Alles over de verstuiking van de knie

Een verstuiking van de knie is een blessure die vaak met sport wordt geassocieerd, maar die niet exclusief voor atleten is. Leer er hier in dit artikel meer over!
Alles over de verstuiking van de knie

Laatste update: 12 januari, 2021

Een verstuiking van de knie is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende specifieke verwondingen die in dit gewricht optreden. Een verstuiking van de knie als geheel bestaat eigenlijk niet, omdat de behandeling van het gewonde ligament afhangt. In feite is dit een zeer complex lichaamsdeel, vooral in de zachte weefsels.

Artsen beschouwen het als een verstuiking wanneer de ligamenten worden uitgerekt tot voorbij de grens van wat ze aankunnen. Ze overschrijden hun limiet, wat in een blessure resulteert. Dit leidt tot het verlies van hun karakteristieke elasticiteit.

In het geval van de knie kunnen de kruisbanden (die zich in het gewricht bevinden), de externe laterale (aan de buitenkant van de knie) of de interne laterale kniebanden worden verrekt.

Oorzaken van een verstuiking van de knie

Verstuikingen van de knie kunnen meerdere oorzaken hebben, vooral als we er rekening mee houden dat elk ligament zijn eigen mechanisme heeft waardoor het beschadigt raakt. De kruisbanden raken niet op dezelfde manier geblesseerd als de laterale kniebanden.

Sporters worden meest blootgesteld aan dit letsel (Spaanse link) en binnen elke discipline is er een groter of kleiner risico op het uitrekken van een of ander weefsel.

  • Zo lopen contactsporters zoals voetballers een hoog risico op kruisbandletsel.
  • Wat betreft de laterale ligamenten zijn mensen die een sport als rugby beoefenen dankzij de zijwaartse stoten tussen spelers vatbaar voor verstuikingen.

Het is echter ook mogelijk om thuis en door dagelijkse ongelukjes blessures op te lopen. Denk bijvoorbeeld aan een voet die achter een losse tegel blijft hangen en waardoor het onderste ledemaat zich omdraait. Een andere veel voorkomende oorzaak is bij frontale ongevallen met motorvoertuigen waarbij de ledematen worden aangespannen.

Graden van verwonding bij de verstuiking van een knie

Vrouw met een dikke knie

Verstuikingen van de knie worden ingedeeld op basis van hun ernst in graden. Deze classificatie wordt veel gebruikt bij de diagnose van verstuikingen van de ligamenten en bepaalt voor een groot deel de behandeling.

Eerstegraads verstuikingen

Een eerstegraads verstuiking van de knie is de mildste vorm. Over het algemeen ervaart iemand die een eerstegraads verstuiking heeft draaglijke symptomen die bestaan uit een milde pijn en een lichte mate van immobiliteit.

  • Deze blessure treedt op wanneer iemand enkele vezels van de ligamenten uitrekt, maar niet allemaal.
  • Er is ook geen scheur, dus het is onwaarschijnlijk dat er een hematoom in het gebied verschijnt.

Tweedegraads verstuikingen

Volgens de traumatologische classificatie (Spaanse link) impliceert deze mate van verstuiking van de knie een ruptuur van meer dan de helft van het betrokken ligament.

  • De functionele beperking is matig en de activiteit kan niet worden voortgezet.
  • De pijn is invaliderend tot het punt van gedwongen rust.

Derde graads verstuikingen

De meest ernstige vorm is het scheuren van de ligamenten. Het is vaak een volledige scheur van een van de kruisbanden of de laterale ligamenten. De situatie is ernstig en omvat meestal een operatie om de schade te herstellen.

  • Het individu kan zijn knie niet langer gebruiken totdat hij rust houdt en kan genezen (Spaanse link).
  • Er kunnen hematomen verschijnen, wat op ernstige schade duidt.

Symptomen bij een verstuiking van de knie

We kunnen zeggen dat pijn het kenmerkende teken is van verstuikingen, ongeacht het betrokken ligament. Wat kan variëren, is de locatie van de pijn en het verergeren door een beweging. De kruisbanden (Spaanse link) geven problemen met het heen en weer  gaan van de voet, terwijl de andere ligamenten dit met zijwaartse bewegingen geven.

De functionele beperking hangt af van de mate van ernst van de verstuiking. Bij een lichtere vorm kun je nog wel lopen, maar niet rennen. Vanaf een tweedegraads verstuiking is rust in principe verplicht.

De knie en de zachte weefsels kunnen opzwellen. Wanneer het been hoog wordt gelegd worden vloeistoffen herverdeeld. Zo voorkom je dat de knie zeer ernstig opzwelt. Dit verlicht ook de pijn. Bij onvoldoende rust neemt de zwelling in de knie toe en drukt het op de zenuwen en de bloedvaten.

Het hematoom is variabel. Ligamenten hebben geen vascularisatie, dus beschadiging van de ligamenten veroorzaakt geen blauwe plekken, hoewel de omliggende weefsels hier wel aan bijdragen. Bij tweede- en derdegraads verstuikingen is het gebruikelijk om veranderingen in de kleur van de huid waar te nemen.

Mogelijke behandelingen na een verstuiking van de knie

Arts doet tape om knie

Hoewel de behandeling van verstuikingen van de knie afhangt van het aangetaste ligament en de mate van ernst, zijn een aantal maatregelen vrij gebruikelijk voor alle vormen. We zullen deze hieronder bespreken.

Medicatie

Pijnstillers en ontstekingsremmers worden door behandelende artsen voorgeschreven voor de verlichting van de symptomen (Spaanse link). Ze lossen het probleem niet op, maar ze verlichten wel de pijn.

