Wat is de Bonapace-methode voor de bevalling?

Pijn is een van de grootste zorgen die vrouwen hebben voor de bevalling. Met een goede opleiding en voldoende kennis kan het echter worden verminderd en zonder stress worden beheerd. Ontdek in dit artikel de Bonapace-methode voor de voorbereiding van de bevalling.
Wat is de Bonapace-methode voor de bevalling?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Bevallen is meestal een pijnlijke ervaring. De spiersamentrekkingen en de druk op de baarmoederhals en de vagina verleggen de grenzen van het lichaam van de vrouw en veroorzaken intense pijn. De Bonapace-methode is een nieuwe techniek die tracht die pijn op natuurlijke wijze te verminderen.

De Bonapace-methode is ontwikkeld in Quebec, Canada door Julie Bonapace, een expert in pijntherapie. Deze methode is een educatief proces. Het is erop gericht om te leren pijnverminderende technieken toe te passen tijdens de bevalling zonder dat farmacologische behandeling of medische ingrepen nodig zijn.

Volgens studies uitgevoerd door Dr. Bonapace van de Universiteit van Québec vermindert de Bonapace-methode de intensiteit van pijn en ongemak bij de bevalling met 45%.

De drie mechanismen van de Bonapace-methode

De drie mechanismen van de Bonapace-methode

De Bonapace-methode is dus een vorm van voorbereiding op de bevalling die probeert pijn te verminderen zonder medische of farmacologische tussenkomst. Deze methode bestaat uit drie hoofdmechanismen:

  • Ten eerste, controle van het centrale zenuwstelsel, waaronder de ademhaling, ontspanning en afleiding van aandacht om pijn te moduleren.
  • Ook wordt gebruik gemaakt van niet-pijnlijke stimulatie, zoals lichte massage van de rug, tussen de weeën door. De pijnstilling die wordt gecreëerd door lichte massage is gebaseerd op de Gate Control Theory, ook wel poorttheorie genoemd.
  • Ten slotte controle om pijn af te remmen. Dit wordt gedaan door lichte pijn in andere delen van het lichaam te veroorzaken om de pijn van de bevalling te laten vervagen. Wanneer de hersenen naar de bron van de nieuwe pijn zoeken, geeft het lichaam endorfines door het hele lichaam af, behalve in het gebied van de nieuwe pijn. Endorfines verlichten pijn die ontstaat door de lichamelijke processen van de bevalling.

De medische professional evalueert de pijn van de vrouw tijdens de bevalling om de 15 minuten. Dit is noodzakelijk om te kunnen bepalen welke techniek er op dat moment toegepast moet worden.

Leren met z’n tweetjes

Bij de Bonapace-methode zijn de training en actieve deelname van de vader of een vertrouwd iemand essentieel. Hij of zij helpt de moeder om haar ademhaling onder controle te houden. Ook is diegene belast met het masseren van de onderrug en het uitoefenen van druk op de rug, handen en voeten.

Om de technieken van de Bonapace-methode te leren gebruiken, beginnen zowel de moeder als de vader met studeren en trainen vanaf zes maanden zwangerschap. De cursus bestaat uit 16 uren les. Acht uur over de Bonapace-methode en acht uur algemene informatie over traditionele geboortemethoden, zwangerschap en het bevallingsproces.

De 10 tips om pijn te overwinnen met behulp van de Bonapace-methode

Informatie

Zwangere vrouw

Een belangrijk onderdeel van de methode is het geven van informatie. Dit stelt zowel de vader als de moeder in staat om in elk geval de juiste manier van handelen te kennen.

Hoe meer kennis er is over de zwangerschap en de bevalling, hoe gemakkelijker het is om met pijn om te gaan. Dr. Bonapace raadt aan om verschillende technieken te leren gebruiken, aangezien de behoeften van de moeder tijdens de bevalling kunnen veranderen.

