7 huismiddeltjes om spierkrampen te verminderen

Als je last hebt van spierkrampen of gewrichtspijn, vertellen we je hoe je je gezondheid en beweging kunt hervinden met deze huismiddeltjes. Leer er alles over in dit artikel!
7 huismiddeltjes om spierkrampen te verminderen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 05 november, 2022

Spierpijn of spasmen kunnen vele oorzaken hebben. Hoewel we vaak wel weten waarom we last hebben van deze vervelende pijnen, weten we soms niet de precieze oorzaken. Daarnaast hebben we geen idee hoe we spierkrampen kunnen verminderen.

Ongeacht de oorzaak is het erg belangrijk te weten hoe je spierpijn kunt verlichten, want die beïnvloedt rechtstreeks onze kwaliteit van leven. Het maakt het immers moeilijk om normaal onze dag door te komen, en we kunnen vaak alleen maar aan de pijn denken.

In de meeste gevallen kunnen stress, spierspanning, vallen, inspanning, een slechte beweging, en zelfs griep spierschade, ongemak en lusteloosheid veroorzaken. Daarnaast staat spierpijn in direct verband met spasmen, dat zijn onwillekeurige bewegingen die plotseling in ons lichaam verschijnen en van hinderlijk tot pijnlijk zijn.

Huismiddeltjes om spierkrampen te verminderen

Natuurlijke producten zijn ideaal voor de verzorging van bepaalde kwalen in ons lichaam. Als je de beste behandelingen of oplossingen wilt weten om spierpijn en spierkrampen te voorkomen of te verminderen, blijf dan dit artikel lezen!

1. Heet water tegen spierkrampen

Heet of warm water is perfect om een spier te ontspannen. In feite is het een van de meest wijdverbreide huismiddeltjes, dankzij zijn eenvoud en doeltreffendheid.

Uit een studie gepubliceerd in het Tijdschrift voor Sportwetenschap (Spaanse link) bleek dat het aanbrengen van warmte of heet water helpt om spierspasmen te verminderen. Deze techniek, thermotherapie genoemd, bevordert ontspanning van de spieren, verhoogt de doorbloeding, vermindert ontstekingen en verlicht pijn.

  • Idealiter gebruik je een warmwaterkruik of in heet water gedrenkte doekkompressen. Toegepast op de aangedane plek helpt het de bloedsomloop te stimuleren, waardoor spierspanning en ontsteking verdwijnen.
  • Je kunt ook gebruik maken van een douche of bad om warmte plaatselijk aan te brengen.

2. Rozemarijn

Vervolgens is rozemarijn een heel heilzaam kruid om verschillende betekenissen van het lichaam dank te behandelen, volgens deze studie van de Universidade Estadual Paulista  in Brazilië (Engelse link). In dit geval kan een aftreksel de ontsteking helpen verdwijnen: bevochtig er eenvoudig een doek in en breng het aan op de te behandelen plek.

  • Als je rozemarijnolie krijgt, kun je die ook toepassen door zachte en stevige massages om de conditie te verbeteren.

3. Verhoog je kalium-inname om spierkrampen te verminderen

Appels en appelstroop

Een gebrek aan kalium kan ernstige spierkrampen veroorzaken, volgens deze studie (Engelse link) van het Necker Ziekenhuis in Parijs. Daarom is het een waardevolle voedingsstof die ook kan voorkomen dat we last krijgen van krampen in onze ledematen.

Om spierkrampen te voorkomen, verhoog je je inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium. Bananen zijn hier een van de beste opties. Als je echter niet van de smaak van bananen houdt, kun je ze in een sap of smoothie camoufleren met andere vruchten. Zoek steeds naar vruchten die in het seizoen zijn en maak de beste combinatie voor jou.

4. Appelazijn

Appelazijn heeft prachtige eigenschappen, naast vele andere huishoudelijke toepassingen. Volgens deze studie van het Maleisische Landbouw Onderzoek en Ontwikkelingsinstituut  (Engelse link) is het heel effectief bij het voorkomen van pijn en spierkrampen in het lichaam. Appelazijn is ook een ideaal middel tegen spierspanning.

  • Om van de voordelen te profiteren kun je de aangedane plek onderdompelen in een bak met een mengsel van water en twee kopjes azijn (500 ml).
  • Een andere mogelijkheid is om in het mengsel gedrenkte gaasjes of kompressen aan te brengen en die 30 minuten te laten zitten.

