8 testen voor je gezondheid die je zelf thuis uit kan voeren

Opgezwollen enkels en knieën kunnen aangeven dat je vocht vasthoudt. Om dit te verhelpen moet je meer water drinken, je zoutconsumptie verminderen en samengestelde voedingsmiddelen vermijden.
8 testen voor je gezondheid die je zelf thuis uit kan voeren

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn verschillende testen die je thuis uit kan voeren om naar je gezichtsvermogen, voedseltolerantie, spijsverteringsgezondheid en vele andere aspecten te kijken, die aangeven dat er iets gaande is met je lichaam.

Als je deze testen regelmatig uitvoert, dan kunnen ze je helpen om je gezondheid onder controle te houden en te indiceren dat je naar een specialist moet gaan. Wil je leren hoe je deze uitvoert?

Testen die je thuis uit kan voeren

Smaak

Voor deze test heb je een klein beetje blauwe voedselkleuring nodig, dat je aanbrengt op je tong door gebruik te maken van een wattenstaafje. Vervolgens ga je met een vergrootglas de hoeveelheid smaakpapillen tellen die dichtbij de voorkant van je tong zitten.

Als je 20 of meer blauwe puntjes telt dan heb je een goed smaakvermogen en kan je een zogenaamde ‘superproever’ zijn. Volgens sommige onderzoeken is dit niet goed, omdat ‘supertasting’ geassocieerd wordt met een hoger risico op sommige vormen van kanker.

Sommige groenten zoals broccoli en kool hebben bittere componenten die helpen om tegen kanker te beschermen, maar deze voedingsmiddelen kunnen erg onsmakelijk zijn voor een superproever.

De correlatie tussen het zijn van een superproever en het hebben van een groter risico op kanker komt door de gevoeligheid voor groenten, die rijk zijn aan antioxidanten en vitaminen die kanker bestrijden.

Retentie van vocht

Retentie van vocht

Om te kijken of je vocht vasthoudt moet je stevig met je duim op drie of vier plekken van de bovenste en onderste delen van je benen drukken. Blijft het gebied waar je op drukt een aantal seconden wit na het verwijderen van je duim? Dan houd je vocht vast. Je kan het ook zien wanneer je knieën of enkels er opgezwollen uit zien.

In dit geval is het aanbevolen om minder zout te consumeren en samengestelde voedingsmiddelen uit je dieet te halen. Het is ook goed om meer water te drinken.

Bloedarmoede

Een gebrek aan ijzer in het dieet kan bloedarmoede veroorzaken. Om dit te testen kan je je hand uitstrekken met de palm naar boven en de vingers naar achteren duwen. Als na een paar seconden je hand er witter uitziet, vooral de diepe lijnen, dan kan je vaststellen dat dit mogelijk een probleem is.

Het is beter om contact op te nemen met een arts om de diagnose te bevestigen. Als je last hebt van bloedarmoede, dan kan het eten van rood vlees en groene bladgroenten helpen.

Voedseltolerantie

voedseltolerantie

Meng een lepel vol met baking soda met een glas water en drink het op. Als je kort hierna moet boeren, dan is dit een goed teken. Een alkalinesubstantie in je maag creëert gas. Als je niet boert, dan kan dit een teken zijn dat je een lage hoeveelheid maagzuur hebt en zodoende niet alle voedingsstoffen in voedingsmiddelen absorbeert.

Gezichtsvermogen

Als je je gezichtsvermogen wilt testen, loop dan 20 stappen van een geparkeerde auto vandaan en kijk naar de nummerplaat. Kan je de nummers en letters duidelijk lezen? Als je een beetje vervorming of onscherpte opmerkt, dan is dit een teken dat er iets niet goed is. Je kan dan het beste contact opnemen met een specialist.

Cholesterol

Kijk naar de huid boven en onder je ogen om je cholesterolwaarden te testen. Zie je gele vlekjes? Dit zijn vetophopingen die een hoge cholesterol aangeven.

Neem contact op met je dokter als dit het geval is Als dit het geval is, dan kan je het beste contact opnemen met een dokter om de nodige maatregelen te nemen. Deze kleine balletjes van vet zie je alleen wanneer je cholesterol erg hoog is gedurende een lange periode.

Spijsverteringsgezondheid

Spijsverteringsgezondheid

Vaak wanneer bepaalde voedingsmiddelen verteerd worden, voel je je direct vol, opgeblazen of zwaar. Als je wilt weten of dit komt door een voedingsintolerantie dan kan je volgende test uitvoeren:

Meet je hartslag voordat je een voedingsmiddel eet waardoor je last van je maag krijgt. Eet daarna een gemiddelde of grote portie van dit voedsel en meet daarna weer je hartslag. Als je opmerkt dat deze met meer dan 10 slagen per minuut gestegen is, dan komt dit waarschijnlijk door een voedselallergie.

Longfunctie

Als je het functioneren van je longen en mogelijke problemen wilt testen, ga dan 30 centimeter van een brandende kaars staan en adem uit met je mond open. Merk je een gek geluid op? Als dit het geval is, dan kan het een waarschuwingsteken van astma zijn, vooral als je in de avond vaak moet hoesten.

Als je deze symptomen niet hebt, maar het gevoel hebt dat je longen niet zo flexibel zijn als zou moeten, dan kan dit mogelijk zijn omdat je fysieke gesteldheid niet goed is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.