Alles over peptiden en hoe ze de huid ten goede komen

Peptiden zijn de bouwstenen van collageen. Lees in dit artikel alles over peptiden en waarom ze zo belangrijk zijn in de hedendaagse cosmetische industrie.
Alles over peptiden en hoe ze de huid ten goede komen

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tegenwoordig is er een overweldigend aantal nieuwe producten en technologieën voor esthetische of cosmetische doeleinden. Deze omvatten peptiden voor de huid.

Peptiden zijn korte aminozuurketens. Ze zijn belangrijk voor de huid, omdat ze de bouwstenen zijn van collageen en elastine. Hoewel het lichaam van nature peptiden aanmaakt, neemt de productie van collageen na de leeftijd van 30 jaar met 1% per jaar af.

Dit is de reden waarom de huid zijn gladheid verliest en er rimpelig, slap en minder glanzend uit ziet. Dat is de reden waarom peptiden in veel verzorgingsproducten worden opgenomen.

Gezien het feit dat er veel trends en componenten zijn die beweren ‘wondermiddelen’ te zijn om de jeugd terug te krijgen, moeten we ons afvragen of peptiden dan echt zo effectief zijn. We zullen deze vraag hieronder beantwoorden.

Alles over peptiden: verschillende soorten

Alles over peptiden

We moeten beginnen met op te merken dat er verschillende soorten peptiden zijn, die elk verschillende functies en effecten op de huid hebben. Dit zijn de belangrijkste:

Cellpenetrerende peptiden (CPP’s)

Deze kunnen het celmembraan passeren. Ze leveren mineralen (zoals calcium, mangaan en ijzer) die het collageengehalte kunnen verhogen.

Enzymremmerpeptiden

Dit type peptide remt, zoals de naam al aangeeft, enzymen. Denk bijvoorbeeld aan angiotensine, dat voornamelijk in het vaatstelsel wordt aangetroffen. Aan de andere kant helpen ze het afbraakproces van natuurlijke collageen van de huid te stoppen.

Signaal- of traqnsitpeptiden

Signaalpeptiden zijn de eerste die verschijnen in de polypeptideketensynthese en geven de bestemming van eiwitten aan. Zodra hun ‘boodschap’ op de huid is aangebracht, helpen ze de productie van collageen en elastine te bevorderen.

Neuropeptiden

Neurotransmitterpeptiden zijn chemische stoffen die zijn samengesteld uit aminozuren. Ze worden afgescheiden door zenuwuiteinden en beïnvloeden de activiteit van verschillende organen.

Dit blokkeert bepaalde chemicaliën, waarvan het vrijkomen spiercontractie veroorzaakt. Dus, wat esthetische effecten betreft, maken ze rimpels en fijne lijntjes glad.

Tetrapeptiden en hexapeptiden

Afhankelijk van de lengte van de peptideketen zijn er tetrapeptiden, pentapeptiden en hexapeptiden. Ze hebben allemaal verschillende functies en effecten.

Tetrapeptiden en pentapeptiden werken in op gevoelige gebieden (zoals wallen) en zijn verstevigende middelen. Pentapeptiden stimuleren op hun beurt weefselherstel, dragen bij aan genezing en versterken en stimuleren de collageensynthese.

Hexapeptiden helpen daarnaast de spieren te ontspannen door in te werken op dynamische rimpels. Ze hebben een vergelijkbare werking als Botox, zonder naalden of de bijwerkingen van het gebruik van deze stof.

Andere peptiden

Peptide Q10 bevordert de synthese van co-enzym Q10. Deskundigen hebben de effecten hiervan op atletische prestaties bestudeerd (Engelse link). Ze beschouwen het ook als een antioxidant die vroegtijdige veroudering vertraagt en vrije radicalen neutraliseert.

Tot slot zijn er ook koperpeptiden. Deskundigen bestuderen nog steeds de eigenschappen ervan (Spaanse link), omdat ze schatten dat het de oxidatieve activiteit van dit metaal op cellen zou kunnen voorkomen. De esthetische effecten moeten echter nog worden bewezen.

Alles over peptiden: de voordelen voor de  huid

Vrouw gebruikt crème met peptiden

Peptiden hebben veel functies in het lichaam. Ze zijn de bouwstenen van enzymen en hormonen en zijn ook energiebronnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat peptiden de cellen ‘vertellen’ dat ze meer collageen moeten produceren wanneer het wordt afgebroken om het verloren gegane te vervangen.

