5 producten om beter niet op je gezicht te doen

Iedereen wil goed voor zijn huid zorgen, maar er zijn producten die je er beter niet op kunt doen. Deze huid is namelijk erg gevoelig.
5 producten om beter niet op je gezicht te doen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je huid is het grootste orgaan dat je hebt. Het wordt constant blootgesteld aan factoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden, vooral de huid van je gezicht.

Het klimaat, dieet, hydratatie, leefgewoontes en schoonheidsproducten die je gebruikt zijn factoren die de gesteldheid van je huid, afhankelijk van de verzorging die je het geeft, zowel positief als negatief beïnvloeden.

De gevoeligste delen van je huid zitten in je gezicht en je hals. Deze gevoelige plekken hebben een groter risico op bepaalde huid gerelateerde problemen. Over het algemeen brengen we namelijk meer producten op deze gebieden aan.

Veel dermatologen en cosmeticaspecialisten suggereren dat sommige producten je huid kunnen beschadigen. Ze kunnen namelijk een slechte reactie veroorzaken. Je huid kan daardoor uitdrogen en je hebt een grotere kans op acne en andere huidproblemen.

Producten die je beter niet op je gezicht kunt gebruiken

Hieronder zullen we 5 producten opnoemen die je beter niet op je gezicht kunt aanbrengen als je er mooi uit wilt zien.

Azijn

Veel schoonheidstrucjes raden aan om azijn te gebruiken voor problemen zoals acne of schimmel. Wij raden het echter af om dit op je gezicht aan te brengen. De azijnzuur in azijn kunnen dit gebied namelijk beschadigen. Dit gebeurt vooral als je een gevoelige huid, open wonden, sneetjes of brandwonden hebt.

Azijn rechtstreeks op je gezicht aanbrengen kan je huid uitdrogen. Wil je dit product toch op je huid gebruiken? Dan raden we aan om het te verdunnen met een gelijke hoeveelheid water. Als je een branderig gevoel hebt tijdens het aanbrengen, dan kan je het beste direct stoppen.

Appelazijn kun je beter niet op je gezicht aanbrengen

Plantaardige boter

David Colbert, een esthetische dermatoloog in New York, stelt dat plantaardige boter op je huid aanbrengen negatieve effecten kan hebben. Het is helemaal niet goed voor het verzorgen van je huid. Het klopt dat veel schoonheidsproducten voor de huid plantaardige boter wel als ingrediënt gebruiken om dze te voeden en te hydrateren.

Deze specialist beweert echter dat plantaardige boter te zwaar is voor de huid op je gezicht. Het blokkeert de poriën en zodoende kan het de kans op acne vergroten.

Haarspray en shampoo

Haarlak kun je beter niet op je haar aanbrengen

Een oud trucje dat er schijnbaar voor moet zorgen dat make-up goed blijft zitten, is haarspray op je gezicht aanbrengen. Dit kan echter je huid uitdrogen. Deze producten bevatten een grote hoeveelheid lak en alcohol, wat niet goed voor je huid is.

Hetzelfde gebeurt bij personen die shampoo gebruiken om hun gezicht schoon te maken. Deze producten bevatten chemische ingrediënten die niet goed voor je huid zijn. Ze kunnen daardoor irritatie en uitdroging veroorzaken.

Crèmes met retinol

Retinol wordt gepromoot als een actief ingrediënt tegen acne en ouderdom. Het gebruik ervan is echter niet aanbevolen als je een gevoelige huid hebt. Het is namelijk te sterk voor de huid. Je huid wordt er dunner door en nog gevoeliger. In sommige gevallen is ook bewezen dat dit product een rode huid en zelfs uitslag veroorzaakt.

Pure vitamine E

Het klopt dat vitamine E goed is voor je lichaam. Veel cosmetische bedrijven gebruiken het zelfs in hun producten. Je zou echter moeten vermijden het rechtstreeks op je gezicht aan te brengen. Het zou je poriën kunnen blokkeren en als gevolg uitbraken van acne veroorzaken.

Er zijn ook gevallen geweest waarbij een branderig gevoel, zwellingen en/of roodheid werd veroorzaakt wanneer dit product op de huid aangebracht werd.

Aanbevelingen

  • Onthoud dat niet alle huidtypes op dezelfde manier reageren wanneer je verschillende producten gebruikt. Daarom is het goed wanneer je een product voor je huid gaat gebruiken (het maakt niet uit welk product) om eerst de aanbevelingen goed door te lezen. Of breng alleen een klein beetje op je huid aan om te zien of er negatieve reacties verschijnen.
  • Controleer voordat je een nieuw product koopt eerst of het geen alcohol bevat. Of een samenstelling die je huid kan beïnvloeden, zoals bij retinol.
  • Er zijn verschillende huidtypes. Het is daarom belangrijk om te identificeren welke jij hebt. We raden aan om contact op te nemen met een dermatoloog, zodat hij of zij je advies kan geven over de producten die goed zijn voor jouw specifieke huidtype.
  • Er zijn veel natuurlijke ingrediënten die op een gezonde en effectieve manier je huid hydrateren en verzorgen. Wil je chemische en dure crèmes die in winkels verkocht worden vermijden? Natuurlijke producten zijn dan een goede optie voor huidverzorging. Met natuurlijke schoonheidsbehandelingen is het ook belangrijk om je eerst goed in te lezen en ze van te voren goed te testen, zodat je zeker weet dat ze geen negatieve effecten op je huid hebben.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Unión Europea. (2012). Recommendation from the Scientific Committee on Occupational Exposure
  • Limits for acetic acid. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&ved=2ahUKEwinxMmE9qXmAhWJLVAKHcPCAUUQFjAOegQICRAC&url=https%3A%2F%2Fec.europa.eu%2Fsocial%2FBlobServlet%3FdocId%3D7877%26langId%3Den&usg=AOvVaw3e88tVEcnU5HMGdlWKuREm
  • Clin Interv Aging. 2006 Dec; 1(4): 327–348. Published online 2006 Dec. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. doi: 10.2147/ciia.2006.1.4.327

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.