Aromatherapie voor het verlichten van menstruatiepijn

De aroma's van bepaalde etherische oliën lijken een kalmerend effect op aandoeningen zoals menstruatiepijn te hebben. We zullen je vertellen wat het onderzoek zegt en hoe je het thuis kunt proberen.
Aromatherapie voor het verlichten van menstruatiepijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mensen gebruiken aromatherapie al sinds de oudheid als hulpmiddel om menstruatiepijn en andere soorten pijn te verlichten. Hierbij worden etherische oliën van verschillende planten gebruikt, die volgens een aantal onderzoeken (Engelse link) ontstekingsremmende en kalmerende effecten hebben.

Hoewel het geen eerste keusbehandeling is voor dysmenorroe, hebben veel vrouwen ervoor gekozen om het tijdens de dagen van hun menstruatie toe te passen, omdat ze een aangenaam gevoel van verlichting ervaren. Wat zegt onderzoek hier dan over? En hoe kun je thuis aromatherapie toepassen? Blijf lezen!

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een aanvullende behandeling (Engelse link) waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende plantaardige stoffen en etherische oliën waarvan de eigenschappen ontspanning en pijnverlichting bevorderen. Het gebruik ervan omvat inademing of aanbrenging op de huid (in combinatie met een dragerolie).

Aromatherapie is populair in de traditionele Chinese geneeskunde, omdat wordt aangenomen dat het aan de verlichting van (Engelse link) onder meer reumatoïde artritis, spierpijn en ademhalingsaandoeningen bijdraagt.

Het wordt vanwege een gebrek aan bewijs dat de effecten ervan ondersteunt echter niet als onderdeel van de conventionele geneeskunde beschouwd.

Hoe helpt aromatherapie bij het verlichten van menstruatiepijn?

Een van de meest relevante toepassingen van aromatherapie heeft met het verlichten van menstruatiepijn te maken. Jarenlang hebben veel vrouwen met primaire dysmenorroe deze methode als aanvulling op symptoomverlichting gebruikt. En hoewel studies over de effectiviteit ervan ontbreken, is er voldoende anekdotisch bewijs dat over de voordelen ervan spreekt.

Zowel door inademing als door massage kan deze therapie helpen om de ernst van menstruatiekrampen en andere symptomen die met de menstruatie verband houden te verminderen. Hoe komt dit tot stand? Volgens een aantal wetenschappers (Engelse link) ligt de verklaring in het placebo-effect.

Er zijn echter hypothesen die suggereren (Engelse link) dat de gebruikte oliën pijnstillende en ontstekingsremmende effecten hebben. Als gevolg daarvan dragen ze bij aan het verminderen van de pijn en ontsteking die tijdens de menstruatie in de buik verschijnen.

Wat zegt onderzoek over aromatherapie en menstruatiepijn?

Zoals we al zeiden, is er niet genoeg bewijs om te bewijzen dat aromatherapie menstruatiepijn verlicht. Toch is er onderzoek (Engelse link) dat op positieve effecten tegen dysmenorroe wijst.

Een studie gepubliceerd in de Journal of Clinical Medicine (Engelse link) ontdekte bijvoorbeeld dat het therapeutische gebruik van etherische oliën in aromatherapie primaire dysmenorroe kan kalmeren. Dergelijke effecten treden zowel bij toepassing door middel van massage als bij inademing op.

Ondertussen ontdekte een gerandomiseerde gecontroleerde studie, gepubliceerd in de Journal of Alternative and Complementary Medicine (Engelse link), dat topisch aangebrachte aromatherapie van lavendel, salie en rozen effectief is in het verminderen van de ernst van menstruatiekrampen.

Uit onderzoek bleek bovendien dat massage met een combinatie van etherische oliën (kaneel, kruidnagel, roos en lavendel) met amandelolie nuttig was bij het verlichten van pijn en zelfs bij het overmatig bloeden tijdens de menstruatie van een vrouw. Voorlopig zijn er meer studies nodig om dit te bewijzen.

Hoe voer je thuis een aromatherapie-sessie uit?

Een van de belangrijkste voordelen van aromatherapie is dat het voor de meeste mensen als veilig wordt beschouwd. Je kunt daarnaast met weinig ingrediënten een sessie thuis uitvoeren. Het enige wat je nodig hebt, zijn de etherische oliën en een dragerolie, zoals olijfolie, kokosnoot of amandel.

Ingrediënten

 • 5 druppels etherische olie (lavendel, rozen, salie, kamille)
 • 15 gram dragerolie (1 eetlepel)

Instructies

 • Combineer eerst de druppels etherische olie met een lepel dragerolie (kokosnoot, olijfolie of amandelolie).
 • Zodra het mengsel klaar is, wrijf je de olie vervolgens zachtjes op de buikstreek.
 • Maak dan gedurende 5 of 10 minuten cirkelvormige bewegingen.
 • Als de pijn aanhoudt, kun je de massage 3 tot 5 keer per dag opnieuw aanbrengen.

Optioneel

 • Verdun 5 tot 10 druppels etherische olie in een pan met kokend water.
 • Adem dan de dampen uit de pan in.
 • Je kunt hetzelfde met een aromatherapie-diffuser doen.

Voorzichtig met aromatherapie

Vrouw met menstruatiepijn

In de meeste gevallen zijn aromatherapiesessies veilig. Toch is het het beste om een kleine test van de oliën uit te voeren voordat je ze in hun geheel aanbrengt. Wrijf hiervoor een minimale hoeveelheid op de huid en wacht een dag. Als er na deze tijd geen tekenen van irritatie of ongemak zijn, dan kan het zonder problemen worden gebruikt.

Een aantal ingeademde oliën kunnen bij bepaalde mensen ook allergische reacties veroorzaken. Als congestie, niezen of andere allergische symptomen tijdens het gebruik ervan optreden, dan is het het beste om het gebruik te staken.

Aromatherapie: een supplement bij menstruatiepijn

Als het om het verlichten van menstruatiepijn gaat, dan kan aromatherapie een nuttige aanvulling zijn. Het is echter geen eerste keusbehandeling en de effecten zijn mogelijk slechts tijdelijk.

Als dysmenorroe frequent en invaliderend is, dan is het het beste om een arts te raadplegen. De professional zal bepalen of aanvullende tests nodig zijn en zal je naar andere therapeutische opties begeleiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Silva J, Abebe W, Sousa SM, Duarte VG, Machado MI, Matos FJ. Analgesic and anti-inflammatory effects of essential oils of Eucalyptus. J Ethnopharmacol. 2003 Dec;89(2-3):277-83. doi: 10.1016/j.jep.2003.09.007. PMID: 14611892.
 • Cooke B, Ernst E. Aromatherapy: a systematic review. Br J Gen Pract. 2000;50(455):493-496.
 • Lakhan SE, Sheafer H, Tepper D. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016;2016:8158693. doi:10.1155/2016/8158693
 • Masaoka Y, Takayama M, Yajima H, Kawase A, Takakura N, Homma I. Analgesia Is Enhanced by Providing Information regarding Good Outcomes Associated with an Odor: Placebo Effects in Aromatherapy?. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:921802. doi:10.1155/2013/921802
 • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
 • Marzouk, T. M. F., El-Nemer, A. M. R., & Baraka, H. N. (2013). The Effect of Aromatherapy Abdominal Massage on Alleviating Menstrual Pain in Nursing Students: A Prospective Randomized Cross-Over Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1–6. https://doi.org/10.1155/2013/742421

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.