Bleachorexia: de obsessie voor witte tanden

Bleachorexia is de obsessie met witte tanden. Waarom gebeurt het? Zijn er risico's? Ontdek het in dit artikel!
Bleachorexia: de obsessie voor witte tanden

Laatste update: 07 augustus, 2021

Bleachorexia is de obsessie voor witte tanden. Steeds meer mensen willen tegenwoordig een mooie lach hebben. Het hebben van een recht en wit gebit is tegenwoordig een esthetische kwestie. Mode, media, beroemdheden en sociale media dringen de boodschap om aantrekkelijk te zijn op.

Presentabel zijn is niet altijd het probleem. Goed uitgevoerde zorg en behandelingen dragen naast schoonheid bij aan de gezondheid van ons gebit. Wanneer de zorg voor maximale esthetiek echter tot het uiterste wordt doorgevoerd, dan wordt gedrag gevaarlijk. Het artikel van vandaag gaat in op de oorzaken van bleachorexia en de risico’s van deze obsessie voor witte tanden.

Wat is bleachorexia?

Zoals we hierboven vermeldden, is bleachorexia de obsessie voor witte tanden. Mensen met dit probleem hebben het gevoel dat hun tanden te gekleurd zijn en hebben daarom de behoefte om ze vaak witter te maken.

Deze verandering is psychologisch en er is een subjectieve waardering van het uiterlijk van de tanden. De negatieve zelfperceptie van iemand heeft een grote invloed op hun zelfrespect.

De schade is echter niet alleen mentaal en tast ook het gebit aan. Mensen met dit probleem hebben de neiging om hun tanden vaak te bleken. Ze nemen hun toevlucht tot opties voor thuis en gebruiken overmatig veel bleekmiddelen zonder toezicht van een tandarts.

Waarom houden mensen van witte tanden?

Een aantal psychologische aspecten maken sommige mensen vatbaar voor deze aandoening. Er zijn echter enkele externe factoren die ook tot dit fenomeen van bleachorexia leiden:

  • Mode. Beroemdheden hebben vaak witte tanden en dus imiteren ambitieuze mensen dit. Ze realiseren zich niet dat proberen aan de eisen van deze fantasiewereld te voldoen aanleiding tot deze stoornis kan geven.
  • Reclame. Er is een bombardement van informatie over producten die tanden witter kunnen maken. Deze zijn gemakkelijk te verkrijgen en de fabrikanten zeggen dat er geen professioneel toezicht nodig is.
  • Onwetendheid over de risico’s. Er gaat verkeerde informatie rond (Spaanse link) over de mogelijke gevaren van het gebruik van vrij verkrijgbare producten voor het bleken van tanden zonder voorschrift van de tandarts.
  • Witte tanden verhogen het gevoel van eigenwaarde. Mensen met een stralende glimlach voelen zich zelfverzekerder dan mensen met scheve en bevlekte tanden.

Waarom krijgen tanden verkleuringen?

Vergelijking tussen tanden

Vlekken op de tanden worden door verschillende factoren veroorzaakt. Deze vlekken kunnen het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde soorten antibiotica, blootstelling aan bepaalde stoffen of problemen die zich tijdens de tandvorming voor hebben gedaan. Ze worden ook door trauma of infecties in de tand veroorzaakt en zijn moeilijk te verwijderen.

De meeste vlekken op de tanden zijn echter aan pigmentvlekken te wijten die worden geproduceerd door wat iemand eet en drinkt. Kleurrijk voedsel en bepaalde dranken kunnen vlekken op de tanden veroorzaken zoals:

  • koffie
  • mate
  • thee
  • wijn
  • bosbessen
  • tomatensaus
  • tabak

Afgezien van de oorzaak van de vlekken, moet je weten dat tanden niet echt wit zijn. In feite is het glazuur dat de tanden bedekt helder en onthult de kleur van het onderliggende dentine. De tinten van het dentineweefsel zijn specifiek voor elk persoon en variëren tussen geel, bruin en subtiele grijstinten.

De leeftijd van het individu is bovendien ook van invloed op het uiterlijk van het gebit. Het is normaal dat jonge tanden lichter zijn. Ze worden donkerder naarmate de jaren verstrijken.

Mogelijke risico’s van bleachorexia

Mensen met bleachorexia zijn nooit tevreden over hun tanden. Ze ervaren ze als gekleurd en donker en ze zijn meestal ontevreden over de resultaten van de bleekbehandeling.

Zoals je je kunt voorstellen, herhalen ze deze vaak. Soms wordt dit gedaan door een tandarts maar meestal doen ze dit thuis. Ze kunnen bleekmiddelen, zure of schurende stoffen keer op keer gebruiken zonder de risico’s te beseffen.

Om deze behandelingen thuis uit te voeren, is een professioneel advies noodzakelijk. Het maakt hierbij niet uit of de de tanden gebleekt worden met natuurlijke remedies of met met middelen die bij een apotheek of drogist zijn gekocht. De reden hiervoor is omdat het gebruik van deze stoffen op beschadigde tanden de mondgezondheid verder kan compliceren.

Er is daarnaast een gebrek aan precisie bij het hanteren van de producten en de tijdscontrole is ook riskant. Herhaaldelijk gebruik van zure en schurende stoffen of het te lang laten zitten van deze stoffen op de tanden tast het het tandweefsel aan.

