom meer mensen in deze tijd van het jaar vaker last hebben van hoofdpijn.

Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om beter voor jezelf te zorgen door enkele van je gewoonten aan te passen. Het gaat hier om manieren om zowel het begin van een zomerhoofdpijn te voorkomen als om bestaande pijn te verzachten. Houd deze tips in gedachten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cid, J. María Loreto. Cefaleas, evaluación y manejo inicial. Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 651-657.
 • Auber, Gregory J. Cómo eliminar el calor: tratamiento de los trastornos causados por el calor. Nursing (Ed. española) 23.6 (2005): 28-30.
 • Visens, Laura S. Actualización en la prevención y tratamiento de la migraña. Medicina (Buenos Aires) 74.2 (2014).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.