Laat je steunen door je partner of een naaste

Studies tonen aan dat vrouwen die een vertrouwenspersoon aan hun zijde hebben, minder pijn ervaren. Daarnaast hebben zij minder farmacologische behandelingen en/of medische ingrepen nodig hebben dan vrouwen die alleen bevallen.

Het is essentieel om de partner of naaste voor te bereiden. De reden hiervoor is dat ze tijdens het proces de steun en toeverlaat van de moeder zullen zijn. Bovendien helpt het hebben van iemand die altijd weet wat hij of zij moet doen bij het opbouwen van vertrouwen en om stress te verminderen.

Blijf actief tijdens de bevalling

De pijn wordt veroorzaakt doordat het lichaam zich aanpast om de doorgang van de baby door het bekken te vergemakkelijken. Wanneer die pijn verdwijnt met pijnstillers of anesthetica, gaat het gevoel en de fysieke communicatie tussen moeder en baby verloren.

Gebruik mantra’s

Mediterende vrouw

Tijdens de voorbereiding gedurende de zwangerschap vormen ontspanning en meditatietechnieken de basis voor het omgaan met pijn tijdens de bevalling.

Mantra’s helpen bij ontspanning en concentratie. In feite helpt de ‘ohm’ de ademhaling en opent het middenrif. Daardoor ontstaat er ruimte in het bekken voor de passage van de baby.

Massages zijn een essentieel onderdeel van de Bonapace-methode

Wanneer er een stimulerende sensatie wordt gecreëerd in het pijnlijke gebied, worden de pijnsignalen die naar de hersenen worden gestuurd geblokkeerd. Rug-, dij- en beenmassages helpen om het hele lichaam te ontspannen.

Gebruik waterbaden

Op de juiste temperatuur helpt water om de spieren te ontspannen. De effecten van water op het lichaam blokkeren de pijnsignalen die het lichaam naar de hersenen sturen. Daarom raden experts waterbaden aan tijdens alle stadia van de zwangerschap en zelfs tijdens de bevalling.

Gebruik ijs

Gebruik ijs

IJs leidt pijn af van het zenuwstelsel en stimuleert de afgifte van endorfines.

Wanneer de weeën beginnen, kun je je handen of voeten in een bak met ijs en water doen. Dit veroorzaakt zogenoemde “kleine pijn” en dat helpt om endorfines vrij te maken die als natuurlijke pijnverlichter werken. Als gevolg hiervan zal de pijn van de weeën onmiddellijk verminderen.

Pas acupunctuur toe volgens de Bonapace-methode

Verschillende onderzoeken hebben de kalmerende effecten van acupunctuur aangetoond. Bij de Bonapace-methode wordt het gebruikt om een tweede pijnpunt te creëren wanneer de pijn frequenter en intenser is.

Praat tegen jezelf

Gedachten creëren emoties die het lichaam beïnvloeden. Door tegen jezelf te praten om kalmte en geruststelling over te brengen dat alles in orde is. Op die manier kun je gevoelens van opluchting creëren en je stress verminderen.

Emotionele vrijheidstechnieken

Deze techniek combineert traditionele Chinese geneeskunde en psychologie. Het bestaat uit het toepassen van acupunctuur op specifieke punten terwijl je emoties en pijn uitlegt op het moment van de bevalling. Hierdoor wordt de aanmaak van cortisol, het stressveroorzakende hormoon, verminderd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Evaluation of the Bonapace Method: a specific educational intervention to reduce pain during childbirth Julie Bonapace, Nils Chaillet, Isabelle Gaumond, Émilie Paul-Savoie, and Serge Marchand. Département des Sciences de l’Éducation, Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue, Rouyn-Noranda, Québec, Centre de Recherche de l’Hôpital Sainte-Justine, Université de Montréal, Montréal, Québec, Département de chirurgie, Faculté de Médecine et des Sciences de la Santé, Université de Sherbrooke, Sherbrooke, Québec. (2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772779/
  • The Bonapace Method. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772779/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.