Een lage seksdrive en de impact ervan op relaties

Het is een probleem waar veel koppels last van hebben, maar waar maar weinigen over willen praten. Vandaag kijken we naar een lage seksdrive en de impact ervan op relaties.
Een lage seksdrive en de impact ervan op relaties

Laatste update: 11 maart, 2021

Vandaag kijken we naar de kwestie van een lage seksdrive en de impact ervan op relaties. Seks is een fundamenteel onderdeel van romantische relaties.

Daarom kan een gebrek aan seksueel verlangen een ernstig probleem zijn en de oorzaak worden van andere conflicten. Hoewel ze misschien niets met elkaar te maken hebben, kan een gebrek aan empathie en affiniteit één van de gevolgen zijn.

Een lage seksdrive komt vaker voor dan de meeste mensen beseffen. Dat komt omdat de meeste stellen het achter gesloten deuren houden. Uit een recent onderzoek is zelfs gebleken dat 36% van de vrouwen en 31% van de mannen een laag libido heeft, wat doorgaans toeneemt na de leeftijd van 40 jaar.

Dit probleem komt vaak voor bij gehuwde paren. “De klassieke patiënt zegt dat ze seks had voor het huwelijk en aan het begin van haar huwelijk, maar na een paar jaar, zonder reden, wilde ze helemaal geen seks meer,” legt Dr. Bruce Carr van de Universiteit van Texas uit.

Een lage seksdrive treft niet alleen degenen die het ervaren, maar ook hun partners. Hun seksuele verlangens worden namelijk niet bevredigd, ze voelen zich afgewezen en het probleem kan zelfs hun eigenwaarde verminderen.

Wat veroorzaakt een lage seksdrive?

Een lage seksdrive en de impact ervan op relaties

Een laag libido kan het gevolg zijn van zowel fysieke als psychologische factoren. De stress van het moderne leven schaadt seksuele relaties. Om die reden zijn depressie en vermoeidheid de belangrijkste oorzaken van een lage seksdrive.

Irritatie is een andere oorzaak van een laag libido. Je kunt boos worden op je partner over een meningsverschil of omdat hij of zij bijvoorbeeld te controlerend, passief of onoplettend is wat jouw behoeften betreft. Dit soort problemen kan de seksuele aantrekkingskracht en dus het seksuele verlangen verminderen.

Trauma’s uit het verleden, zoals het slachtoffer zijn van seksueel misbruik of andere negatieve ervaringen uit het verleden, kunnen ook een obstakel vormen. Ze duiken weer op, of ze nu bewust of onbewust zijn, en verminderen onze zin in seks zonder dat we het ons zelfs maar realiseren.

Onder de fysieke verklaringen achter een lage seksdrive kunnen we er verschillende noemen. Bijvoorbeeld impotentie bij mannen, pijn in het genitale gebied door infecties, verwonding, lage endocriene niveaus en andere factoren.

In deze gevallen is een gebrek aan seksueel verlangen niet alleen een relatieprobleem, maar ook een gezondheidsprobleem. Het is dus het beste om naar een arts te gaan voor de behandeling die je nodig hebt.

Een lage seksdrive en de impact op relaties

Een stel geniet in bed

Seks speelt een belangrijke rol in de relatie van een stel. Gevoelens ten opzichte van elkaar, maar ook over jezelf, zijn sterk afhankelijk van seks. Zelfs bij oudere stellen is seks een manier om met elkaar mee te leven, intiem te zijn en van elkaar te genieten.

Sommige mensen denken misschien dat seks slecht is en dat ze een relatie op kunnen bouwen op basis van andere activiteiten die ze met hun partner delen. Het is waar dat als beide partners hetzelfde denken en een oprechte overeenkomst sluiten, dit kan lukken. Dialoog en communicatie zijn echter fundamenteel als het gaat om het samen zoeken naar oplossingen.

Sommigen denken misschien ook dat het prima gaat zonder seks. Maar als ze terugkijken, herinneren ze zich dat seks iets was waar ze ooit van genoten… Het was iets dat hen en hun partner dichter bij elkaar bracht.

