Behandeling en aanbevelingen bij zonne-erytheem

Zonne-erytheem is een probleem dat vooral in de zomermaanden optreedt, wanneer de straling van de zon intenser is. In dit artikel vertellen we je hoe je op de juiste manier voor je huid kunt zorgen.
Behandeling en aanbevelingen bij zonne-erytheem

Laatste update: 13 oktober, 2020

Vandaag gaan we het over de behandeling en aanbevelingen bij zonne-erytheem hebben. Zonne-erytheem is de typische zonnebrand die je krijgt wanneer je gedurende een lange tijd aan ultraviolette straling wordt blootgesteld. Over het algemeen verschijnen de meest intense symptomen in de eerste 24 uur en beginnen ze daarna af te nemen.

Wat bekend staat als zonne-erytheem is een reeks aandoeningen met verschillende stadia van ernst. Er zijn lichte laesies, met alleen een afschilfering van de buitenste laag van de opperhuid.

Andere keren veroorzaakt de brandwond echter ontvelling en blaren. In beide situaties wordt het getroffen gebied rood door bloedcongestie. Er is niet altijd een ontsteking, maar de stroming van vloeistof in de weefsels kan in volume toenemen.

Zoals we al zeiden, is zonne-erytheem van de ultraviolette stralen van de zon afkomstig. Hoewel er verschillende golflengten in de zonnestralen zijn, is de straling die de huid het meest aantast UVB en UVA.

UVA-straling is zeer doordringend en kan de onderhuid bereiken, die zich onder de opperhuid bevindt. De negatieve effecten van dit soort straling manifesteren zich op de lange termijn. Het versnelt de celveroudering en bevordert de ontwikkeling van huidkanker.

Daarnaast is UVB-straling de directe oorzaak van zonne-erytheem of zonnebrand. De huid verkleurd en verbrandt door deze straling. Het is ook in staat om cellen te veranderen en ze kwaadaardig te maken. Beide stralingen zijn daarom een risicofactor voor kanker.

Risicogroepen voor zonne-erytheem

Iedereen kan last hebben van zonne-erytheem als men zich te veel aan de straling van de zon blootstelt op momenten dat de zon sterker en onbeschermd is. In ieder geval zijn bepaalde bevolkingsgroepen vatbaarder voor deze brandwonden. Onder hen zijn onder andere:

  • Degenen die rond het middaguur buiten moeten werken.
  • Mensen met een hele lichte huidskleur.
  • Degenen die watersporten of bergsporten beoefenen, aangezien de reflectie van het water en de sneeuw in staat is om met dezelfde intensiteit te branden als direct licht.
  • Inwoners van de tropen, waar de richting van de zon meer loodrecht op de aarde staat en het stralingsschema langer is.
  • Patiënten die bepaalde antibiotica gebruiken, zoals doxycycline.
  • Chronische patiënten met auto-immuunziekten waarbij de huid is aangetast, zoals lupus (Spaanse link).

Aanbevelingen voor als je zonne-erytheem hebt

Vrouw beschermt zich tegen de zon

Als je eenmaal zonne-erytheem hebt, dan moet je maatregelen nemen om het letsel te verlichten. In deze gevallen hoef je meestal niet naar de dokter. Als je echter over de ernst of de ontwikkeling van de brandwond twijfelt, dan raden we je aan om je arts te raadplegen.

Als je weet dat je erg aan de zon bent blootgesteld en dat het erytheem zeker zal optreden, dan moet je je bij thuiskomst met lauw/koud water douchen. Je kunt ook koude voorwerpen op de aangetaste huid plaatsen om de ontsteking die zal verschijnen onder controle te krijgen.

Zolang het erytheem aanwezig is, dien je loszittende kleding te dragen. De wrijving van shirts en broeken doet pijn, naast het bevorderen van schilfering, wat gevaarlijk kan zijn als er blaren zijn.

Als je met vloeistof gevulde blaren hebt, dan kun je ze beter niet kapot maken. Je moet ze zich zonder al te veel tussenkomst laten ontwikkelen. Je kunt er crèmes inwrijven met pijnstillers en koelvloeistoffen eromheen en ze met een steriel verband bedekken zodat ze niet geïnfecteerd raken.

Wat medicatie betreft, stelt het artikel “Aanpak van de behandeling van huidveroudering” in het tijdschrift Ars Pharmaceutica (Spaanse link) het gebruik van Gotu-kola in crèmes voor. Dit kan de aanmaak van collageen stimuleren om de huid te herstellen. Oraal kun je paracetamol gebruiken om de pijn onder controle te houden.

Zorg goed voor jezelf door zonnebrandcrème te gebruiken

Beschermingsmiddelen tegen de zon

We raden aan om sunblock met minimaal 30 SPF te gebruiken. Zonnebrandcrème is in de zomer en het hele jaar door een fundamenteel hulpmiddel. Dermatologische verenigingen raden aan om het bij directe blootstelling aan de zon en vooral in risicogroepen te gebruiken.

Wat zonnebrandcrème doet, is straling reflecteren of absorberen om te voorkomen dat het de huid bereikt. De maateenheid die voor deze crèmes wordt gebruikt, is de zonbeschermingsfactor (SPF). Elke SPF is aan een percentage UV-stralingsfiltratie gekoppeld.

In de praktijk is een zonnebrandcrème met SPF 30 in de meeste gevallen voldoende, aangezien het 96,7% van de straling blokkeert. Het gebruik van een hogere factor is handig voor je gezicht, voor kinderen of mensen met een zeer lichte huidskleur.

Het is echter belangrijk om te weten hoe je het moet aanbrengen en onderhouden. Om zonnebrand te voorkomen, moet de crème gelijkmatig over je lichaam worden verdeeld en een laag van ten minste 2 milligram per vierkante centimeter huid creëren.

Jezelf tegen zonne-erytheem beschermen is een van de aanbevelingen

Hoewel het misschien niet zo lijkt, is jezelf tegen zonnestraling beschermen een gewoonte die invloed heeft op je toekomst. Je kunt de meeste gevallen van huidkanker voorkomen als je in ieder geval de minimale maatregelen neemt om blootstelling aan de zon te voorkomen en voldoende zonnebrandcrème gebruikt.

Bij twijfel over huidletsel, of het nu om zonne-erytheem of een ernstigere brandwond gaat, dan is een van onze aanbevelingen om een arts te raadplegen. Het is het beste om hun advies over de ernst van de aandoening op te volgen en ernaar te handelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ruiz Martínez, Mª, and Mª Morales Hernández. “Aproximación al tratamiento del envejecimiento cutáneo.” Ars Pharmaceutica (Internet) 56.4 (2015): 183-191.
  • Zaragozano, Jesús Fleta, Manuel Bueno Lozano, and Luis A. Moreno Aznar. “Quemadura solar y fotodermatosis.” Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria 2 (2016): 48-58.
  • Del Pino, Fabiola, et al. “Lupus eritematoso túmido: variante rara del lupus cutáneo.” Dermatología Venezolana 57.2 (2019).
  • Losantos, Raúl, et al. “Rational design and synthesis of efficient sunscreens to boost the solar protection factor.” Angewandte Chemie 129.10 (2017): 2676-2679.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.