5. IJs tegen spierkrampen

Telkens als we aan spierongemakken denken, denken we onmiddellijk aan ijsblokjes. Ze zijn immers een van de grote natuurlijke ontstekingsremmers die we thuis altijd bij de hand hebben!

In feite stelt een studie gepubliceerd in Offarm (Spaanse link) staat dat de toepassing van koude, of cryotherapie, de pijn en de bijbehorende spierkrampen bij verschillende verwondingen verbetert. Bovendien zorgt het voor een goede doorbloeding van het gebied, zodat het niet het niet gewonde aangrenzende weefsel aantast.

  • Je kunt koude eenvoudig aanbrengen door wat ijsblokjes in een handdoek te wikkelen. Vermijd echter het ijs rechtstreeks aan te brengen, want dat kan brandwonden of beschadiging van de huid veroorzaken.
  • Laat het ijs dan 15 minuten op de plek inwerken. Je kunt deze behandeling twee tot drie keer per dag doen, wanneer je er maar behoefte aan hebt.

We denken dat je dit misschien ook interessant vindt:
Maak kennis met zes mogelijke oorzaken van spierkrampen

6. Een valeriaaninfusie tegen spierspasmen

Een van de meest ontspannende planten die er is, is valeriaan. Dankzij zijn pijnstillende eigenschappen kun je een infusie van valeriaan bereiden om het lichaam zowel lichamelijk als geestelijk te ontspannen. Dit is natuurlijk volgens bewijsmateriaal dat geleverd werd door een studie die uitgevoerd werd door de Universiteit van Shiraz  in Iran (Engelse link).

Ingrediënten

  • 1 kop water (250 ml)
  • 15 gram valeriaan (1 eetlepel)

Bereidingswijze

  • Voeg een eetlepel valeriaan toe aan een kop kokend water en laat het 5 tot 10 minuten trekken.
  • Na deze tijd zeef je het en drink je het op.

Het beste is het ‘s avonds voor het slapengaan in te nemen, zodat het lichaam zich gedurende de hele nacht herstelt.

7. Lavendelolie

Lavendelolie kan nu je beste bondgenoot zijn om spierkrampen te verminderen! Net als valeriaan heeft lavendel zeer ontspannende eigenschappen zoals uitgelegd in dit artikel van het Shefa Neuroscience Research Center (Engelse link). Dat is de reden dat het ook gebruikt wordt in veel luchtverfrissers.

  • Om het te gebruiken haal je lavendelolie in een kruidenwinkel (als je wilt, kun je het echter ook zelf bereiden).
  • Breng het dan op de getroffen plek aan en masseer het tot het geabsorbeerd is.

Zoals je gezien hebt, zijn deze aanbevelingen heel basaal. Maar tegelijk zijn ze ook heel effectief om spierspasmen te behandelen en op te heffen. Ongetwijfeld zijn ze een heel eenvoudige manier om pijn te vermijden en je kwaliteit van leven te verbeteren.

Naast de aanbevolen remedies kun je ook een zachte massage op de gekwetste spier toepassen en hem geleidelijk rekken. Op deze manier kun je snel verlichting krijgen. Als de pijn echter erg hevig is en niet binnen een paar dagen afneemt, is het een goed idee zo snel mogelijk een arts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Apolo Arenas M; López Fernández  E.; Caballero Ramos T. Utilización de la termoterapia en el ámbito deportivo. Revista de Ciencias del Deporte. 2006; 2 (1): 29-36.
  • De Oliveira JR, Camargo SEA, de Oliveira LD. Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. J Biomed Sci. 2019 Jan 9;26(1):5.
  • Joly D. Hipopotasemia. EMC – Tratado de Medicina. 2003;7(2):1-3.
  • Beh BK, Mohamad NE, Yeap SK, Ky H, Boo SY, Chua JYH, Tan SW, Ho WY, Sharifuddin SA, Long K, Alitheen NB. Anti-obesity and anti-inflammatory effects of synthetic acetic acid vinegar and Nipa vinegar on high-fat-diet-induced obese mice. Sci Rep. 2017 Jul 27;7(1):6664.
  • Arenas J. Crioterapia y termoterapia en las lesiones del aparato locomotor. Offarm. 2002; 21 (2): 106-111.
  • Zare A, Khaksar Z, Sobhani Z, Amini M. Analgesic Effect of Valerian Root and Turnip Extracts. World J Plast Surg. 2018 Sep;7(3):345-350.
  • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.