Aanbevelingen voor het gebruik van supplementen bij ouderen

Supplementen vervangen niet de voordelen van een gezonde voeding. Ze helpen je echter wel de nodige doses voedingsstoffen binnen te krijgen.
Aanbevelingen voor het gebruik van supplementen bij ouderen
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het veilige gebruik van supplementen bij ouderen kan bepaalde gezondheidsproblemen helpen voorkomen. Zoals bekend kunnen in dit stadium veel factoren tot een verhoogd risico op ziekte leiden. Daaronder vallen vaak voedingstekorten, uitdroging en hormonale veranderingen.

Gelukkig is er een grote verscheidenheid aan voedingssupplementen die kunnen helpen om een toestand van welzijn bij ouderen te bevorderen. Vitaminen, mineralen, enzymen, vetzuren en aminozuren zijn enkele voorbeelden. Wil je meer weten over de voordelen ervan en hoe het gebruik van supplementen bij ouderen kan helpen om problemen te voorkomen? Lees dan snel verder!

Veranderingen in het lichaam bij het ouder worden

Allereerst moet men bedenken dat het verouderingsproces een aantal veranderingen in het lichaam teweegbrengt. Functies als stofwisseling, verzadiging, gewicht en zintuiglijke waardering van voedsel hebben de neiging te veranderen.

Zoals Claudia Mimiaga uitlegt in haar artikel Voeding en veroudering, vermindert het verouderingsproces de spiermassa en botmineralen. Ook neemt de vetafzetting toe en verandert de manier waarop die over het lichaam verdeeld wordt.

Op zijn beurt is er meestal een vermindering van de inname van calorieën, vetten en eiwitten. Tekorten aan vitamines zoals A, C en D en mineralen zoals magnesium, calcium en kalium komen ook vaak voor. Om al deze redenen is het nuttig meer te weten over supplementen voor ouderen en hoe ze veilig te gebruiken.

De gevolgen van voedingstekorten in het lichaam

Een vrouw in gesprek met de dokter
Het risico op tekorten aan voedingsstoffen neemt toe met de leeftijd. Daarom is het verstandig om het gebruik van supplementen bij ouderen te overwegen.

Om het lichaam optimaal te laten functioneren is het nodig voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Als er ook maar enig tekort is, beginnen systemen problemen te vertonen. Hier zijn enkele van de gevolgen van tekorten aan voedingsstoffen.

Vitamine C-tekort

Vitamine C is een voedingsstof die vele functies in het lichaam vervult. Niet alleen versterkt het de functies van het immuunsysteem, maar het helpt ook bij het wondgenezingsproces en bevordert de vorming van bloedvaten, kraakbeen, spieren en collageen.

Als je niet genoeg binnenkrijgt, is er een groot risico op een aandoening die scheurbuik heet, gekenmerkt door bloedarmoede, bloedend tandvlees, blauwe plekken en slechte genezing.

Tekort aan vitamine D en calcium

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof voor de goede opname van calcium. Calcium is een essentieel mineraal voor de gezondheid van de botten, de tanden, het bloed en andere lichaamssystemen. Wanneer één of beide van deze voedingsstoffen in het lichaam ontbreken, volgen al snel gezondheidsproblemen.

Symptomen als spasmen, gevoelloosheid en tintelingen houden verband met een gebrek aan deze voedingsstoffen. In ernstiger gevallen leidt het tot aandoeningen als osteoporose.

Vitamine A-tekort

Vitamine A kun je via voedsel binnenkrijgen. Een tekort aan deze vitamine wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op oogziekten, huidaandoeningen en infecties.

Lage niveaus van foliumzuur

Foliumzuur is een soort B-vitamine die betrokken is bij de regulatie van hemoglobine en proteïne. Lage niveaus kunnen leiden tot een soort bloedarmoede die vermoeidheid en mondzweren veroorzaakt.

Magnesium-tekort

Magnesium speelt een belangrijke rol bij de functies van spieren en zenuwstelsel. Het speelt zelfs een rol bij de controle van de bloedsuikerspiegel. Het tekort ervan houdt verband met symptomen als vermoeidheid, spasmen, spierzwakte en toevallen.

Kalium-tekort

De belangrijkste functies van kalium zijn onder andere de goede werking van het zenuwstelsel en het hartritme. Als het peil ervan in het lichaam laag is, neemt het risico op constipatie, spierbeschadiging en vermoeidheid toe.

Aanbevolen gebruik van supplementen voor ouderen

Opgemerkt moet worden dat het gebruik van voedingssupplementen voor ouderen niet lichtvaardig moet worden opgevat. Hoewel de markt vrij ruim is, is het raadzaam een arts of een voedingsdeskundige te raadplegen om de beste optie te kiezen volgens de individuele kenmerken. Enkele aanbevolen opties zijn de volgende.

Vitamine D

Vitamine D is een van de meest geconsumeerde supplementen bij ouderen. Het wordt gewoonlijk aangeraden vanaf de leeftijd van 50 jaar, vooral bij vrouwen, omdat de afname van oestrogeen invloed heeft op de achteruitgang van de botmassa en het risico van osteoporose.

De inname ervan wordt ook aangeraden in de jaren 60 en 70, omdat het bijdraagt tot de preventie van spier-, zenuw- en hart- en vaatziekten. De aanbevolen inname is 1.000 milligram voor mannen en 1200 milligram voor vrouwen.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren hebben positieve effecten op zowel de cardiovasculaire als de metabole gezondheid. Ze verminderen met name het risico op een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker en daarnaast ontstekingsstoornissen.

Optimale doseringen zijn het best vanaf de leeftijd van 50 jaar om de bloedtoevoer naar de hersenen te stimuleren en de groei van hersencellen te ondersteunen. De dagelijkse dosis bedraagt 1000 milligram per dag.

Probiotica

Bij ouderen helpt de inname van probiotica-supplementen om de darmmicrobiota in evenwicht te brengen. Dit draagt bij tot een betere spijsvertering en versterkt daarnaast het immuunsysteem. Het is aan te bevelen 1 miljard kolonievormende eenheden per week in te nemen.

Vitamine B12

Vitamine B12
Zorgen voor een optimale inname van vitamine B12 bij ouderen kan bijdragen tot de cognitieve gezondheidszorg.

Vitamine B12 is essentieel voor de normale werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Het gehalte ervan heeft de neiging na het 50e levensjaar te dalen, omdat de productie van zoutzuur in de maag, dat de assimilatie ervan bevordert, vermindert. Neem idealiter minstens 2,4 microgram per dag.

Eiwit

Eiwitsupplementen hebben positieve effecten op de gezondheid van zowel de spieren, botten als de gewrichten. En hoewel deze voedingsstof in veel voedingsmiddelen aanwezig is, is het ook geldig om de dagelijkse dosis te verzekeren met eiwitpoeder of pillen. 20 tot 30 milligram per dag is voldoende.

Conclusie over het gebruik van supplementen bij ouderen

Het juiste gebruik van supplementen bij ouderen kan van persoon tot persoon verschillen. Maar in het algemeen kunnen deze producten de voedingsstoffen die je uit een gezonde, gevarieerde voeding haalt niet vervangen. Het is daarom een goed idee om een voedingsdeskundige of arts te raadplegen voordat je een dergelijk product gebruikt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.