Alles over perforatie van het neustussenschot

Cocaïnegebruikers lopen een aanzienlijk risico op perforatie van het neustussenschot. Hieronder leggen we alles uit wat je over deze aandoening moet weten.
Alles over perforatie van het neustussenschot

Laatste update: 24 februari, 2021

Een perforatie van het neustussenschot is een aandoening die de neus aantast. In een aantal gevallen veroorzaakt het mogelijk geen symptomen. Het wordt echter ook met een hoog risico op complicaties geassocieerd.

Een aantal van de oorzaken, zoals cocaïnegebruik (Engelse link) en bepaalde chirurgische ingrepen, zoals septoplastiek, verhogen de incidentie ervan. Beide oorzaken komen tegenwoordig vaker voor.

Perforatie van het neustussenschot kan medische of chirurgische behandeling vereisen. In dit artikel leggen we alles uit wat je over deze aandoening moet weten en hoe je deze kunt identificeren.

Wat is een perforatie van het neustussenschot?

De neus is een complexe structuur die essentieel is om het ademhalingsproces correct te laten verlopen. Het heeft twee holtes, neusgaten genaamd, die verantwoordelijk zijn voor het filteren van de ingeademde lucht. Op deze manier kan de lucht schoner, natter en warmer de longen bereiken, wat infectie of letsel voorkomt.

De neusgaten zijn door het neustussenschot van elkaar gescheiden. Dit is een structuur die uit kraakbeen en bot bestaat en de neus verticaal verdeelt. Het vormt de binnenwand van de neusgaten. Zo helpt het de doorgang van lucht te kanaliseren.

Perforatie van het neustussenschot bestaat uit de ontwikkeling van een gat. Het zorgt er dus voor dat beide neusgaten met elkaar communiceren en afhankelijk van hoe groot het gat is, er meer of minder ernstige symptomen op kunnen treden.

De oorzaken van perforatie van het neustussenschot

Man met verband op zijn neus

De etiologie van perforatie van het neustussenschot is zeer gevarieerd. Dit komt door het feit dat het, omdat het een gedeeltelijk kraakbeenachtige structuur is, gevoelig is voor bepaalde stoffen die het weefsel kunnen beschadigen.

Een van de meestvoorkomende oorzaken van dit probleem is het ondergaan van een chirurgische ingreep in de neus. Het kan verschijnen als een complicatie van een neuscorrectie, vooral als het wordt gedaan om een ademhalingsprobleem op te lossen.

Een neuscorrectie is een operatie waarbij de vorm van de neus wordt gewijzigd, zowel voor esthetische doeleinden als om de ademhaling te verbeteren.

Aan de andere kant kan het, volgens de MSD Manual (Spaanse link), ook secundair aan infectie of trauma zijn. In feite kunnen continu neuspeuteren en neuspiercings (die door het neustussenschot gaan) dit veroorzaken.

Andere oorzaken van dit probleem

Een andere van de meest relevante oorzaken is intranasaal drugsgebruik. Specifiek is het medicijn dat het meest gerelateerd is aan deze aandoening, cocaïne. Zoals een onderzoek in het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau stelt (Spaanse link), is dit momenteel een van de belangrijkste oorzaken van deze aandoening.

Cocaïne is een medicijn dat ervoor zorgt dat de bloedvaten in de neus samentrekken. Aangezien het weefsel niet genoeg bloed krijgt, raakt het beschadigd en kan het gaan perforeren.

Veel medicijnen houden echter ook met dit probleem verband. Bijvoorbeeld, een aantal nasale corticosteroïde sprays (Spaanse link). Op dezelfde manier zuurstoftherapie door middel van een masker of bril.

Tot slot is een andere oorzaak van deze aandoening blootstelling aan chemicaliën of gifstoffen. Dit komt vooral voor bij mensen die in de chemische industrie of in fabrieken werken.

De symptomen die een perforatie van het neustussenschot veroorzaakt

De symptomen zijn afhankelijk van de grootte van het gat. Het kan een heel kleine zijn, minder dan een centimeter. Of het kan groter zijn, een twee centimeter groot.

Het meest kenmerkende symptoom van symptomatische gevallen zijn frequente neusbloedingen. De medische term voor bloedneuzen is ‘epistaxis’. De bloeding kan zwaar en alarmerend zijn, omdat de neusgaten zeer vasculair zijn.

In een aantal gevallen lijdt de patiënt aan rhinorroe in plaats van aan neusbloedingen. Dit is de medische term voor een loopneus. Er vormen zich vaak korsten rond het gat, waardoor ademhalen moeilijk kan worden.

Het komt ook vaak voor dat deze mensen hoofdpijn of pijn in de neus zelf ervaren. Een ander kenmerkend teken van een perforatie van het neustussenschot is piepende ademhaling. Dit is wanneer iemand een hoog fluitend geluid laat horen wanneer ze ademen. Dit komt doordat er elke keer dat ze in- en uitademen lucht door het gat gaat.

