Opties om een pijnlijke keel te verlichten

Keelpijn is een veelvoorkomend probleem, vooral in de herfst en winter. Hoewel het symptoom vaak na enkele dagen vanzelf verdwijnt, zijn er enkele effectieve opties voor keelpijn. Ontdek in dit artikel een aantal van deze opties!
Opties om een pijnlijke keel te verlichten

Laatste update: 28 januari, 2021

Het is erg vervelend om keelpijn te hebben. Hoewel er verschillende alternatieven zijn, is het een symptoom dat aanhoudend kan zijn en zelfs meerdere dagen ongemak kan veroorzaken. In dit artikel bespreken we dus enkele opties om een pijnlijke keel te verlichten.

Bovendien zijn er veel mogelijke oorzaken van keelpijn. We weten echter dat de meestvoorkomende oorzaak infecties van de bovenste luchtwegen zijn. Faryngitis komt veel voor bij koud weer.

Andere luchtweginfecties die hetzelfde symptoom veroorzaken, zijn verkoudheid, sinusitis en laryngitis. Ze worden allemaal meestal door virussen veroorzaakt. Daarom is antibiotica niet geïndiceerd en zal het gebruik van antibiotica een pijnlijke keel meestal niet kalmeren. Andere oorzaken van dysfonie, heesheid en keelpijn zijn onder andere:

 • Een droge omgeving. Droge lucht droogt de slijmvliezen uit. Als je veel door je mond ademt zonder lucht door je neus te laten stromen, dan kan dit ook je keel uitdrogen.
 • Allergieën. Mensen die bijvoorbeeld allergisch zijn voor stof en mijten hebben vaak last van keelpijn.
 • Stem vermoeidheid. Overmatig gebruik van je stem of overmatige inspanning van de stem door te schreeuwen, put de stembanden uit.
 • Irriterende stoffen. Bepaalde chemicaliën kunnen, wanneer ze in de lucht zijn, het lichaam binnendringen en de keelholte irriteren. Dit omvat ook tabaksrook.
 • Gastro-oesofageale reflux. Dit bestaat uit de opkomst van zoutzuur uit de maag in de slokdarm en dit bereikt soms de keel. Dit zuur is zeer irriterend.

Opties om een pijnlijke keel te verlichten

Laten we hieronder dus eens kijken naar acht opties voor de verlichting van een pijnlijke keel. Kies vervolgens de optie die voor jou het meest geschikt is.

1. Gorgelen

Gorgelen is een geweldige optie voor het verlichten van een pijnlijke keel. Je moet met warm water en zout gorgelen. Dit mengsel helpt om de zwelling van de keelholte te verminderen en irritatie te verminderen.

De klassieke bereiding is een halve theelepel zout in een glas water. Als je de zoute smaak niet kunt verdragen, dan kun je honing aan de bereiding toevoegen. Idealiter zou je meerdere keren per dag moeten gorgelen.

2. Honing, een van de beste opties voor het verlichten van een pijnlijk keel

Grote pot honing

Zoals we hierboven hebben voorgesteld, kun je honing aan je water- en zoutbereiding toevoegen. Je kunt het ook rechtstreeks innemen. Je moet het echter langzaam doorslikken, zodat het met de ontstoken cellen in contact kan komen.

Wanneer honing tijdelijk aan cellen hecht, vormt het een slijmvliesbarrière. Deze barrière voorkomt uitdroging en versleept de micro-organismen die zich daar zouden kunnen hechten.

Onthoud echter dat je geen honing aan kinderen van jonger dan één jaar moet geven. Dit komt omdat er een groot risico is dat de baby door de honing inname botulisme zou kunnen krijgen.

3. Hard snoepje of zuigtabletten

Zowel drogisten als apotheken verkopen harde snoepjes die keelpijn verlichten. Ze kunnen zelfs natuurlijke ingrediënten bevatten, zoals eucalyptus. Als je erop zuigt, dan veroorzaken ze een verhoogde speekselproductie.