Rust

Dit is een van de belangrijkste sleutels tot herstel. We moeten het gewricht laten rusten om de natuurlijke genezing te bevorderen. Als er sprake is van een totale ruptuur, dan is rust noodzakelijk voordat de operatie kan worden gedaan.

Immobilisatie

Het gebruik van een drukverband (Spaanse link) kan tot de reabsorptie van de vloeistoffen bijdragen, evenals om druk op de knie uit te oefenen om de pijn te verlichten. Elastische kniebraces zijn een toegankelijke optie voor eerstegraads blessures. In ernstigere gevallen kiezen specialisten voor een spalk of een systeem met externe geleiders om stabiliteit te garanderen

Chirurgie

Als een ligament is afgescheurd vereist dit meestal een operatie (Spaanse link). Het is dan noodzakelijk om de gescheurde ligamenten te hechten. De traumachirurg zal beslissen wat de beste techniek is om later herstel te bevorderen. Net als bij een gecompliceerde variant is het herstel meestal traag.

Herstel van een knieverstuiking

Het herstelproces van een verstuikte knie doorloopt verschillende stadia. De eerste face bestaat uit rust, die bijna voor iedereen verplicht is. Patiënten moeten dit respecteren om het herstel te bevorderen die hun kwaliteit van leven zal herstellen.

Houd in ieder geval rekening met een traag herstel. Een maand is de standaardtijd, maar als je een operatie hebt ondergaan, dan kan dit twee keer zo lang duren. Je moet misschien zelfs veel langer wachten als je overweegt om veeleisende sportactiviteiten te hervatten, wat een revalidatieperiode inhoudt die 3 tot 6 maanden kan duren (Spaanse link).

De fysiotherapie bepaalt de aanpak. Mechanische en handmatige manoeuvres kunnen worden uitgevoerd of schockwavetherapie kan worden gebruikt. De patiënt zal minstens 10 sessies krijgen.

Kunnen verstuikingen van de knie voorkomen worden?

In de sportomgeving is het voorkomen van praktijkgerelateerde blessures een onderwerp dat in talloze onderzoeken wordt genoemd (Spaanse link). De waarheid is dat verstuikingen van de knie vaak voorkomen kunnen worden door voorzorgsmaatregelen te nemen bij inspanning, warming-up en spieruitputting.

Hoe dan ook, er zijn ongelukken die, zoals de naam al aangeeft, gewoon onvermijdelijk zijn. We kunnen het risico op een ongeval verkleinen als we geschikt schoeisel dragen, maar dat sluit niet alle risico’s uit. Misschien botst iemand tegen je aan en daar kun je niets aan doen.

De fysieke conditie is ook een beschermende factor. Mensen met getrainde spieren in de onderste ledematen hebben minder kans op een verstuiking, omdat deze weefsels als gewrichtsstabilisatoren functioneren (Spaanse link).

Bij pijn of ontsteking van de knie is het raadzaam om een specialist te raadplegen. Je hebt misschien geen verstuiking gevoeld toen het probleem ontstond en het kan zich langzaam ontwikkelen. Een tijdige consultatie is een manier om grotere schade te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Olivera, G., M. S. Holgado, and J. Cabello. “Lesiones deportivas frecuentes en atención primaria.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 8.5 (2001): 307-320.
  • Monsalve, Francisco J. “Enfoque del esguince de rodilla.” Enfoque del trauma ortopédico: Primera edición.
  • Lustig, S., et al. “Lesiones ligamentosas recientes de la rodilla del adulto.” EMC-Aparato Locomotor 46.2 (2013): 1-19.
  • Lucendo Marañés, L., et al. “Lesiones de la rodilla.” Canarias médica y quirúrgica (2012).
  • Mazières, B. “Diagnóstico de la rodilla dolorosa no traumática del adulto.” EMC-Aparato Locomotor 47.4 (2014): 1-15.
  • Peralta, Albert J. Macías, et al. “Consideraciones frente la gravedad de problemas de esguince en el paciente.” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional 4.5 (2019): 398-410.
  • Casero Seguido, Elisabet Wendy. “Vendaje Funcional VS Vendaje Neuromuscular en deportistas que han sufrido un esguince del LLI de la rodilla de grado I.” (2017).
  • Pelfort-López, X., et al. “Cirugía de revisión del ligamento cruzado anterior.¿ Uno o dos tiempos?.” Rev Esp Artrosc Cir Articul 27.3 (2020): 233-43.
  • Gaibor León, Ivonne Alexandra. Reeducación Funcional Postquirúrgica del Ligamento Cruzado anterior en la Rodilla Derecha. BS thesis. Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera Terapia Física, 2016.
  • Cárdenas Sandoval, Rosy Paola. Modelo computacional y experimental del comportamiento mecánico y biológico de fibroblastos aislados del ligamento colateral de la rodilla expuestos a estímulos biofísicos del ultrasonido. Diss. Universidad Nacional de Colombia-Sede Bogotá, 2019.
  • del Valle Soto, Miguel, et al. “Lesiones deportivas” versus” accidentes deportivos. Documento de consenso. Grupo de prevención en el deporte de la Sociedad Española de Medicina del Deporte (SEMED-FEMEDE).” Archivos de medicina del deporte: revista de la Federación Española de Medicina del Deporte y de la Confederación Iberoamericana de Medicina del Deporte 35.1 (2018): 6-16.
  • Cardoso, Pedro Gil Guimarães. “Prevenção e Reabilitação de Lesões dos Músculos Isquiotibiais e do Ligamento Cruzado Anterior em Contexto Desportivo.” (2018).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.