Tot slot kan deze aandoening ook esthetische gevolgen hebben. Volgens het Herediana Medical Journal (Spaanse link) is de zadelneus een misvorming die in de meeste gevallen door deze aandoening wordt veroorzaakt. Het wordt door een verlies van hoogte van de neus gekenmerkt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Heb je vaak een bloedneus? Dit is waarom!

Behandeling

Er zijn verschillende opties om deze aandoening te behandelen. De behandelingskeuze hangt van de symptomen van de patiënt af en de grootte van het gaatje. In veel gevallen is een medische benadering voldoende.

De medische professional kan een zalf voorschrijven die van bacitracine of mupirocine is gemaakt. Deze zalf vermindert korstvorming in het gebied van het gaatje.

De patiënt kan ook een zoutoplossing gebruiken, die ze als spray toedienen. Net als de zalf helpt het om de vorming van korstjes en zweren in de neus te verminderen.

In een aantal gevallen is een operatie nodig. De arts kan een weefselimplantaat uit een ander deel van het lichaam van de patiënt nemen. In feite kunnen zelfs kunstmatige membranen worden geplaatst om het gat af te dichten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Turbinate hypertrofie: oorzaken en symptomen

Andere chirurgische alternatieven

De artsen van de Hospital Clinic de Barcelona (Spaanse link) voeren een alternatieve chirurgische behandeling uit om het geperforeerde neustussenschot te reconstrueren. Voor deze operatie gebruiken ze een flap die ze uit het fibreuze weefsel rond de schedel halen (een pericraniale flap genoemd).

Ten eerste maken ze een incisie in de hoofdhuid, waar ze het weefsel vandaan halen. Vervolgens maken ze een opening door het voorhoofdsbeen. Ze plaatsen het weefsel daarna over de neusholte. Op deze manier geven ze het neustussenschot opnieuw vorm en elimineren ze het gat.

Het voordeel van deze techniek is dat het pijnloos is en snel herstelt. Het laat ook geen littekens achter. Het enige litteken bevindt zich aan de achterkant van de schedel, dat de hoofdhuid zelf bedekt.

Diagnose

Schedel van een mens

Om een perforatie van het neustussenschot te diagnosticeren, is het belangrijk dat de arts de symptomen kent en de neusholte controleert. Voor dit doel kunnen ze hun toevlucht nemen tot aanvullende tests waarmee ze de neusgaten duidelijk kunnen zien.

Endoscopie is een van de meest gebruikte tests. Het bestaat uit het inbrengen van een buisje met een camera door de neusgaten. Er kunnen daarnaast ook andere gereedschappen door deze buis worden gestoken om korstjes te verwijderen. In feite kunnen artsen zelfs weefselmonsters nemen.

Een studie gepubliceerd in de Journal of Radiology legt uit (Spaanse link)dat computertomografie een van de nuttigste diagnostische tests is, vooral bij cocaïnegebruikers.

Perforaties in het neustussenschot zijn te voorkomen

Het is belangrijk om op te merken en te onthouden dat in veel gevallen perforaties van het neustussenschot vermeden kunnen worden. Dit komt omdat het de neiging heeft om te gebeuren door het inademen van medicijnen of irriterende stoffen.

Om deze reden is het, naast het vermijden van dit soort destructieve gewoonten, essentieel om je neusgaten te beschermen als je in chemische industrieën of fabrieken werkt. Je moet bovendien altijd je arts raadplegen als je last krijgt van een van de symptomen die we hier hebben beschreven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Medina, R., Espinós, M. A., Bartumeus, P., Tamarit, J. M., & Vilar, J. (2009). Perforación del tabique nasal en consumidores de cocaína: Importancia de la tomografía computarizada. Radiologia, 51(1), 90–92. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(09)70411-4
  • Nariz en silla de montar. (n.d.). Retrieved November 9, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1018-130X2014000200010
  • Perforación del tabique – Trastornos otorrinolaringológicos – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved November 9, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-co/hogar/trastornos-otorrinolaringológicos/trastornos-de-la-nariz-y-de-los-senos-paranasales/perforación-del-tabique
  • Neumann, Andreas, Carolina A. Morales-Minovi, and Hans-Jürgen Schultz-Coulon. “Cierre de las perforaciones del tabique nasal mediante colgajos «en puente».” Acta Otorrinolaringológica Española 62.1 (2011): 31-39.
  • Puiggrós, I. V., Olmo, A. P., Ramón Montserrat, J., Hospital De La, G., Creu, S., & Pau, S. (n.d.). Libro virtual de formación en ORL PATOLOGÍA DEL SEPTUM NASAL. SEPTOPLASTIA.
  • Molina, Purificación Contreras, et al. “Complicaciones nasales y orbitarias secundarias al abuso de cocaína inhalada.” Acta Otorrinolaringológica Española 63.3 (2012): 233-236.
  • Keskin, Duygu, Cemal Cingi, and Ibrahim Sayin. “Puesta al día de la terapia con corticoides intranasales.” Incidencia de la queratitis infecciosa y resultados de 351 712 procedimientos de cirugía refractiva con láser excimer (2014): 521.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.