6 stappen om een geïnfecteerde wond te behandelen

Hoe vaak ben je met een verwonding geconfronteerd en wist je niet wat je moest doen? Hier zullen we je stap voor stap laten zien hoe je een geïnfecteerde wond kunt behandelen.
6 stappen om een geïnfecteerde wond te behandelen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe vaak ben je met een verwonding geconfronteerd en wist je niet wat je moest doen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om een geïnfecteerde wond of andere soorten wonden te behandelen.

Afleiding, haast en vermoeidheid zijn vaak de oorzaak van kleine ongelukken binnen en buiten het huis. Het komt heel vaak voor dat wanneer je een verwonding oploopt, de wond geïnfecteerd raakt.

Als je het niet behandelt, dan kan dit negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben. Het is belangrijk om deze geïnfecteerde wonden zo snel mogelijk te behandelen.

Wat zijn de risicofactoren voor infectie?

Een kanpotte knie met betadine behandelen

Als je bij een verwonding de wond niet snel schoonmaakt, dan is er een groter risico op een infectie. Een wond loopt meer kans om geïnfecteerd te raken als deze:

  • Niet binnen 8 uur wordt schoongemaakt of behandeld.
  • Het resultaat is van een verwonding door bijvoorbeeld een spijker of gebroken glas.
  • Vuil of speeksel bevat.
  • Van een beet van een mens of een dier komt.
  • Het lang duurt om te genezen.
  • Bij iemand met diabetes, alcoholisme of een gecompromitteerd immuunsysteem voorkomt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe behandel je een oppervlakkige brandwond?

Hoe weet je of de wond geïnfecteerd is?

Als je niet zeker weet of je een geïnfecteerde wond hebt, dan moet je op de volgende tekenen bij jezelf en bij de wond letten. Let op deze tekenen:

  • koorts of warmte rondom de wond, vergezeld van aanhoudende roodheid van het gebied, zwelling aan de randen en gevoeligheid.
  • Aanhoudende pijn, zelfs bij rustige bewegingen. In extreme gevallen kun je een scherpe of stekende pijn hebben.
  • Pusvorming.
  • Afwezigheid van tekenen van littekenvorming.
  • Vieze geur en uiterlijk.

Als je deze symptomen opmerkt, dan kun je er zeker van zijn dat het gebied door bacteriën is geïnfecteerd (Spaanse link) en dan moet je het heel voorzichtig behandelen voordat het verergert.

Stappen om een geïnfecteerde wond te behandelen

Stap 1

Handen wassen in de gootsteen

Eerst moet je de wond met water en zeep schoonmaken. Het is normaal dat het als gevolg van een infectie pijn doet en jeukt. Dit dient om al het vuil en bloed dat eraan vastzit te verwijderen.

Je moet de wond met een gaasje schoonmaken, want als je katoen gebruikt, dan kan dit sporen van vezels achterlaten. Het is zelfs de moeite waard om een goed vrij verkrijgbaar ontsmettingsmiddel te gebruiken.

Stap 2

In het ideale geval dek je de open wond met een steriel verband af. Om dit te doen, moet je je handen goed wassen om te voorkomen dat de infectie erger wordt. Als het gebied blaren of etter heeft, dan is het het beste om deze niet te verwijderen om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt.

Stap 3 om een geïnfecteerde wond te behandelen

Je moet de wond regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat deze goed geneest. Natuurlijke producten zoals aloëvera kunnen bij het genezen van de wond en het verwijderen van de infectie helpen. Dit is aan de herstellende en genezende eigenschappen van deze plant te danken.

Stap 4

Als er een aanzienlijk aantal dagen verstrijkt en je geen verbetering ziet, dan moet je een arts raadplegen, omdat het een meer gecompliceerde infectie kan zijn en je een antibiotica nodig hebt die je arts moet voorschrijven om risico’s met zelfmedicatie te vermijden.

Stap 5

Onderzoek de wond zorgvuldig om te zien of deze er rood uitziet en of het gebied warm en opgezwollen is. Als het niet alleen pijn doet, maar ook warm en gezwollen is, dan is het duidelijk een infectie.

Stap 6 om een geïnfecteerde wond te behandelen

Controleer je lichaamstemperatuur met een thermometer onder je oksel. Als je temperatuur hoger is dan normaal, dan kan dit op een ernstige infectie duiden, daarom raden wij je aan om direct naar de huisarts te gaan.

Hoe een infectie bij wonden te voorkomen

En ge:ïnfecteerde wond behandelen

Hoe sneller je handelt, hoe kleiner de kans dat de wond geïnfecteerd raakt. In het ideale geval moet je onmiddellijk actie ondernemen als je een wond hebt, zodat deze niet geïnfecteerd raakt.

Het is het beste om het gebied goed schoon te maken met een zoutoplossing om bacteriën te elimineren. Je moet de wond vervolgens met een gaasje afdekken en dagelijks een ontsmettingsmiddel aanbrengen. Op die manier zal de huid binnen een paar dagen genezen.

Hoe worden infecties behandeld?

De behandeling hangt waarschijnlijk af van het type infectie en de ernst ervan. Je arts kan orale antibiotica voorschrijven om bacteriën te bestrijden. Je kunt de wond ook met een antibioticumoplossing spoelen of een antibioticumzalf aanbrengen (Spaanse link).

Als er zich een opeenhoping van pus (abces) vormt, dan zal een arts deze openen om de vloeistof eruit te laten. Als de infectie zeer ernstig is, dan heb je mogelijk ziekenhuiszorg nodig.

Nu je weet hoe je een geïnfecteerde wond moet genezen, is het tijd om het in de praktijk te brengen als de tijd daar is. Onthoud echter: zoek bij twijfel hulp van een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ledermann D, Walter. (2009). Darwin y las bacterias. Revista chilena de infectología, 26(1), 60-65. https://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182009000100010
  • Da Silva, Priscilla Nicácio, de Almeida, Onislene Alves Evangelista, & Rocha, Izabella Chrystina. (2014). Terapia tópica en el tratamiento de las heridas crónicas. Enfermería Global, 13(33), 33-45.
  • Rodríguez Domínguez Ileana, Santana Gutiérrez Odalis, Recio López Orlando, Fuentes Naranjo Marilín. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Rev Cubana Enfermer [Internet]. 2006 Sep 22( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.