Alles over anticonceptiemethoden voor mannen

De chirurgische procedure van een vasectomie is op het blokkeren van de zaadleider gericht door middel van verschillende technieken, zoals onder ander doorsnijden, ligatie of compressie. Lees het artikel van vandaag om meer over anticonceptie bij mannen te weten te komen.
Alles over anticonceptiemethoden voor mannen
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Tegenwoordig is het onderzoek naar anticonceptiemethoden bij mannen tot enkele uitgebreid die mechanismen bezitten die vergelijkbaar zijn met die van anovulatoire methoden bij vrouwen.

Zoals velen weten, zijn er voor mannen minder voorbehoedsmiddelen dan voor vrouwen. In het volgende artikel zullen we zowel de beschikbare alternatieven als de alternatieven die in studie zijn, toelichten. Ontdek ze!

Anticonceptiemethoden voor mannen

Onderzoek dat in Fertility and Sterility verscheen (Engelse link) erkent dat steeds meer mannen bereid zijn om actieve verantwoordelijkheid voor gezinsplanning te nemen. Hierdoor is er een toenemende interesse ontstaan om meer over verschillende anticonceptiemethoden voor mannen te weten te komen.

In dezelfde publicatie wordt benadrukt dat condooms en een vasectomie de meestvoorkomende zijn. Ze zijn echter niet voor alle mannen de juiste keuze. Om deze reden zijn er nog studies over dit onderwerp aan de gang. Hieronder zullen we alles in detail bekijken.

1. Condooms en zaaddodende middelen

Man opent een condoom

Het condoom staat nog steeds bovenaan de lijst van anticonceptiemethoden voor mannen. Naast het voorkomen van een zwangerschap, voorkomt het ook SOA’s.

Het gebruik van een condoom is een van de meest gebruikte anticonceptiemethoden voor mannen in de huidige samenleving. Condooms en zaaddodende middelen werken samen om tegen een zwangerschap te helpen beschermen.

Mannen hoeven er alleen maar een om hun penis te plaatsen, waardoor het sperma in het condoom blijft zitten, zodat het sperma de eicel van de vrouw niet kan bereiken.

Wat zaaddodende middelen betreft, ze bedekken de baarmoederhals van de vrouw en doden het sperma van de man. Deze producten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar:

  • gel
  • textiel
  • crème
  • schuim
  • tabletjes
  • zetpil

Condooms kunnen van latex of resistent plastic gemaakt zijn. Hoewel vrouwen over het algemeen zaaddodende middelen gebruiken terwijl mannen condooms gebruiken, zijn er ook condooms die al een zaaddodend middel bevatten. Op deze manier, als het condoom scheurt of er een gaatje in zit, dan helpt het zaaddodend middel om het sperma te doden.

Het gebruik van een condoom helpt bovendien om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen. Het gebruik van alleen zaaddodend middel voorkomt dit soort infecties echter niet, dus het is essentieel om ook een condoom te gebruiken.

2. Vasectomie, een van de anticonceptiemethoden voor mannen

Chirurgische anticonceptie of vrijwillige sterilisatie is een zeer populaire methode geworden, vooral in ontwikkelde landen. Deze anticonceptiemethode heeft de hoogste effectiviteit en is een populaire hulpbron voor stellen die geen kinderen meer willen hebben.

Het heeft een voordeel ten opzichte van andere anticonceptiemethoden voor mannen, omdat het een eenvoudige en permanente interventie vereist. Het heeft achteraf bovendien geen specifieke controles nodig. Zolang chirurgen de procedure volgens aanvaarde medische normen uitvoeren, is het risico op complicaties klein.

Waaruit bestaat deze anticonceptiemethode voor mannen?

De chirurgische procedure voor een vasectomie heeft tot doel om de zaadleider door middel van verschillende technieken te blokkeren. Deze omvatten onder andere snijden, knopen of sealen.

Het is een eenvoudige techniek die artsen poliklinisch kunnen uitvoeren. En als patiënten tijdens de procedure onder lokale anesthesie staan en met voldoende asepsis, dan is er weinig risico op morbiditeit en een onbeduidend risico op mortaliteit.

Het bestaat uit het onderbreken van de continuïteit van de zaadleider, zodra chirurgen het na de incisie met een scalpel van het scrotum hebben geïdentificeerd. Zoals we hierboven vermeldden, zijn er vervolgens verschillende technieken om de occlusie of blokkering te bereiken.

3. De anticonceptie-injectie voor mannen

Injectie en flacon

Deze anticonceptiemethode voor mannen is ontworpen in een poging om goedkope oplossingen te bieden die door de farmaceutische industrie worden genegeerd. De commerciële naam is Vasalgel en het onderzoek is nog gaande.

De toepassing van deze behandeling omvat het injecteren van een gel in het kanaal waardoor het sperma passeert, net aan het uiteinde waar het zich aan het scrotum hecht.

De procedure duurt slechts ongeveer 15 minuten en eenmaal voltooid, hecht de gel zich en gaat het verder als een filter. Het laat daarom het vloeistof door, maar geen sperma. Het voorkomt dus geen ejaculatie of orgasme.

Deze injecties zijn bovendien net zo effectief als de vorige techniek, een vasectomie. En aangezien het geen hormonale methode is, heeft Vasalgel niet de bijwerkingen die hormonale behandelingen gewoonlijk voor vrouwen hebben. Anticonceptiepillen kunnen het volgende veroorzaken:

  • migraine
  • gewichtsveranderingen
  • een verminderd libido

4. De pil

Dit is een andere anticonceptiemethode voor mannen waar onderzoekers aan werken. Een nieuwe studie die onlangs in Chicago is gepresenteerd (Engelse link), heeft aangetoond dat een anticonceptiepil voor mannen mogelijk is.

Er is nog meer onderzoek nodig, maar het lijkt erop dat mannen dit soort anticonceptiemethode ook kunnen gebruiken om een zwangerschap te voorkomen.

Onderzoekers ontdekten dat de voorgestelde hormoonpil, dimethandrolonundecanoaat genaamd, de testosteron- en andere hormoonspiegels die verantwoordelijk zijn voor de spermaproductie effectief verlaagde zonder andere bijwerkingen te geven.

Ondanks het feit dat er meer anticonceptiemethoden voor mannen worden bestudeerd, hebben we er tegenwoordig geen een die zo effectief zijn als de anticonceptiepil voor vrouwen.

Het gebruik van condooms wordt aanbevolen wanneer je een zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen wilt voorkomen. In geval van twijfel is het ook het beste om een professional op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid te bezoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.