Anticonceptie met alleen progestageen

Het belangrijkste verschil tussen de anticonceptiepil met alleen progestageen en andere orale anticonceptiva is dat het geen oestrogeen bevat, wat een voordeel is voor vrouwen die dit bestanddeel uit voorkeur vermijden of omdat ze denken dat het hun gezondheid aantast.
Anticonceptie met alleen progestageen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 07 november, 2022

De minipil is een oraal anticonceptivum dat een lagere dosis hormonen bevat dan de traditionele anticonceptiepil. Het staat ook bekend als anticonceptie met alleen progestageen, omdat het geen oestrogeen bevat, zoals andere anticonceptiepillen.

Het is een kleine pil die, indien juist gebruikt, 99% effectief is in het voorkomen van een zwangerschap. Het is echter voor iedereen moeilijk om zo’n graad van perfectie in het gebruik ervan te bereiken. De normale mate van effectiviteit van de minipil is daarom 91%.

Hoe werkt anticonceptie met alleen progestageen?

Hoe werkt anticonceptie met alleen progestageen

Net als andere orale anticonceptiva voorkomt de minipil de eisprong. Dit betekent dat het effect ervan het vrijkomen van eitjes voorkomt. Natuurlijk kan er geen zwangerschap optreden als er geen eitjes zijn.

De minipil is minder effectief dan traditionele anticonceptiva bij het onderdrukken van de eisprong. Het heeft echter nog twee andere effecten die niet alleen dat tekort compenseren, maar ook de effectiviteit ervan bij het voorkomen van conceptie vergroten.

Deze effecten zijn als volgt:

  • Ze zorgen ervoor dat het slijm in de baarmoederhals erg dik wordt. Dit maakt het erg moeilijk voor het sperma om er doorheen te gaan en de eileiders te bereiken om het eitje te bevruchten.
  • Het verdunt het slijmvlies van de baarmoeder. Dit betekent dat als het sperma het eitje toch zou bevruchten, nesteling in de baarmoeder erg moeilijk zou zijn en het onwaarschijnlijk zou maken dat zwangerschap zou plaatsvinden.

Voor wie wordt anticonceptie met alleen progestageen aanbevolen?

Op enkele specifieke uitzonderingen na kan de minipil door elke vrouw worden gebruikt. Het wordt vooral vaak gebruikt door moeders die borstvoeding geven, omdat men denkt dat traditionele anticonceptiva de productie van moedermelk remmen. Er is hier echter geen bewijs voor.

Een arts zal waarschijnlijk het gebruik van de minipil aanbevelen als een vrouw een voorgeschiedenis heeft van bloedstolsels in haar benen of longen. Dezelfde maatregel wordt genomen als er een risico is op het ontwikkelen van dergelijke stolsels, zelfs als je ze nog niet hebt gehad.

Sommige vrouwen zijn op hun hoede voor anticonceptiva die oestrogeen bevatten vanwege mogelijke bijwerkingen (Spaanse link). In dergelijke gevallen zou de minipil een alternatief kunnen zijn. Het kan ook worden voorgeschreven als een vrouw dermatitis heeft die verband houdt met de menstruatiecyclus.

Hoe moet de minipil worden ingenomen?

In het ideale geval kun je het beste op de eerste dag van je menstruatie beginnen met het innemen van de pil, omdat dit een groter anticonceptief effect heeft. Als je overstapt van traditionele orale anticonceptiva, wordt de wijziging doorgevoerd zonder de dagelijkse inname te onderbreken. Met andere woorden, de dag na het innemen van de laatste conventionele pil neem je meteen de eerste minipil.

Om de minipil effectief te laten zijn, moeten de volgende richtlijnen worden toegepast:

  • Neem elke dag één pil op hetzelfde tijdstip. Als dit niet mogelijk is, kun je het beste een tijdverschil van niet meer dan 3 uur hebben.
  • De dagelijkse inname mag nooit worden onderbroken. Het is dus belangrijk om het recept ruim van tevoren te krijgen, zodat dit niet gebeurt.
  • Als je op de eerste dag van je menstruatie niet kunt beginnen met het innemen van de pil, moet je de volgende zeven dagen condooms gebruiken als er geslachtsgemeenschap is.
  • Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen de minipil gebruiken vanaf de zesde week na de bevalling.
  • Als je een injecteerbaar anticonceptiemiddel hebt gebruikt, is het de juiste keuze om te beginnen met het innemen van de minipil op de dag dat je volgende injectie zou worden gegeven.

Wat moet je doen als je de pil een dag vergeet?

Als een vrouw vergeet deze pil op het gebruikelijke tijdstip in te nemen, moet ze deze zo snel mogelijk alsnog innemen. Idealiter zou ze de pil altijd bij zich moeten hebben, zodat ze het op elk moment kan innemen, zelfs als ze niet thuis is.

