5 tips om de amygdala te ontspannen

Wat is de amygdala? Hebben we er echt maar één? Waar dient hij voor? We zullen al deze vragen in dit artikel beantwoorden, want hij is veel belangrijker dan je denkt.
5 tips om de amygdala te ontspannen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wat is de amygdala? Dit s een groep neuronen (ook bekend als het amygdaloïde complex) gelegen in de temporale kwab van de hersenen. De functie ervan is erg belangrijk, en daarom willen we de nadruk leggen op technieken die de amygdala kunnen ontspannen en emoties kunnen reguleren.

Het merkwaardige is dat, hoewel we er altijd in enkelvoud over spreken, we er eigenlijk twee hebben. Daarom is het goed om te weten dat we het altijd over beide kernen hebben, hoewel er altijd over de amygdala gaat. Hieronder zullen we de functies van het amygdaloïde complex en zijn relatie met emoties bekijken.

Functies van het amygdaloïde complex

Een man heeft het koud

We hebben je al enige aanwijzingen gegeven over de functies die de amygdala kan hebben. In dit gedeelte gaan we deze echter een voor een nader specificeren. Je zult ontdekken dat, hoewel er niet veel over het amygdaloïde complex wordt gesproken, de aanwezigheid ervan van vitaal belang is voor de mens.

Het is een sleutel tot overleven

De amygdala is een sleutel tot overleving. De reden daarvoor is dat het ons in staat stelt angst te beheersen en te reageren door te vluchten of te vechten bij bepaalde prikkels. Als de amygdala beschadigd is, kan dit een probleem zijn. Zowel agressief reageren als helemaal niet bang zijn kan onze overleving in gevaar brengen.

Beïnvloedt emotioneel leren

Een andere functie van het amygdaloïde complex is dat het een koppeling tot stand brengt tussen de waarneming van de wereld en emotie. Op die manier kunnen we, wanneer we met bepaalde prikkels worden geconfronteerd, manieren van handelen kiezen.

De amygdala kan ook een reeks lichamelijke verschijnselen teweegbrengen, zoals kippenvel of rood worden van de huid.

Het beïnvloedt de herstructurering van herinneringen

Een van de meest merkwaardige functies van het amygdaloïde complex is dat het de herstructurering van herinneringen beïnvloedt. Dit komt omdat herinneringen gekoppeld zijn aan emoties, waardoor ze vaster worden.

Soms onthoud je de emotie (bijvoorbeeld een angst voor honden), maar vergeet je wat er gebeurd is (dat een hond je beet toen je klein was). Dit vergeten is meestal het gevolg van de stress die de situatie heeft veroorzaakt.

Het regelt seksueel gedrag, agressiviteit en verzadiging

Tot de functies van de amygdala behoort ook de regulering van seksueel gedrag, waarbij bepaalde prikkels worden geassocieerd met genot of de emotionele band met anderen.

Wat agressiviteit betreft, is er in deze gevallen meestal een storing die overdreven reacties op bepaalde gebeurtenissen veroorzaakt. Tenslotte beïnvloedt de amygdala ook het gevoel van verzadiging, waardoor het fundamenteel is voor de controle van de voedselinname.

De amygdala en emoties

Hoewel je nu enkele functies van de amygdala kent, hebben we het nog niet gehad over zijn relatie met emoties. Het amygdaloïde complex regelt met precisie het remmen en activeren van verschillende reacties.

Omdat je een amygdala hebt (of twee, om precies te zijn) ben je een mens die zijn emoties op een passende manier kan beheersen en die zich kan verhouden tot anderen. Mensen die geen amygdala hebben zijn overmoedig, wat hun eigen overleving in gevaar brengt.

Zoals je je kunt voorstellen, speelt dit een belangrijke rol bij het ontstaan van angstgevoelens. Als je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, slaan je hersenen die emotie op. Op het moment dat je met een soortgelijke prikkel te maken krijgt, activeren ze die opnieuw. Maak je echter geen zorgen, je kunt leren hoe je de amygdala kunt ontspannen.

Tips om de amygdala te ontspannen

Vrouwen doen aan yoga

Wil je je angst onder controle houden en je emoties beter beheersen? Dan moet je leren hoe je de amygdala kunt ontspannen. We noemen hieronder een paar opties om dit te doen.

1. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging ontspant en veroorzaakt het vrijkomen van endorfine, waardoor je je beter voelt. Daarom is lichaamsbeweging positief voor je om jezelf te vermaken of wat emoties los te laten. Elke dag een beetje bewegen, al is het maar een half uurtje, is belangrijk.

2. Mediteer

Meditatie is een uitstekende oefening voor je om de amygdala te ontspannen. Kies het moment van de dag waarop jij je het prettigst voelt. Het hoeft niet een heel uur te zijn. Doe het iedere dag een paar minuten en je zult het verschil merken.

3. Ontspannende activiteiten

Maak een wandeling door de natuur, lees, luister naar muziek, ga zonnebaden op het balkon, luister naar de vogels in het park. Er zijn veel ontspannende activiteiten en ik weet zeker dat je er nog wel een paar weet. Doe ze dus zo veel als je kunt. Dit zal je amygdala ontspannen.

4. Beoefen mindfulness

Je kunt mindfulness niet alleen beoefenen wanneer je mediteert of een activiteit zoals yoga doet. Probeer het elke dag, door je te concentreren op het heden. Wanneer je de afwas doet, als je wandelt of wanneer je een douche neemt.

5. Observeer je gedachten

Luister hiervoor bewust naar de gedachten die in je hoofd opkomen. Als je dit in het begin moeilijk vindt, probeer ze dan op papier te schrijven en beoordeel ze niet. In feite, als je ze analyseert, kun je je realiseren dat je gedachten relatief zijn.

De amygdala ontspannen voor een betere kwaliteit van leven

Nu je dit allemaal weet over de amygdala, aarzel dan niet om de tips om deze te ontspannen in de praktijk te brengen als je vaak last hebt van angst. Het zal je helpen om je emoties te reguleren.

Het hebben van een amygdala is positief, en dat was het in het verleden ook voor onze overleving als soort. Het is echter nog steeds essentieel voor het reguleren van emoties, verzadiging, en agressie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Butman, J. U. D. I. T. H. (2001). La cognición social y la corteza cerebral. Revista Neurológica Argentina26(3), 117-122.
  • Salovey, P., & Mayer, J. (1990). Inteligencia emocional. Imaginación, conocimiento y personalidad9(3), 185-211.
  • Sánchez-Navarro, J. P., & Román, F. (2004). Amígdala, corteza prefrontal y especialización hemisférica en la experiencia y expresión emocional. Anales de Psicología/Annals of Psychology20(2), 223-240.
  • VELAsco-SUÂRE, M. A. N. U. E. L. (1980). Neurobiología de la memoria. Neurocirugía116(9).
  • Barbabosa, Rafael & Gomez, Psicologa. (2020). EL MIEDO, LA AMÍGDALA CEREBRAL Y CORTEZA PREFRONTAL.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.