8 gewoontes die eigenlijk niet zo gezond zijn

Veel mensen hebben gewoontes waarvan over het algemeen gedacht wordt dat ze gezond zijn, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Kom er snel achter of jij wellicht ook een van die personen bent!
8 gewoontes die eigenlijk niet zo gezond zijn
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 01 november, 2022

Er zijn voldoende mythes en halve waarheden die ons het idee geven dat we het juiste doen voor onszelf en onze gezondheid. Toch blijken deze in de realiteit vaak niet zo gezond zijn.

Om een goede gezondheid te behouden, zijn gezonde gewoontes simpelweg nodig. Idealiter zijn dit gewoontes die we gemakkelijk aan onze dagelijkse routine toe kunnen voegen en die weinig kosten. Een gezonde levensstijl is een keuze.

Er zijn dan ook verschillende dingen die we op elk moment kunnen oppakken om onze gezondheid te bevorderen. Hieronder zullen we 8 gewoontes opnoemen waar we van denken dat ze gezond zijn, maar die eigenlijk niet zo gezond zijn.

Vetvrije producten consumeren om ongewenste gewichtstoename te voorkomen

We kunnen een grote hoeveelheid vetvrije producten in de winkel vinden. Deze zijn over het algemeen aanbevolen voor personen met een hoog cholesterol of obesitas. Sommige personen denken echter dat een inname van 0% vet goed is voor gewichtsverlies, maar dat is niet per se het geval.

Vetvrije producten kunnen bloem, geraffineerde suikers en genoeg andere toevoegingen bevatten die gewichtstoename kunnen veroorzaken.

De hele dag water drinken is ook niet zo gezond

Water

Het klopt dat water goed voor je is en een belangrijke rol speelt bij het goed functioneren van ons lichaam.

  • Desalniettemin kan het drinken van een overmatige hoeveelheid water het functioneren van de nieren en de samenstelling van het bloed aanpassen.
  • Experts raden aan om 6 tot 8 koppen water of zo’n 2 liter per dag te drinken. Dit is afhankelijk van je lichaamsgewicht en de temperatuur.

Vitamine D binnenkrijgen door blootstelling aan de zon

Blootstelling aan de zon is een manier om onze dagelijkse dosis vitamine D binnen te krijgen. Om ervoor te zorgen dat ons lichaam deze vitamine verwerkt, is het nodig om naar buiten te gaan zonder zonnebrandcrème of met eentje met een lage beschermfactor.

Dit kan onze huid echter ernstig beschadigen — met name indien we extreem lang in het zonlicht verkeren. Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot zonnebrand en droge huid. Het is uiteraard ook een risicofactor voor huidkanker

Crunches doen voor een platte buik

Buikspieroefeningen

Buikspieroefeningen helpen inderdaad om vet te verbranden en een strakkere buik te krijgen. Veel mensen denken echter dat alleen crunches doen genoeg is om dit resultaat te bereiken.

  • Waar ze geen rekening mee houden, is dat het ook belangrijk is om een gezond dieet te volgen en andere fysieke activiteiten uit te voeren om dit doel te bereiken.
  • Bovendien kun je niet kiezen waar je lichaam vet verbrandt. Wel kunnen afgetrainde spieren alles wat strakker uit laten zien.

Vitaminesupplementen innemen

Veel mensen denken dat hoe meer vitamines je inneemt, hoe beter het is voor je lichaam. Dit is echter niet helemaal waar, en dus ook niet zo gezond. Overmatig gebruik van supplementen kan zelfs negatieve gezondheidseffecten hebben.

Supplementen zouden niet ingenomen moeten worden zonder duidelijke voorschriften van je dokter. Bovendien is het altijd beter om de vitaminen en mineralen binnen te krijgen via een gezond dieet.

Tanden onzorgvuldig bleken

Tanden bleken

Het bleken van tanden wordt over het algemeen gedaan om de tanden een schonere uitstraling te geven. Personen die deze producten en procedures echter misbruiken, kunnen last krijgen van scheuren in de tanden of het glazuur, gevoeligere tanden. In extreme gevallen kan men zelfs veranderingen in smaak ervaren.

Wattenstaafjes gebruiken om de oren schoon te maken

Veel personen denken dat het verwijderen van het oorsmeer onderdeel van de dagelijkse hygiëne is, maar dit is niet het geval.

  • Oorsmeer is een antiseptische ofwel steriele afscheiding die de huid van je gehoorkanaal beschermt tegen ziektekiemen en andere besmettingen van buitenaf.
  • Wanneer we het verwijderen, dan stellen we ons binnenoor bloot aan infecties.
  • Het gebruik van wattenstaafjes om dit te doen is echter nog slechter, omdat we dan juist een deel van het oorsmeer naar binnendrukken. Dit kan een blokkade veroorzaken.
  • Dit kan vervolgens weer gehoorschade of -verlies veroorzaken.

Voor twee personen eten tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen hebben het idee dat ze twee keer zoveel moeten eten om de foetus te voeden. Dit is echter niet zo gezond. Dit eetpatroon kan leiden tot een overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap en andere risicofactoren zoals zwangerschapsdiabetes, problemen tijdens de bevalling en een grotere dan normale foetale groei.

Tijdens je normale zwangerschapstesten zal je dokter zeer waarschijnlijk aanbevelen dat je een gezond en gebalanceerd dieet volgt en alleen de consumptie van foliumzuur vergroot, indien daar reden voor is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Donini, L. M., Savina, C., & Cannella, C. (2003). Eating habits and appetite control in the elderly: The anorexia of aging. International Psychogeriatrics. https://doi.org/10.1017/S1041610203008779
  • Motghare, V., Kumar, J., Shivalingesh, K. K., Kushwaha, S., Anand, R., Gupta, N., … Singh, I. (2015). Association between harmful oral habits and sign and symptoms of temporomandibular joint disorders among adolescents. Journal of Clinical and Diagnostic Research. https://doi.org/10.7860/JCDR/2015/12133.6338
  • Provenza, F. D., & Balph, D. F. (1987). Diet learning by domestic ruminants: Theory, evidence and practical implications. Applied Animal Behaviour Science. https://doi.org/10.1016/0168-1591(87)90218-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.