Het gebruik van waterstofperoxide, bicarbonaat, citroen, zuur fruit en actieve kool zijn bijvoorbeeld enkele veelvoorkomende huishoudelijke artikelen die het glazuur ernstig kunnen beschadigen. De overmatig blootstelling aan bleekmiddelen kunnen tot de volgende symptomen leiden:

  • Irritatie van het tandvlees en gingivitis.
  • Tandovergevoeligheid.
  • Demineralisatie van het glazuur.
  • Smaakveranderingen.
  • Necrose van pulpa.
  • Tandverlies.

Tips om bleachorexia te vermijden

Professionele behandeling is het meest geschikt wanneer de oorsprong van bleachorexia psychologisch is. Hier zijn ook enkele aanbevelingen om het risico om het te krijgen te verminderen:

  • Je moet realistisch zijn. De witte tanden van beroemdheden zijn niet natuurlijk of gezond. Het accepteren van de natuurlijke kleur van je tanden is van fundamenteel belang, dus stel je valse verwachtingen met betrekking tot de resultaten van bleekbehandelingen bij.
  • Ga uit van de oorzaken door te beseffen dat tandvlekken aan de leeftijd en het gebruik van bepaalde producten te wijten zijn. Je kunt niet van een witte glimlach dromen zonder bereid te zijn om met roken te stoppen, de consumptie van pigmenthoudende dranken te minimaliseren en ze bovendien na iedere maaltijd goed te poetsen.
  • Wees op je hoede voor advertenties, producten en remedies die geweldige resultaten beloven, omdat ze mogelijk niet veilig zijn.
    Bepaalde stoffen in je mond stoppen is gevaarlijk en contraproductief. Weet dat zuren en schuurmiddelen het glazuur en het tandvlees kunnen beschadigen.
  • Respecteer de tijd tussen behandelingen, aangezien de producten die voor dit doel worden gebruikt agressief zijn voor de mondweefsels. Het herhaaldelijk gebruiken ervan kan dus schadelijk zijn voor de mondholte. Je tandarts kan je over de juiste wachttijd adviseren voordat je de behandeling herhaalt.
  • Laat de behandelingen door een tandarts of mondhygiënist uitvoeren. Zij gebruiken alleen veilige producten (Spaanse link). Ze zullen ook de algemene toestand van je mond evalueren en ook elke andere aandoening die je hebt diagnosticeren en behandelen en de beste optie voor je kiezen.

Aanbevelingen voor een gezond gebit

Man met een apparaat dat tanden bleekt

Je hebt in dit artikel gelezen dat een te witte glimlach niet per se synoniem is met een goede mondgezondheid. Je moet dus weten dat geobsedeerd zijn door het uiterlijk van je tanden schadelijk kan zijn.

Het is daarom naast de kleur van de tanden belangrijk om een gezonde mondholte te behouden door een goede mondhygiëne te handhaven. Poets hiervoor drie keer per dag alle oppervlakken van alle gebitselementen met een zachte borstel en tandpasta. Vul deze reiniging bovendien aan met het gebruik van flosdraad en mondwater.

Regelmatige bezoeken aan de tandarts zijn ook essentieel. Professionals kunnen eventuele problemen die zich voordoen vroegtijdig  diagnosticeren en behandelen. Ze kunnen daarnaast een gebitsreiniging doen en je adviseren om de verspreiding van bacteriën onder controle te houden, het uiterlijk van de glimlach te verbeteren en je mond te beschermen.

Een gevarieerd en voedzaam eetpatroon en beperkte consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker zullen je helpen om een goede mondgezondheid te behouden. Als je niet rookt en minder producten gebruikt die vlekken op je tanden veroorzaken, zal je glimlach vanzelf verbeteren.

Door het bovengenoemde adviezen op te volgen kun je een mooie glimlach behouden. Kies voor gezondheid boven esthetiek door de natuurlijke kleur van je tanden te accepteren. Onthoud dat het gezond houden van je tanden het belangrijkste is!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Acosta Mancera, Laura Nataly, et al. “Estrategia informativa sobre efectos adversos del blanqueamiento dental dirigida a pacientes de las Clínicas Integral Del Adulto e Integral Electiva de la Facultad de Odontología, sede Bogota.” (2019).
  • Moradas Estrada, Marcos. “¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior.” Avances en odontoestomatología 33.3 (2017): 103-112.
  • Zerón, Agustín. “Just to clarify.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.1 (2018): 4-6.
  • Moradas Estrada, Marcos, and Beatriz Álvarez López. “Manchas dentales extrínsecas y sus posibles relaciones con los materiales blanqueantes.” Avances en odontoestomatología 34.2 (2018): 59-71.
  • Calapaqui Zapata, Betty Marlene. Blanqueamiento en dientes desvitalizados: consideraciones actuales. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Rita, Pautasso, Recchioni Liliana, and Córdoba Patricia. “Tabaquismo, su relación con la salud bucal en adultos jóvenes de La Rioja, Argentina.” Claves de Odontología 75 (2017): 43-55.
  • Pérez Villoslada, Luz Estephany. “Sensibilidad dentinaria después del blanqueamiento dental.” (2019).
  • Fernández, Isabel Honrubia, Isabel Bravo Francos, and Raquel Fernández Sevilla. “Hipersensibilidad Dentinaria: Revisión Narrativa.”
  • Achachao Almerco, Kelly, and Lidia Yileng Tay Chu Jon. “Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental.” Revista Estomatológica Herediana 29.4 (2019): 297-305.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.