Als er meer dan drie uur zijn verstreken sinds je de pil had moeten innemen, kun je deze het beste zo snel mogelijk innemen. Gebruik daarnaast gedurende twee dagen een condoom bij geslachtsgemeenschap. Ben je de pil meer dan 12 uur vergeten in te nemen, dan moet je de komende zeven dagen een condoom gebruiken.

Wat als je de pil vergeet in te nemen

Voordelen van anticonceptie met alleen progestageen

Het belangrijkste voordeel van de minipil is dat deze geen oestrogeen bevat, in tegenstelling tot andere orale anticonceptiva. Dit is ideaal voor vrouwen die deze hormonen niet willen innemen, hetzij uit voorkeur of vanwege gezondheidsproblemen.

Andere voordelen van dit type anticonceptiemiddel zijn de volgende:

  • Ze zijn effectiever dan barrièremethoden, zoals condooms en diafragma.
  • Normaal gesproken genereren ze minder bijwerkingen dan conventionale orale anticonceptiva.
  • Ze zijn veilig te gebruiken tijdens borstvoeding.
  • Het gebruik ervan vereist geen onderbreking van geslachtsgemeenschap om ze te gebruiken.
  • Bij sommige vrouwen maken ze de menstruatiecyclus regelmatiger, korter, lichter en minder pijnlijk.
  • Het is een tijdelijke anticonceptiemethode, wat betekent dat je er op elk moment mee kunt stoppen en het heeft geen invloed op de vruchtbaarheid.

Nadelen van de minipil

Minipillen hebben ook nadelen. De eerste van deze nadelen is de vereiste van discipline. Om 99% effectiviteit te bereiken, moeten ze namelijk elke dag op dezelfde tijd worden ingenomen. Voor sommige vrouwen kan dit overweldigend zijn.

Andere nadelen zijn de volgende:

  • Bij sommige vrouwen kan het onregelmatige menstruatie veroorzaken. Met andere woorden, het ontbreken van een menstruatie of eventuele spotting kan voorkomen tussen menstruaties.
  • Het kan stemmingswisselingen veroorzaken.
  • Sommige vrouwen verliezen interesse in seks.
  • De minipil kan in sommige gevallen gewichtstoename veroorzaken.
  • Het beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Als er onzekerheid bestaat over de veiligheid van je seksuele partner, kun je het gebruik van de pil beter combineren met condooms.
  • Sommige vrouwen ervaren hoofdpijn en/of misselijkheid bij het gebruik van dit type pil.

Contra-indicaties en bijwerkingen van de minipil

De faalkans van de minipil is iets hoger dan dat van klassieke orale anticonceptiva. Naar schatting worden jaarlijks 13 van de 100 vrouwen die deze pil gebruiken zwanger.

Er is een iets hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap als je toch zwanger wordt tijdens het gebruik van de minipil. Er is echter geen verband gevonden tussen deze methode en geboorteafwijkingen bij de baby.

Het gebruik van de minipil is niet aan te raden voor vrouwen die aan de volgende criteria voldoen:

  • Vrouwen die hebben geleden aan borstkanker.
  • Diegenen die baarmoederbloedingen zonder bekende oorzaak ervaren.
  • Vrouwen die leverziekten hebben.
  • Vrouwen die medicijnen tegen epileptische aanvallen, hiv/aids of tuberculose innemen.
  • Zij die moeite hebben om volledig aan de dagelijkse inname te voldoen.

Anticonceptie met alleen progestageen: ja of nee?

Deze anticonceptiemethode wordt effectiever naarmate er meer discipline wordt toegepast bij het gebruik ervan. Onder vrouwen die de pil iedere dag op hetzelfde tijdstip slikken en hem nooit vergeten, is er slechts 1 zwangerschap per 100.

Als je begint met het innemen van de minipil en bijwerkingen of gezondheidsproblemen opmerkt, kun je het beste zo snel mogelijk je arts raadplegen. Het is waarschijnlijk dat deze methode namelijk niet voor jou geschikt is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Franco, Y., Mendoza-Fernández, V., & Lemini, C. (2003). Mecanismos de acción de los efectos protectores de los estrógenos sobre el sistema cardiovascular. Rev Fac Med UNAM, 46(3), 101-8.
  • PRATS, E. C., & FERNÁNDEZ, V. J. B. (2004). Anticonceptivos orales. Offarm, 23(9).
  • Monterrosa, A. (2006). Anticonceptivos orales de sólo progestina. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología, 57(1), 45-53.
  • Dr. Rafael Sánchez Borrego. Dr. Oscar Martínez Pérez. GUÍA PRÁCTICA EN ANTICONCEPCIÓN ORAL Basada en la evidencia. http://hosting.sec.es/descargas/AH_2003_GuiaPracticaAnticOral.pdf
  • Organización Mundial de la Salud. Planificación Familiar. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44074/?sequence=1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.