Kan yoga tegen artrose helpen en hoe?

Yoga is een praktijk die verschillende voordelen biedt aan degenen die het beoefenen. Maar helpt het ook tegen artrose? Lees het antwoord in dit artikel.
Kan yoga tegen artrose helpen en hoe?

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kan yoga helpen tegen artrose? Het is een oude praktijk die uit India komt en wordt beschouwd als een levensstijl in plaats van een sport of fysieke activiteit. De bewezen voordelen van yoga zijn talrijk en divers, van het handhaven van een juiste houding tot het helpen omgaan met dagelijkse stress en verschillende ziekten.

Met dat in gedachten, zou yoga kunnen helpen tegen artrose. In het onderstaande artikel zullen we de symptomen van deze aandoening bekijken, evenals enkele routines die je thuis kunt doen.

Wat is artrose?

Kan yoga helpen tegen artrose

Artrose is een chronische aandoening die het vaakst voorkomt bij mensen ouder dan 60 jaar, maar het kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, voornamelijk volwassenen.

Deze ziekte tast het bewegingsapparaat aan en brengt met name de gezondheid van de gewrichten in gevaar. De meestvoorkomende symptomen van artrose zijn:

  • Pijn bij het maken van bewegingen.
  • Gevoeligheid in het gebied.
  • Zwelling en stijfheid.
  • Verlies van flexibiliteit.
  • Synovitis.
  • Misvorming.
  • Osteopythen.

Er zijn verschillende risicofactoren die experts associëren met artrose, zoals leeftijd, geslacht (vrouwen zijn vatbaarder), zwaarlijvigheid, verwondingen, stress of overbelasting (bij sport en werk), evenals genetische factoren en sommige stofwisselingsziekten, zoals bijvoorbeeld hemochromatose.

Artrose is een ziekte die zich langzaam en progressief ontwikkelt en de kwaliteit van leven beïnvloedt van degenen die eraan lijden. Tot op heden is er geen genezing.

Er is wel een scala aan behandelingen die helpen tegen artrose. Ze richten zich voornamelijk op de symptomen en bestaan uit het volgende:

  • Chirurgische ingreep (gewrichtsvervangende operatie).
  • Medicijnen (analgetica en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen, cortison-injecties).
  • Fysiotherapie en revalidatie.

Sommige gewoonten helpen ook tegen artrose en dragen bij aan de behandeling en het beheersen van symptomen, en aan het uiteindelijk voorkomen van de progressie ervan.

Helpt yoga tegen artrose?

Het beoefenen van yoga is een van de activiteiten die de symptomen van artrose kunnen helpen verbeteren. In dit opzicht hebben de voordelen van yoga betrekking op verschillende factoren, zoals:

  • Kracht en grip.
  • Flexibiliteit.
  • Balans.
  • Stressmanagement.
  • Gevoel van welzijn.
  • Kwaliteit van het leven.

Daarom bevelen velen yoga aan als aanvullende therapie op conventionele behandelingen voor artrose. Maar is hier enige wetenschappelijke onderbouwing voor? Laten we eens kijken wat het onderzoek erover zegt.

Onderzoek naar yoga bij de behandeling van artrose

Er zijn verschillende yogahoudingen die kunnen helpen

Een recensie uit 2019 (Engelse link) met betrekking tot de werkzaamheid van yoga voor de behandeling van artrose analyseerde studies over dit onderzoek. Deze studies omvatten 640 patiënten in de leeftijd van 50 tot 80 jaar, voornamelijk vrouwen, met artrose in de onderste ledematen.

De resultaten onthulden weinig bewijs voor de positieve effecten van yoga voor de behandeling van artrosepijn in vergelijking met andere oefeningen. Er was ook geen sterk bewijs van de effecten op de kwaliteit van leven. Toch achten de onderzoekers het gebruik van yoga bij artrose in de knie aan te raden.

In dit opzicht voerde een ander onderzoek (Engelse link) een meta-analyse uit van het integratieve effect van yogabeoefening bij patiënten met knieartrose. Het onderzoek richtte zich op aspecten zoals pijnvermindering, functioneel herstel en het algemeen welzijn van patiënten met deze aandoening in het bovengenoemde gewricht.

Significante verbeteringen blijkt uit onderzoek

In totaal werden 13 klinische onderzoeken beoordeeld, waarbij 1.557 patiënten met knieartrose en reumatoïde artritis betrokken waren. De resultaten geven aan dat groepsyoga nuttig is bij het verminderen van artritische symptomen, het bevorderen van fysiek functioneren en het verbeteren van het algemene welzijn.

Specifiek in termen van klinische studies (Engelse link), werd in een studie onder 66 patiënten van 30-75 jaar, die ook leden aan knieartrose, het effect van de geïntegreerde benadering van yogatherapie (IAYT) onderzocht.

De resultaten verkregen in de experimentele groep, die de yogatherapie-interventie kreeg, laten zien dat er significante verbeteringen waren in grijpkracht aan de linkerkant en knie-extensie, in vergelijking met de controlegroep.

Tot slot, uit een ander onderzoek (Engelse link) naar de effecten van Hatha-yoga op knieartrose bleek dat na het beoefenen van deze vorm van yoga gedurende acht weken, dat de resultaten aantoonden dat pijn en andere symptomen afnamen, naast een verbeterde uitvoering van dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven.

Ook interessant om te lezen:
Zeven yogahoudingen voor geluk

Yoga om te helpen tegen artrose

Er zijn verschillende yogavormen. De Arthritis Foundation heeft echter enkele aanbevelingen, omdat zij sommige soorten yoga meer geschikt achten voor artritispatiënten. Deze omvatten Iyengar-yoga, Anusara-yoga, Kripalu- en Vini-yoga.