Dit hydrateert het slijmvlies en verlicht tijdelijk de symptomen. Het probleem met deze behandeling is echter dat je vaak veel zuigtabletten per dag moet zuigen.

4. Hydratatie voor verlichting van keelpijn

Hydratatie is erg belangrijk in de slijmvliezen. Een pijnlijke keel kan zelfs synoniem zijn met vochtverlies. Je moet het daarom extern aanvullen. Idealiter drink je water en vermijd je andere dranken zoals koffie.

We raden ook het gebruik van warme dranken aan, zoals soepen en thee. Bouillons bieden zowel micronutriënten als hydratatie. Ze bevatten ook micro-elementen zoals natrium en kalium.

5. Warmte toepassen

Door warme doeken op je nek aan te brengen, stijgt de temperatuur in het gebied, waardoor de bloedcirculatie toeneemt. Een verhoogde circulatie verhoogt de aanwezigheid van ontstekingsremmende cellen en verbetert de hydratatie.

6. Neem een warme douche

Vrouw neemt een warme douche om pijnlijke keel te verlichten

Terwijl het nemen van een warme douche een zere pijnlijke niet verlicht, kan het het ongemak tijdelijk verlichten. Dit komt, omdat een warme douche stoom genereert, wat een pijnlijke keel kan verlichten. De warme stoom is ontstekingsremmend wanneer het via de luchtwegen en de mond binnenkomt.

7. Vermijd het koste wat kost om te roken

Sigaretten en de rook die ze produceren zijn irriterend. Naast het veroorzaken van een zere keel, kan roken het verergeren als het door een infectie wordt veroorzaakt. Niet alleen de roker wordt getroffen, maar ook degenen die in de buurt zijn die de rook inademen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat rokers meer kans hebben op luchtweginfecties (Spaans artikel). Ook kunnen rokers last hebben van chronisch hoesten, wat de dynamiek van hun ademhaling verandert.

8. Pijnstillers

Een zere keel kan na een paar dagen vanzelf verdwijnen. Soms moet je dit proces echter versnellen vanwege werkproblemen of activiteiten die je niet mag missen. In deze gevallen is het mogelijk om je symptomen met medicijnen te behandelen.

De eerste optie is paracetamol. Dit is een vrij onschadelijke pijnstiller die de symptomen kan verlichten. Je kunt het ook aan kleine kinderen toedienen. De tweede optie is ibuprofen, dat naast pijnstillend ook ontstekingsremmend werkt. Beide medicijnen bestrijden ook koorts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Salinas, Pedro. “Hierbabuena: usos medicinales, beneficios y precauciones.” Compartir 10 (2017): 22.
 • Alarcón-Andrade, Gonzalo, Gonzalo Bravo-Soto, and Gabriel Rada. “¿ Son útiles los corticoides sistémicos en el manejo de la faringitis aguda?.” Medwave 17.09 (2017).
 • Amoedo, Diego, and María Teresa Rosanova. “Faringitis recurrente.” Medicina Infantil 24.4 (2017).
 • Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun; 9(2): 121–127. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. doi: 10.4103/0974-8490.204647
 • XII CONGRESO NACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS. Jueves 27 y Viernes 28 de Mayo de 2010. Guanajuato, Gto. DESARROLLO DE FORMULACIONES DE GOMITAS A BASE DE MIEL, PROPOLEO, MENTA Y EUCALIPTO. http://respyn2.uanl.mx/especiales/2010/ee-09-2010/documentos/desarrollo_nuevos_productos/DPN54.pdf
 • PLoS One. 2014; 9(1): e84154. Published online 2014 Jan 9. No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. doi: 10.1371/journal.pone.0084154
 • Int J Radiat Oncol Biol Phys. 1989 Nov;17(5):1041-7. Effects of temperature on blood circulation measured with the laser Doppler method. doi: 10.1016/0360-3016(89)90153-3.
 • Salud Pública de México. Los riesgos del tabaquismo activo y pasivo. https://www.scielosp.org/article/spm/2002.v44suppl1/s144-s160/es/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.