Turbinate hypertrofie: oorzaken en symptomen

Turbinate hypertrofie is een goedaardige pathologie waarvoor verschillende behandelingsmogelijkheden bestaan. Als het echter onbehandeld blijft, kan het leiden tot een aantal complicaties. Lees meer in dit artikel!
Turbinate hypertrofie: oorzaken en symptomen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Turbinate hypertrofie, ook wel hypertrofie van de neusschelpen genoemd, is de overmatige toename van het volume van de turbinaten. Deze structuren bevinden zich in de neusholte en als ze groter worden, kan de lucht niet goed stromen. Als gevolg daarvan kunnen ze een neusverstopping veroorzaken.

In een vroeg stadium is het mogelijk om deze ziekte te behandelen en te overwinnen met medicijnen of via een operatie. Als het probleem echter niet wordt aangepakt, kan het tot ernstige situaties leiden.

Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot reukverlies of zelfs tot oor- en keelontstekingen. Het is ook mogelijk dat mensen met deze aandoening vaak last hebben van hoofdpijn, droge hoest en snurken.

Als de neus vaak verstopt raakt, dan is het belangrijk om een oor-, neus- en keelspecialist te zien. Deze professional zal in staat zijn om te bepalen of je lijdt aan hypertrofie of een andere pathologie.

Turbinate hypertrofie

Turbinate hypertrofie is een aandoening die de neusturbinaten vergroot (Engelse link). In sommige gevallen komt dit met tussenpozen voor. In andere gevallen is het echter continu. Wanneer het probleem chronisch wordt, veroorzaakt het een bijna constante neusverstopping.

Neusturbinaten zijn lange structuren die zich in de neus bevinden. De neusholte bevat drie turbinaten aan elke kant, namelijk:

  • superieure turbinaten
  • middelste turbinaten
  • inferieure turbinaten

Ontsteking heeft over het algemeen invloed op de inferieure turbinaten (Engelse link).

De functie van de turbinaten is om de lucht die we inademen te bevochtigen, te verwarmen en te reinigen. Het zijn echter zeer delicate organen die makkelijk kunnen opzwellen en in grootte kunnen veranderen. Dit leidt tot hypertrofie, wat een behandelbaar gezondheidsprobleem is.

Een vrouw houdt haar handen tegen haar gezicht

Waarom komt het voor?

In de meeste gevallen treedt turbinate hypertrofie op als gevolg van bepaalde allergieën, zoals hooikoorts. Er zijn echter nog vele andere redenen die deze anomalie kunnen veroorzaken. Daaronder zijn de volgende:

  • Hormonale veranderingen kunnen leiden tot een toename van het slijmvlies, wat dan weer kan leiden tot turbinate hypertrofie.
  • Veroudering. Na verloop van tijd kunnen de turbinaten afbreken, waardoor er een overvloedige afscheiding van slijm en snot ontstaat.
  • Sinusitis. De ontsteking van de paranasale sinussen kan ook leiden tot deze aandoening.
  • Afwijkend neustussenschot. Een afwijkend neustussenschot maakt de ademhaling moeilijk en vereist dat de turbinaten harder werken. Dit kan op zijn beurt weer veranderen in turbinate hypertrofie.
  • Slechte omgevingen. Omgevingen met toxische elementen en dampen of zeer lage temperaturen kunnen de ontwikkeling van deze anomalie uitlokken.
  • Roken of alcohol drinken. Zowel tabak als alcohol zijn in deze gevallen risicofactoren.
  • Farmaceutische producten. Steroïden en het gebruik van neussprays kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze ziekte.

De symptomen van turbinate hypertrofie

Het meestvoorkomende symptoom van deze aandoening is een verstopte neus, of het nu sporadisch of constant is. Het is echter belangrijk op te merken dat er ook gevallen van hypertrofie zijn zonder merkbare symptomen.

In het algemeen zijn de meestvoorkomende klinische verschijnselen de volgende:

  • vermoeidheid
  • slaapapneu
  • problemen om door te slapen (zonder onderbrekingen)
  • neusbloedingen
  • moeite met ademhalen door de neus
  • auditief ongemak
  • afname of verlies van geur
  • snurken
  • pijn in het gezicht

Meestal voeren artsen een zogenaamde rhinoscoop uit om een diagnose te stellen. Dit is een studie waardoor ze de turbinaten kunnen onderzoeken en hypertrofie kunnen bevestigen of uitsluiten. Dit onderzoek wordt gedaan in de neus of de mond en duurt tussen de vijf en tien minuten. In bepaalde gevallen is het gebruik van een milde anesthesie vereist.

Een man snurkt in bed en zijn vrouw houdt een kussen tegen haar oren

Wat kan er gedaan worden aan turbinate hypertrofie?

De behandeling van hypertrofie (Engelse link) is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de toestand van de turbinaten. Als de oorzaak van het probleem extern is, dan zou het veranderen van deze variabele moeten leiden tot het verdwijnen van de symptomen.

Met externe symptomen bedoelen we ongezonde omgevingen, het innemen van een bepaalde stof of medicatie, en meer van dat soort dingen. Als de oorzaak echter sinusitis of een afwijkend neustussenschot is, dan zal een behandeling nodig zijn om de oorzaak te elimineren.

Als deze maatregelen niet werken, of als de oorzaak onbekend is, raden artsen meestal een farmacologische behandeling aan om de ontsteking te verminderen.

Tenslotte, als de hypertrofie aanhoudt, kunnen artsen een operatie voorstellen om de positie van de turbinaten aan te passen (turbinoplastiek).

In bepaalde gevallen kan de operatie inhouden dat het inferieure turbinaat geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd (turbinctomie). Ook kunnen artsen in andere gevallen gebruik maken van straling of een laser om de grootte van het turbinaat te verminderen.

Het is hoe dan ook belangrijk om te onthouden dat het een behandelbare aandoening is. De sleutel is dus om vroegtijdig contact met de huisarts op te nemen, om ervoor te zorgen dat het niet chronisch wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Berger G, Gass S, Ophir D. The histopathology of the hypertrophic inferior turbinate. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2006;132(6):588-594. doi:10.1001/archotol.132.6.588
  • McCoul ED, Todd CA, Riley CA. Posterior Inferior Turbinate Hypertrophy (PITH). Otolaryngol Head Neck Surg. 2019;160(2):343-346. doi:10.1177/0194599818805006
  • Silva R, P., Vicencio S, D., Veloz T, M., Ruz M, P., & Valdés P, C. (2020). Hipertrofia de cornetes inferiores: Revisión sobre técnicas quirúrgicas actuales. Revista de Otorrinolaringología Y Cirugía de Cabeza Y Cuello, 80(2), 218–225. https://doi.org/10.4067/s0718-48162020000200218
  • Arias Mena, C., & Merlo Zago, G. (2016). Correlación de hipertrofia de cornetes inferiores con desarrollo transversal maxilar medidos en tomografía computarizada de cone-beam y su asociación con las clases esqueléticas (Master’s thesis, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla).
  • Komshian SR, Cohen MB, Brook C, Levi JR. Inferior Turbinate Hypertrophy: A Review of the Evolution of Management in Children. Am J Rhinol Allergy. 2019;33(2):212-219. doi:10.1177/1945892418815351
  • Bergmark RW, Gray ST. Surgical Management of Turbinate Hypertrophy. Otolaryngol Clin North Am. 2018;51(5):919-928. doi:10.1016/j.otc.2018.05.008

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.