Alles wat je over voorweeën moet weten

Voorweeën zijn weeën die de baarmoederhals op de bevalling voorbereiden. Hoewel ze hinderlijk kunnen zijn, zijn ze niet pijnlijk.
Alles wat je over voorweeën moet weten

Geschreven door Ana Núñez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wanneer een vrouw op het punt staat om te bevallen, dan lijken alle tekenen naar dat moment te verwijzen. Ongemak, pijn en weeën zijn indicatoren voor de nabijheid van de bevalling. Een aanstaande moeder kan echter de voorweeën voor de echt bevalling aanzien.

Dit gebeurt meestal bij vrouwen die voor het eerst moeder worden en de meesten hebben de neiging om naar een dokter te gaan om te ontdekken of ze wel of niet gaan bevallen (Spaanse link).

Dit komt door het feit dat er in ziekenhuizen veel gevallen van een valse start bevalling voorkomen (Engelse link). In dit artikel leggen we uit hoe je voorweeën kunt herkennen.

Wat zijn voorweeën?

Het woord Engelse woord ‘prodromal’ is van het Griekse woord ‘precursor’ afgeleid. Voorweeën zijn voorbereidende, onregelmatige contracties van wisselende intensiteit, die soms niet erg pijnlijk zijn en na een paar minuten met rust of een verandering van houding voorbijgaan.

Ze verdwijnen en beginnen voor onbepaalde tijd opnieuw, tot twee weken voor de bevalling. De frequentie kan toenemen als ze hun echte werk gaan doen: de baarmoederhals aanpassen.

De baarmoederhals is gesloten en heeft een afmeting van ongeveer 2,5 cm. Als weeën optreden, dan wordt de baarmoeder zachter, verkort en verwijdt. Dit staat bekend als de indaling (Spaanse link). De dilatatiefase kan de structuur tot 2,5 centimeter uitrekken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Waarom een bevalling inleiden?

De tekenen van voorweeën

Er zijn voorweeën en echte weeën. De weeën van Braxton Hicks, die verschijnen vanaf week 20 en voorweeën, behoren tot de groep van niet-weeën. Aan de andere kant maakt dilatatie deel uit van weeën.

Voorweeën gebeuren wanneer significante veranderingen in de baarmoederhals beginnen op te treden, waar de baby naar buiten zal komen. De indaling en accommodatie van het hoofdje van de baby of het passen in het kanaal zullen een bepalend teken zijn. Een vrouw voelt daarom ongemak in de onderbuik en zelfs in de lies.

Voorweeën hebben geen gedefinieerd begin. Het gaat echter met een verhoogde samentrekkingsfrequentie en -intensiteit gepaard. Vaginale afscheiding neemt toe, de vrouw urineert vaker en soms kan ze de slijmprop al kwijtraken.

Deze weeën hebben een geschatte duur van 30 seconden, met een tussenpoos van vijf tot twintig minuten. Een zwangere vrouw kan met voorweeën haar leven normaal leiden. Rust kan bijvoorbeeld helpen om deze weeën te stoppen. Ze onderdrukken de eetlust ook niet.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat is de Bonapace-methode voor de bevalling?

De verschillen tussen voorweeën en echte weeën

De weeën van Braxton Hicks zijn de eerste die zich manifesteren. Hoewel ze ongemak veroorzaken, zijn ze meestal pijnloos. Hun intensiteit varieert en ze komen elke 10 minuten voor.

Deze samentrekkingen verschijnen in of zelfs vóór week 20 en hebben invloed op een groot deel van de baarmoederspier. Soms treden ze op wanneer de zwangere vrouw gestrest of vermoeid is.

Aan het einde van de zwangerschap veroorzaken ze matige hypogastrische pijn, die specifiek bekend staat als valse start bevalling. Ze zijn geen reden tot bezorgdheid. Integendeel, ze geven aan dat het lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling, omdat ze helpen om de baarmoederhals te verzachten.

Het verschil zit in hun intensiteit en regelmaat, maar ook in de week waarin ze verschijnen. Echte weeën duren ongeveer een minuut, liggen meestal drie minuten uit elkaar en worden steeds sterker. En als ze verder uit elkaar raken, dan zullen ze dat regelmatig doen.

Het echte verschil tussen voorweeën en een echte bevalling ligt in het feit dat echte weeën de moeder niet toestaan om iets anders te doen. Haar hele lichaam zal op de geboorte-ervaring gefocust zijn.

Wanneer de vliezen van een vrouw breken, dan wordt oxytocine, een hormoon dat het lichaam ook tijdens orgasmes en borstvoeding afgeeft, gestimuleerd door een opgezette baarmoeder en wordt de bloedbaan van de moeder geïrrigeerd.

Weten hoe ze de weeën kunt herkennen

De pijn van weeën, zowel valse als die tot een echte bevalling leiden, varieert afhankelijk van de tolerantie van een vrouw. Je moet weten dat je niet naar het ziekenhuis hoeft te gaan als je voorweeën hebt, aangezien de echte bevalling nog uren of zelfs dagen kan duren.

Het uitdrijven van de slijmprop, die witachtig of roze kan zijn (als gevolg van restbloed), kan een of meerdere dagen voor de bevalling vlekken op je ondergoed veroorzaken.

Aan de andere kant kan de moeder het gevoel hebben dat ze gaat menstrueren of een sterke druk in haar bekken krijgen. Voorweeën liggen tussen de vijf en twintig minuten uit elkaar. Tenzij je een maand of meer van je uitgerekende datum af zit, dan moet je naar het ziekenhuis gaan. Als dit niet het geval is, dan kan je thuis blijven.

Begin van een echte bevalling

Onthoud dat sereniteit, gecontroleerde ademhaling en gezelschap essentieel zijn tijdens de bevalling. Een echte bevalling bestaat uit regelmatige, intense weeën die langer duren en niet stoppen als je van houding verandert of rust.

Als je voor het eerst moeder wordt, dan moet je naar het ziekenhuis gaan als je merkt dat je weeën minstens vijf minuten uit elkaar liggen, een minuut duren en zich gedurende twee uur manifesteren. Als je geen nieuwe moeder bent, dan zullen de weeën die typisch zijn voor de bevalling minstens een uur duren en 10 minuten uit elkaar zitten.

Weten hoe je een echte bevalling kunt herkennen, voorkomt vroegtijdige ziekenhuisbezoeken en manoeuvres om de bevalling te versnellen. Denk bijvoorbeeld aan het kunstmatig breken van de vliezen en het toedienen van intraveneuze oxytocine. Hoe natuurlijker het bevallingsproces, hoe beter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.