Alles over uvulitis en waarom het kan voorkomen

Uvulitis wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het kan echter ook ontstaan na letsel of een allergische reactie. In dit artikel leer je alles over uvulitis.
Alles over uvulitis en waarom het kan voorkomen

Laatste update: 23 april, 2021

Uvulitis is een ontsteking van de huig, een kleine spoelvormige spier die naar beneden hangt vanuit je zachte gehemelte of de achterkant van het gehemelte. Infecties, allergische reacties, verwondingen na bepaalde medische ingrepen of het gebruik van ongeschikte stoffen zijn de gebruikelijke oorzaken van uvulitis. Als je alles wilt weten over uvulitis, lees dan dit artikel!

Wat is uvulitis?

Uvulitis is een ontsteking van de huig. Deze zwelling kan worden veroorzaakt door zowel infectieuze als niet-infectieuze processen. Volgens het National Cancer Institute (NCI) is de huig de zachte flap van weefsel die naar beneden hangt aan de achterkant van de mond, aan de rand van het zachte gehemelte.

Hoewel experts dachten dat deze structuur rudimentair was, hebben ze ontdekt dat het een duidelijke functie heeft: het helpt voorkomen dat voedsel de neusholte binnendringt.

De medische website Medigraphic definieert uvulitis als “een acute ontsteking van de huig die erytheem, oedeem, pijn en koorts veroorzaakt.” Het is vermeldenswaard dat, hoewel bacteriële of virale infecties de meestvoorkomende oorzaak van deze aandoening zijn, ze niet de enige mogelijke oorzaken zijn.

Wat zijn de oorzaken van uvulitis?

Een vrouw met een gezwollen huig

Er kunnen diverse oorzaken worden onderscheiden die kunnen leiden tot uvulitis.

Volgens de National Library of Medicine van de Verenigde Staten wordt uvulitis voornamelijk veroorzaakt door een infectie met streptokokkenbacteriën. Dit is een groep bacteriën die pathogeen zijn voor de mens.

Tot 30% van de gevallen van acute faryngitis zijn geassocieerd met Streptococcus pyogenes. Faryngitis is een ziekte die sterk verband houdt met uvulitis.

Andere pathologische infectieuze agentia die dit ziektebeeld kunnen veroorzaken, zijn Haemophilus influenza type b (Hib) en Streptococcus pneumoniae (pneumococcus).

Bovendien komt infectieuze uvulitis meer voor bij jonge schoolgaande kinderen en is het vrij seizoensgebonden, vooral in gematigde streken. De piek van gevoeligheid is op de leeftijd van vijf, 10 en 12 jaar.

Infectieuze uvulitis is niet de enige mogelijke variant van deze aandoening. Ondertussen kan het niet-infectieuze type worden veroorzaakt door de volgende situaties:

  • Een verwonding aan de achterkant van de keel.
  • Een allergische reactie op allergenen zoals huisstofmijt, pollen, huisstof, dode huidcellen van huisdieren of bepaald voedsel.
  • Per ongeluk bepaalde giftige elementen inademen of inslikken.
  • Chirurgie, zoals het verwijderen van de amandelen (tonsillectomie) en andere medische ingrepen, zoals een endoscopieën.
  • Roken.

De symptomen van uvulitis

Het vermoeden dat iemand uvulitis heeft rijst als er sprake is van een acute infectie wanneer de huig de meest gezwollen structuur is in vergelijking met de keelholte. Zeker als diegene ook lichte koorts heeft. Enkele van de meestvoorkomende algemene symptomen zijn onder andere:

  • Koorts, in het geval het de aandoening veroorzaakt wordt door een infectie.
  • Het gevoel van iets in de keel te hebben, vergezeld van het gevoel van verstikking of kokhalzen.
  • Hoesten.
  • Pijnlijk slikken.
  • Overmatige speekselproductie.
  • Weinig eetlust.

De patiënt last hebben van keelontsteking als de symptomen van uvulitis na een paar dagen niet verdwijnen of als er witte vlekken op de achterkant van de mondholte verschijnen. Hoewel dit veel vaker voorkomt bij kinderen, kan het zich ook manifesteren bij volwassenen.

Diagnose en behandeling

Er zijn meerdere diagnostische tests beschikbaar om de onderliggende oorzaken van uvulitis op te sporen. We noemen hieronder een aantal van deze onderzoeksopties:

  • Bloedtesten. Ze kunnen nodig zijn om de algemene gezondheid van de patiënt te beoordelen en daarnaast om bepaalde problemen uit te sluiten.
  • Keelkweek. Een monster van het mondslijmvlies wordt verkregen en daarna in een gespecialiseerd medium gekweekt. Hiermee kun je mogelijke ziektekiemen detecteren die uvulitis veroorzaken, als deze infectieus is.
  • Allergie-test. De zwelling van de huig kan het gevolg zijn van een allergische reactie. Het is belangrijk om het allergeen te detecteren, omdat dit dit klinische beeld en andere veel ernstigere reacties, zoals anafylactische shock kan helpen voorkomen.
  • Röntgenfoto van de hals. Vooral geschikt voor patiënten die moeite hebben met slikken.

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de patiënt bacteriële uvulitis heeft, zal de arts specifieke antibiotica voorschrijven om de ziekteverwekker te bestrijden. Als de aandoening door een allergische reactie wordt veroorzaakt moet de patiënt een antihistaminicum gebruiken. Steroïden kunnen indien noodzakelijk helpen om de zwelling te verminderen.

Wat kun je zelf doen als je uvulitis hebt?

De huig

Drink veel vloeistoffen en zorg voor een goede nachtrust om de symptomen van deze aandoening te verbeteren.

Volgens de website van UF Health kan de patiënt thuis verschillende maatregelen nemen om zijn symptomen te verbeteren naast de door de arts voorgeschreven behandeling. Maatregelen die je thuis kunt toepassen zijn onder andere:

  • Veel rust nemen. Uvulitis kan vanzelf of met behandeling binnen één tot twee dagen verdwijnen.
  • Drink veel en gorgel daarnaast met warm zout water om de zwelling te verminderen.
  • Gebruik sprays die een jeukende keel helpen verlichten.
  • Neem vrij verkrijgbare pijnstillers. Ze verminderen de pijn die de zwelling van de huig veroorzaakt.
  • Rook niet en vermijd het inademen van rook, omdat dit keelirritatie kan veroorzaken.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Vijf warme en koude dranken tegen keelpijn

Volg de instructies van je arts op

Zoals je hebt kunnen lezen is uvulitis een teken van een andere onderliggende aandoening en is het geen ziekte op zich. De oorzaken van zwelling van de huig kunnen zeer divers zijn en variëren van infecties tot allergieën.

Over het algemeen verdwijnt deze aandoening binnen één tot twee dagen met de juiste behandeling. De behandeling hangt hierbij af van de onderliggende oorzaak, aangezien bacteriën niet op dezelfde manier worden behandeld als allergische ontstekingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.