Daarom is de belangrijkste functie van peptiden om te helpen bij de productie, bescherming en vervanging van collageen. We zouden kunnen zeggen dat de andere voordelen hiervan zijn afgeleid of een gevolg zijn.

Met name peptiden hebben op verschillende manieren voordelen voor de huid:

  • Hydratatie. Verlaagde collageenspiegels leiden tot uitdroging. Omdat peptiden de productie van deze stof verhogen, keren ze de effecten van vochtverlies van de huid om, of ze verminderen deze effecten.
  • Zachtheid. elasticiteit en stevigheid van de huid. Het directe gevolg van het herstel van collageen en vocht is de zichtbare zachtheid, elasticiteit en stevigheid van de huid. Onthoud dat peptiden ook elastinevezels vormen.
  • Vermindering van rimpels en expressielijnen. Verhoogd collageen vertaalt zich in gladheid en een jeugdige uitstraling. Dit komt doordat rimpels en expressielijnen minder zichtbaar zijn als de huid steviger en gladder is.
  • Huidbarrière. Peptiden zijn de eerste verdegingslinie tegen infectie. Een verhoogde productie van collageen maakt de huid sterker en resistenter.

Hoe werken ze precies?

Peptiden zijn aminozuurketens en aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten door het hele lichaam.

Wanneer je producten en behandelingen gebruikt die ze bevatten, dringen ze de huid binnen en sturen ze als het ware een bericht naar de lichaamscellen om te zeggen dat ze meer collageen moeten produceren. In zekere zin is het alsof je je lichaam voor de gek houdt. Maar in dit geval heiligt het doel de middelen.

Naast het gebruik van cosmetische producten zijn er nog andere manieren om de aanmaak van collageen te stimuleren. Sommige voedingsmiddelen zijn namelijk rijk aan deze stof, zoals onder andere gelatine, zalm, paprika en tomaten.

Waar je op moet letten bij een huidverzorgingsproduct met peptiden

Over het algemeen zijn ze gunstig voor de huid. Ze zijn echter niet allemaal gelijk gemaakt. We hebben hierboven al uitgelegd dat sommige signalen uitzenden om de productie van collageen te stimuleren, terwijl andere de enzymproductie remmen. Desalniettemin werken de meeste soorten als watercollectoren.

Je kunt peptiden ook combineren met andere ingrediënten. Door zich aan bepaalde huidreceptoren te binden, kunnen verschillende peptiden vele effecten teweegbrengen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Anti-veroudering.
  • Hydratatie.
  • Antioxidatie.
  • Stevigheid of elasticiteit.
  • Weefselherstel.
  • Verheldering van de huid.
  • Vermindering van acne.

Als je een huidverzorgingsproduct op basis van peptiden gaat kiezen, moet je rekening houden met het volgende:

  • Zorg ervoor dat het inderdaad peptiden bevat. Onthoud echter dat het soms onder een andere naam kan voorkomen (zoals palmitoyl – Engelse link).
  • Kies de meest geschikte productpresentatie. Crèmes zijn bijvoorbeeld effectiever omdat ze langer in contact komen met de huid. Dit betekent dat de huid de peptiden meer kan opnemen.
  • Geen enkel product bevat alles, dus je moet je keuze baseren op je behoeften. Het is belangrijk op te merken dat tetrapeptiden de elasticiteit en stevigheid verhogen, terwijl hexapeptiden helpen bij glans of uiterlijk van de huid.
  • Bekijk tot slot de andere ingrediënten. Sommige peptiden werken namelijk beter in combinatie met andere elementen. Bijvoorbeeld vitamine C en niacinamide. Het is dus geweldig als een huidverzorgingsproduct met peptiden ze bevat.

Contra-indicaties en dingen om in gedachten te houden

Contra-indicaties en dingen om in gedachten te houden

Ja, deze stoffen lijken misschien wonderbaarlijk, maar er is altijd een keerzijde. Om te beginnen kan het woord ‘peptide’ algemeen worden gebruikt om naar elke korte aminozuurketen te verwijzen.

Er zijn veel verschillende soorten, en ze hebben niet allemaal effecten op de huid. Het is dus mogelijk dat de term wordt gebruikt als label voor marketingdoeleinden, zelfs als het product geen ingrediënt bevat dat de huid kan regenereren.