Ook zijn er bepaalde yogaroutines, oefeningen en houdingen die we alleen kunnen uitvoeren om de symptomen van artrose te verlichten. Onder deze oefeningen zijn onder andere de volgende:

De berghouding om te helpen tegen artrose

De berghouding is een heel eenvoudige oefening. Je begint met je grote tenen bij elkaar en je hielen iets uit elkaar. Terwijl je diep ademhaalt, wat de borst opent, plaats je je handen, handpalm tegen handpalm, ter hoogte van je hart. Til ze dan boven je hoofd en richt je hoofd naar de hemel.

De krijgerhouding

De krijgerhouding is een yoga-oefening die de buikspieren, benen en billen traint. Het bestaat uit het volgende:

  • Sta stevig met je voeten uit elkaar, zodat er ruim een meter tussen de hiel van de voorste en de grote teen van de achterste voet zit.
  • Draai dan je been (naar de rechterkant als je het met je rechterbeen doet en vice versa) en buig je knie. Vorm een hoek van 90 graden.
  • Hef vervolgens je handen omhoog, handpalmen tegen elkaar, zo ver mogelijk.
  • Haal tot slot diep adem en verwissel dan van been.

De schoenmakerhouding om te helpen tegen artrose

Doe deze oefening zittend op de grond met je benen gestrekt voor je uit. Buig dan je knieën, breng de zolen van je voeten bij elkaar en probeer de hielen naar je bekken te brengen.

Laat je knieën opzij vallen, zonder ze naar beneden te forceren, dat wil zeggen, zonder te proberen ze verder te openen. Houd deze positie een minuut vast. Strek vervolgens je benen en breng je voeten naar hun oorspronkelijke positie.

De stokhouding

Begin in een positie die vergelijkbaar is met de vorige; zittend op de grond met je benen bij elkaar en gestrekt zonder je knieën te buigen. Als je dat nodig hebt of als je je prettiger voelt, kun je een mat gebruiken om op te zitten.

Je rug moet stevig en rechtop blijven. Je handen moeten naast je liggen, met de handpalmen naar voren gericht. Op dezelfde manier moeten je voeten recht zijn, met de zolen ook naar voren gericht. Blijf een minuut in deze positie zitten.

Dus, helpt yoga tegen artrose?

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde yogahoudingen kunnen helpen bij artrose

Als je last hebt van artrose, is yoga een complementaire therapie die je als alternatief kunt overwegen. Maar yoga kan de behandeling die je arts aanbeveelt niet vervangen.

Het is het beste om een professionele instructeur te zoeken die ervaring heeft met het werken met mensen met vergelijkbare symptomen. Vraag ook aan je arts welke oefeningen je kunt uitvoeren.

Aan de andere kant, onthoud dat yoga drie aspecten omvat waarmee we rekening moeten houden om het grootste voordeel te behalen:

  • Bewustwording en ademhalingstechnieken.
  • Kracht, flexibiliteit en balansbewegingen.
  • Ontspanning en meditatie.

Zoals bij elke andere oefening, moet de beoefening van yoga ook langzaam beginnen en gematigd blijven totdat je je lichaam voelt opwarmen. Daarom is het belangrijk om eerst een warming-up te doen.

Tot slot is het absoluut noodzakelijk dat je naar je lichaam luistert en aandacht schenkt aan de signalen. Als je pijn of ongemak voelt, betekent dit dat je moet stoppen. Het idee is om pijn te verminderen en je kwaliteit van leven te verbeteren, niet andersom.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bukowski EL, Conway A, Glentz LA, Kurland K, Galantino ML. The effect of iyengar yoga and strengthening exercises for people living with osteoarthritis of the knee: A case series. Int Q Community Health Educ. 2006–2007; 26: 287–305.
  • Ebnezar J, Nagarathna R, Yoghita B, Negendra HR. Effect of integrated yoga therapy on pain, morning stiffness and anxiety in osteoarthritis of the knee joint: A randomized control study. Int J Yoga. 2012; 5: 28–36.
  • Egan BA, Mentes JC. Benefits of physical activity for knee osteoarthritis: A brief review. J Gerontol Nurs. 2010; 36: 9–14.
  • Garfinkel MS, Schumacher HR, Husain A, Levy M, Reshetar RA. Evaluation of a yoga based regimen for treatment of osteoarthritis of the hands. Journal of Rheumatology, 1994; 21(12): 2341-3.
  • Jacquemart P, Elkefi S. El yoga terapéutico. Buenos Aires: Robin Cook, 1994.
  • Lin CW, Taylor D, Bierma-Zeinstra SM, Maher CG. Exercise for osteoarthritis of the knee. Phys Ther. 2010; 90: 839–42.
  • Marsh J, Hager C, Havey T, Sprague S, Bhandari M, Bryant D. Use of alternative medicines by patients with OA that adversely interact with commonly prescribed medications. Clin Orthop Relat Res. 2009; 467: 2705–22.
  • Richardson G, Hawkins N. Cost-effectiveness of a supplementary class-based exercise program in the treatment of knee osteoarthritis. Int J Technol Assess Health Care. 2006; 22: 84–9.
  • Saparrowe L, Walden P. El libro del yoga y de la salud para la mujer. Madrid: EDAF, 2004.
  • Vallath N. Perspectives on yoga inputs in the management of chronic pain. Indian J Palliat Care. 2010; 16: 1–7.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.