Oorzaak en behandeling van migraine bij vrouwen

· 11 mei 2016
Als we migraine bij vrouwen met succes willen aanpakken, dan is het belangrijk ook rekening te houden met de hormonale schommelingen die voortdurend plaatsvinden in het lichaam van de vrouw. Middeltjes die gisteren verlichting brachten, kunnen hierdoor morgen mogelijk volledig nutteloos blijken. Tijdens de menopauze kunnen aanvallen van migraine ook heel wat zwaarder worden.

Ongeveer dertien procent van de bevolking heeft regelmatig te kampen met migraineaanvallen, een pijnlijke aandoening die je meestal aan het bed kluistert en die onevenredig meer vrouwen dan mannen treft. Wat is hiervan de oorzaak? Sommige klinische studies, zoals degene uitgevoerd door de afdeling Gastro-enterologie en Voedingsleer van de Chiron Universiteit in Barcelona, toonden aan dat naast erfelijkheid ook de afwezigheid van een bepaald enzym de oorzaak kan zijn van migraine bij vrouwen.

1. Wat is de oorzaak van migraine bij vrouwen?

Hoofdpijn

Volgens Dr. Ramon Tormo, een neuroloog in het Chiron Hospital in Barcelona, zijn drie op de vier personen die aan migraineaanvallen lijden vrouwen. Mogelijk is het een aandoening die ook jou treft en weet je heel goed wat het betekent om met migraine te moeten leven, hoe die aanvallen je dagelijkse leven volledig overhoop kunnen halen, hoe je niet meer in staat bent om naar het werk te gaan en om de haverklap in de wachtkamer van de dokter zit zonder enig vooruitzicht op een geschikte behandeling.

Wat is nu echter de voornaamste reden dat meer vrouwen dan mannen te kampen hebben met migraineaanvallen? En… zijn er toch niet enkele middeltjes beschikbaar die vrouwen kunnen helpen om van deze zware hoofdpijnen af te komen, zodat ze in staat zijn de kwaliteit van hun dagelijkse leven enigszins te verbeteren? Dit artikel geeft je een opsomming van wat de wetenschap tot op de dag van vandaag heeft ontdekt over migraine bij vrouwen.

1. Afwezigheid van een bepaalde enzym veroorzaakt migraine bij vrouwen

Migraineaanval

Heb jij of heeft iemand in jouw familie regelmatig last van pijnlijke migraineaanvallen? Volgens de resultaten van de studie van Dr. Tormo zou dit veroorzaakt worden door het gebrek aan het enzym dat bekend staat als diamino oxidase of DAO.

Bovendien kon hij aantonen dat dit gebrek erfelijk bepaald is en dus overgedragen wordt van generatie op generatie. Het ontbreken van diamino oxidase zou de voornaamste trigger zijn die een migraineaanval doet opkomen. Waarschijnlijk heb je nog nooit eerder van DAO gehoord en ben je nieuwsgierig naar de rol ervan in ons lichaam en hoe het gebrek aan dit stofje zo’n grote impact op je dagelijks leven kan hebben. Lees hieronder waarom:

 • Het diamino oxidase enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van de histaminemoleculen die voorkomen in bijna alle voedingsmiddelen die je dagelijks op het menu zet. Deze histamines zijn aanwezig in melk, vleesproducten en citrusvruchten. De deeltjes van de afgebroken moleculen worden via de urine afgevoerd uit het lichaam.
 • Maar wat gebeurt er in het lichaam als het histamineniveau te hoog blijft? Ze worden opgestapeld in het bloedplasma, waardoor ontstekingen ontstaan die de spijsvertering en eveneens de chemische balans in je hersenen wijzigen. Het hersenweefsel gaat hierdoor ontsteken.

2. Migraine en hormonale schommelingen in het lichaam van de vrouw

Hoofdpijn en Buikpijn

Er is bovendien nog een interessante reden waarom een gebrek aan het enzym DAO meer vrouwen dan mannen treft. Je kan het wellicht al raden. De hormonale cyclus van de vrouw die voortdurend in beweging is en zorgt voor menstruatie, ovulatie en menopauze oefent namelijk ook een grote invloed uit op het ontstaan van een migraineaanval:

 • Vrouwelijke hormonen doen spontane dalingen ontstaan in het DAO-niveau in het lichaam. Dat verklaart eveneens waarom migraineaanvallen vaker zullen voorkomen tijdens de menstruatie. Heb jij voornamelijk te kampen met een erfelijke vorm van de aandoening, dan kan die door deze hormonale schommelingen nog zwaardere vormen aannemen tijdens periodes van menstruatie.
 • Wist je dat tijdens de zwangerschap er meer diamino oxidase geproduceerd wordt door de placenta om de ongeboren foetus te beschermen? Tijdens de negen maanden van de zwangerschap wordt je hierdoor veel minder vaak of helemaal niet geplaagd door die pijnlijke aanvallen.
 • Deze hormonale schommeling zorgen ervoor dat de middeltjes die je over het algemeen gebruikt om een aanval te voorkomen of te verminderen niet altijd dezelfde resultaten geven. Wat je gisteren perfect kon helpen, brengt morgen misschien helemaal geen soelaas. Ga na in welke fase van je menstruatiecyclus je bevindt en onthoud dat de periode rondom de menopauze ook migraineaanvallen vaker kan doen voorkomen.

2. Tips om een migraineaanval te behandelen

Kaas en Chocolade

Zoals je hierboven kon lezen, staat migraine heel nauw in verband met een intolerantie voor histamine, een stof die in veel voedingsmiddelen voorkomt die we elke dag eten. Goed nieuws is dat de oorzaak van migraine niet enkel erfelijk is, maar dat ook een tekort aan het DAO-enzym voor een groot deel verantwoordelijk is voor het opkomen van een migraineaanval. Dit betekent dat het mogelijk moet zijn om een remedie te vinden om de balans tussen de aanwezige histamines en enzymes te herstellen.

Blijven de aanvallen echter aanhouden, dan wordt aangeraden een neuroloog te raadplegen. Negentig procent van de migraineaanvallen wordt veroorzaakt door dit gebrek aan DAO en helaas is er nog geen afdoende verklaring gevonden voor het ontstaan van migraine bij de overige tien procent van de migrainepatiënten.

Wat kan je zelf doen om het aantal migraineaanvallen te verminderen? Lees aandachtig onderstaande tips en ga na of deze je kunnen helpen in je strijd tegen migraine:

1. Leer om stress in je leven te verminderen

Slecht omgaan met stress is vaak de trigger die aanleiding geeft tot een aanval.

2. Let op met het eten van voedingsmiddelen die histamines bevatten

 • Zuivelproducten en melk
 • Alle soorten kaas
 • Wijn
 • Bier
 • Drankjes die koolzuur bevatten
 • Koffie
 • Rijstmeel
 • Worst
 • De meeste bereide vleeswaren en vers vlees
 • Bonen
 • Gefermenteerde sojaproducten zoals tofu
 • Vis uit de vriezer
 • Aubergine
 • Azijn
 • Chocolade
 • Ansjovis
 • Avocado
 • Voorverpakte fruitsappen