Er wordt hier onderzoek naar gedaan (Engelse link). Sommige peptiden zijn al geanalyseerd, hoewel alleen in klinische onderzoeken in gecontroleerde groepen.

Met andere woorden, kleine monsters of onder laboratoriumomstandigheden (in vitro). Hoewel peptiden gunstig kunnen zijn voor de huid, is er nog een lange wetenschappelijke weg te gaan om klinkende beweringen te kunnen doen.

Het goede nieuws is dat er geen ongunstige reacties zijn waargenomen. Ze zijn niet giftig en ze hebben maar een paar bijwerkingen. Er zijn zeer zeldzame gevallen allergie gemeld. Het enige nadeel is dat ze vaak duur zijn.

Zijn peptiden een jeugdversterker?

Net als veel andere producten, worden ze geadverteerd als de ultieme behandeling tegen veroudering. Je vindt ze in crèmes, maskers en andere producten van grote ketens of in webshops.

Ja, peptiden kunnen helpen, maar ze zijn geen wondermiddel. Er is een combinatie van verschillende factoren nodig, van voeding en lichaamsbeweging tot voldoende hydratatie en stressvermindering. Dit alles om veroudering te voorkomen of uit te stellen. Je moet ook onthouden dat er al peptiden in je lichaam aanwezig zijn.

Je kunt ze met mate toepassen, maximaal twee keer per dag. Zorg er ook voor dat je het juiste product kiest dat je huid op een betere manier zal opnemen. Ondertussen bestuderen medische onderzoekers nog steeds de doeltreffendheid van de huidverjonging van peptiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alencar-Silva T, et al. (2018). Breaking the frontiers of cosmetology with antimicrobial peptides. Biotechnology Advances. 2018; 36(8): 2019-2031.
  • Deptuła M, Wardowska A, Dzierżyńska M, Rodziewicz-Motowidło S, Pikuła M. Antibacterial Peptides in Dermatology-Strategies for Evaluation of Allergic Potential. Molecules. 2018; 23(2): 414.
  • Edgar S, Hopley B, Genovese L, Sibilla S, Laight D, Shute J. Effects of collagen-derived bioactive peptides and natural antioxidant compounds on proliferation and matrix protein synthesis by cultured normal human dermal fibroblasts. Sci Rep. 2018; 8(1):10474.
  • Elias P. Skin barrier function. Curr Allergy Asthma Rep. 2008; 8(4): 299–305.
  • Errante F, Ledwoń P, Latajka R, Rovero P, Papini AM. Cosmeceutical Peptides in the Framework of Sustainable Wellness Economy. Front Chem. 2020; 8: 969-977.
  • Ito N, Seki S, Ueda F. Effects of Composite Supplement Containing Collagen Peptide and Ornithine on Skin Conditions and Plasma IGF-1 Levels—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Marine Drugs. 2018; 16(12):482.
  • Lei J et al. The antimicrobial peptides and their potential clinical applications.
    Am J Transl Res. 2019; 11(7): 3919–3931
  • Lim, S.H., Sun, Y., Thiruvallur Madanagopal, T. et al. Enhanced Skin Permeation of Anti-wrinkle Peptides via Molecular Modification. Sci Rep. 2018; 8: 1596
  • Lin’kova N, Drobintseva A, Orlova O et al. Peptide Regulation of Skin Fibroblast Functions during Their Aging In Vitro. Bull Exp Biol Med. 2016; 161: 175–17.
  • Pascarella S, Tiberi C, Sabatino G, Nuti F, Papini A, Giovannelli L, Rovero P. Serpin A1 C-Terminal Peptides as Collagen Turnover Modulators. ChemMedChem. 2016; 11: 1850-55.
  • Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014; 27(1): 47-55.
  • Qian B, Zhao X, Yang Y, Tian C. Antioxidant and anti-inflammatory peptide fraction from oyster soft tissue by enzymatic hydrolysis. Food Sci Nutr. 2020; 8(7): 3947-3956.
  • Sinjari B, Diomede F, Khavinson V et al. Short Peptides Protect Oral Stem Cells from Ageing. Stem Cell Rev and Rep. 2020; 16, 159–166.
  • Varani J, et al. (2006). Decreased collagen production in chronologically aged skin.
    The American Journal of Pathology. 2006; 168(6): 1861-1868.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.