Braken na het innemen van de anticonceptiepil

Wat moet je doen als je moet braken na het innemen van je anticonceptiepil? Ontdek het hier.
Braken na het innemen van de anticonceptiepil

Laatste update: 12 mei, 2021

De anticonceptiepil is een eenvoudige en makkelijke manier om zwangerschap te voorkomen en bij correct gebruik is hij 98-99% doeltreffend. Hoewel het niet moeilijk is om de pil correct in te nemen, moet je weten dat de doeltreffendheid afhangt van de routine. Met andere woorden, je moet de pil elke dag op hetzelfde tijdstip innemen.

Misschien ben je echter op een dag vergeten de pil in te nemen of ben je ziek en heeft je dokter je een antibioticakuur voorgeschreven. Heb je je ooit afgevraagd wat er gebeurt als je onmiddellijk na het innemen van je anticonceptiepil moet overgeven? Waarom gebeurt het? Wat kun je eraan doen? We helpen je hieronder deze vragen te beantwoorden.

Hoe werkt de anticonceptiepil?

Geboortebeperking, of orale anticonceptie, is een medicijn met kunstmatige hormonen die in staat zijn om de menstruatiecyclus van een vrouw te reguleren en zwangerschap te voorkomen. Sommige merken bevatten alleen het hormoon progestageen, terwijl andere zowel progestageen als oestrogeen bevatten. Deze worden combinatiepillen genoemd.

Sinds de anticonceptiepil voor het eerst op de markt is en tot op heden, zijn de hormoonconcentraties gedaald terwijl de doeltreffendheid ervan is verbeterd.

Een vrouw met een strip pillen in haar hand

De menstruatiecyclus nabootsen

Anticonceptiepillen proberen de natuurlijke menstruatiecyclus van het lichaam na te bootsen. De gemiddelde cyclus van een vrouw varieert van 21 tot 28 dagen. Daarom bieden bijna alle merken 21-daagse of 28-daagse pillen aan. Kijk eens naar de verschillen:

  • 21-daagse verpakkingen hebben 21 actieve pillen en geen inactieve pillen. Met andere woorden, je neemt drie weken lang één pil en rust dan één week. De week daarna begint je met een nieuw pakket pillen.
  • 28-daagse verpakkingen hebben 21 actieve pillen en 7 inactieve pillen. Dit betekent dat je elke dag een pil inneemt en meteen met een nieuw pakje begint als je het eerste op hebt.

Bij beide opties moet je menstruatie plaatsvinden tijdens de laatste 7 dagen van je cyclus. Dat wil zeggen dat als je een anticonceptiemiddel voor 21 dagen neemt, je in de rustweek ongesteld wordt. Als je daarentegen een 28 dagen-anticonceptiemiddel neemt, wordt je ongesteld in de inactieve week.

Het is heel belangrijk dat je de pil elke dag op hetzelfde tijdstip inneemt, zodat de pil je menstruatie beter reguleert en de eisprong onderdrukt. Wanneer het dit doet, laat je lichaam geen eicel vrij.

Als er geen eicel bevrucht kan worden, kan er geen zwangerschap ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je de pil met regelmaat inneemt, zodat hij naar behoren werkt.

Bijwerkingen van de anticonceptiepil

Naast veiligheid en efficiëntie kunnen orale anticonceptiemiddelen bij sommige vrouwen ook bijwerkingen hebben. Hoewel ze meestal niet ernstig zijn, is het belangrijk om te weten wat ze zijn:

  • Hoofdpijn. Bij vrouwen met een voorgeschiedenis van migraine voordat ze begonnen met anticonceptie, kan dit verergeren als gevolg van de pil.
  • Stemmingswisselingen. Stemmingswisselingen zijn gekoppeld aan de hormonale cyclus en zijn niet gevaarlijk.
  • Gevoeligheid van de borsten. Veel vrouwen melden gevoelige borsten als gevolg van de hormonen in anticonceptiepillen.
  • Gewichtstoename. Sommige vrouwen ervaren gewichtstoename wanneer ze beginnen met een nieuwe anticonceptiemethode als gevolg van hormonale veranderingen. Het is waarschijnlijk dat je gewicht zal reguleren als je lichaam gewend raakt aan de hormonen.
  • Misselijkheid en overgeven. Milde gevoeligheid van de maag komt voor sommige vrouwen ook voor wanneer ze beginnen met de pil. Ook dit zou moeten verdwijnen naarmate je lichaam zich aan de hormonen aanpast.

Wat moet ik doen als ik moet braken na het innemen van de pil?

Een vrouw geeft over in de toiletpot

Studies tonen aan dat braken na inname van orale anticonceptiemiddelen, ongeacht de reden, de doeltreffendheid ervan kan aantasten. Het is echter anders of het overgeven direct na het innemen van de pil plaatsvindt of later op de dag, uren na inname.

Het is belangrijk op te merken dat het overgeven van de pil drie tot vier uur na inname de grootste kans heeft op een verminderde werking (Engelse link). Dit komt omdat het ongeveer zoveel tijd kost om de pil te verteren en de hormonen te activeren.

Braken in deze periode betekent waarschijnlijk dat het lichaam niet in staat was de anticonceptiehormonen volledig op te nemen. In dit geval raden wij je aan een andere pil te nemen en de volgende dagen je pil op hetzelfde tijdstip als elke dag in te nemen.

Op die manier kun je, als je maar één keer hebt overgegeven en een nieuwe pil hebt genomen, de werkzaamheid van de pil behouden en je cyclus blijven reguleren.

Daarom is het verstandig om altijd een reserve verpakking te hebben voor het geval je moet overgeven na het innemen van je pil of er iets met je andere verpakking gebeurt. Je moet je 21- of 28-daagse routine zo veel mogelijk respecteren.

Bovendien kunt je gedurende een langere periode meer dan eens ziek worden als gevolg van voedselvergiftiging of griep. Bij langdurige ziekte, bij het slikken van bepaalde antibiotica, of als je vergeet je pil op tijd in te nemen, moet je een andere vorm van anticonceptie gebruiken zoals een mannencondoom of een vrouwencondoom om zwangerschap te voorkomen.

Ten slotte is het belangrijk om met je arts te praten als je een van de bovenstaande situaties ervaart of als je vragen hebt over je anticonceptiepil.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • World Health Organization : Medical eligibility criteria for contraceptive use Fifth edition 2015
  • Petitti DB. Clinical practice. Combination estrogen-progestin oral contraceptives. N Engl J Med 2003; 349:1443.
  • WHO (2004). «Low-dose combined oral contraceptives». Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use (3rd edición). Geneva: Reproductive Health and Research, WHO.
  • Curtis KM, Tepper NK, Jatlaoui TC, et al. U.S. Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use, 2016. MMWR Recomm Rep 2016; 65:1.
  • Hall, KS, White, KO, Reame, N. y Westhoff, C. (2010). Estudio del uso de la anticoncepción oral: una revisión de los enfoques de medición. Revista de salud de la mujer (2002) , 19 (12), 2203–2210. https://doi.org/10.1089/jwh.2010.1963
  • IT. del Sistema Nacional de Salud. Volumen 35, Nº 3/2011. Actualización en anticonceptivo hormonal.
  • Soledad Díaz, Verónica Schiappacasse. (2017). ¿Qué y cuáles son los métodos anticonceptivos? Instituto Chileno de Medicina Reproductiva. http://www.icmer.org/documentos/anticoncepcion/Que%20y%20cuales%20son%20los%20metodos%20anticonceptivos%2001122017.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.