Met dit in gedachten is het gemakkelijk om te beseffen hoe belangrijk seks is voor een gezonde relatie. De dagelijkse dynamiek tussen partners verbetert wanneer ze genieten van een actief en bevredigend seksleven.

Wat te doen om een lage seksdrive en de impact ervan te overwinnen?

Praat met je arts

Als je een lage seksdrive hebt kun je met een arts gaan praten

Als je weet of vermoedt dat er een lichamelijke oorzaak is, zoals pijn of impotentie, is het altijd het beste om een ziekte uit te sluiten. Zoals we al zeiden, zijn er bepaalde fysieke problemen die een belangrijke rol spelen bij het libido. Daarom stelt een medische evaluatie je in staat om deze mogelijkheden uit te sluiten of te bespreken.

Praat met je partner over een lage seksdrive en de impact ervan

Bespreek je behoeften met je partner en vraag hem of haar hetzelfde te doen. Praat openlijk over desillusies en verwachtingen en probeer samen een oplossing te vinden. Het doen van een gelofte om te werken aan het verbeteren van je relatie kan de beste oplossing zijn voor elk probleem.

Ga in therapie

De hulp van een derde partij, vooral een professional, kan erg nuttig zijn. Door een therapeut te zien, als koppel of alleen, kun je de oorzaken achter een lage seksdrive bepalen en je relatie nieuw leven inblazen.

Zoek momenten van intimiteit met je partner op

Zoek intimiteit op met je partner

Het moeilijkste is soms om de eerste stap te zetten. De weg van onthouding kan comfortabel maar gevaarlijk zijn. Liefkoos je partner, zoek naar aantrekkingspunten, probeer liefdevol een terugkeer naar die momenten van intimiteit af te dwingen.

Probeer nieuwe dingen

Als een laag libido wordt veroorzaakt door verveling, kun je proberen nieuwe posities te verkennen of te experimenteren met onvervulde seksuele fantasieën. Ontdek samen nieuwe seksuele interesses om weer extra zin te krijgen.

Maak je los van angst om een lage seksdrive te overwinnen

Als je lange tijd geen seks hebt gehad met je partner, ben je misschien bang om hem of haar weer te benaderen. Seks lijkt dan misschien vreemd en onbekend.

Als dat het geval is, doe het dan rustig aan. Elkaar strelen, elkaar aanraken… Het kan voelen dat penetratie net te veel is, maar je kunt de eerste paar keer samen masturberen voordat je verdergaat.

Een lage sekdsrive: een laatste advies

Als er in je relatie geen seksuele activiteit is, zijn er waarschijnlijk ook andere dingen aan de hand. Jullie kunnen het misschien op persoonlijk vlak goed met elkaar vinden, maar delen geen andere dingen in het leven die normaal zijn voor koppels.

Maak daarom eens een afspraak om uit eten te gaan, of ga dansen. Plan activiteiten die jullie in het verleden deelden. Door de dingen die je bent kwijtgeraakt terug te krijgen en er samen van te genieten, zal dat helpen de seksuele aantrekkingskracht en het verlangen te herstellen. Ook interessant voor jou

7 dingen die relaties kapotmaken
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
7 dingen die relaties kapotmaken

Iemand ontmoeten en een relatie beginnen is zo geweldig en alles lijkt perfect. Er zijn echter dingen die mogelijk relaties kapotmaken.  • Relationship between hypoactive sexual desire disorder and aging. Hayes RD1, Dennerstein L, Bennett CM, Koochaki PE, Leiblum SR, Graziottin A.
    Office for Gender and Health, Department of Psychiatry, The University of Melbourne, Australia (2007). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17081522
  • Low sexual desire disorder. Basson R. merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/sexual-dysfunction-in-women/low-sexual-desire-disorder
  • Sexual desire disorder. (2017). psychologytoday.com/conditions/sexual-desire-disorder