5 beroepen die verband houden met gehoorverlies

Veel beroepen worden in verband gebracht met gehoorverlies door voortdurende blootstelling aan harde geluiden. Gelukkig zijn er maatregelen die genomen kunnen worden om de schade te beperken.
5 beroepen die verband houden met gehoorverlies
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 07 december, 2021

Wil jij ontdekken welke 5 beroepen men in verband brengt met gehoorverlies? Zo ja, dan ben je hier aan het juiste adres! Het gehoor is een van de meest gevoelige zintuigen van levende wezens. Gehoor speelt een belangrijke rol bij onze overleving en ontwikkeling. Geluiden die tijdens verschillende werkzaamheden worden geproduceerd, kunnen echter leiden tot aanzienlijke gehoorschade.

Gehoorverlies is het natuurlijke gevolg van veroudering maar wordt ook veroorzaakt door blootstelling aan geluiden van hoge intensiteit. Deze aandoening is de meest voorkomende beroepsziekte (Engelse link) in de Verenigde Staten.

Daar zijn meer dan 22 miljoen werknemers die er elk jaar aan worden blootgesteld. De ernst van de schade hangt af van de intensiteit van het geluid waaraan de persoon wordt blootgesteld, die wordt berekend in decibels.

In het algemeen kan een normaal gesprek 60 decibel genereren. Het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH – Engelse link) stelt een gezonde geluidslimiet voor het menselijk gehoor van 85 decibel. Beroepen waarbij mensen voortdurend worden blootgesteld aan niveaus boven 85 decibel brengt men in verband met gehoorverlies.

5 beroepen die verband houden met gehoorverlies

De meeste mensen zijn gewend aan geluiden met lichte tot matige intensiteit, die deel uitmaken van het dagelijks leven. Werkactiviteiten zijn echter vaak de belangrijkste bron van hard en continu lawaai bij volwassenen. Daarom is het gebruikelijk om werknemers aan te treffen die geleidelijk hun gehoor verliezen en zelfs doof worden.

1. Metaalarbeiders

Het beroep van metaalarbeider is een van de beroepen die men het meest in verband brengt met geleidelijk gehoorverlies. De metalen gereedschappen die men bij het smeden en gieten gebruikt produceren geluiden van meer dan 100 decibel. Deze geluiden zijn normaal voor smeden en worden meestal na verloop van tijd niet eens meer opgemerkt.

Het NIOSH schat (Engelse link) dat 86% van de metaalwerkers regelmatig wordt blootgesteld aan niveaus die schadelijk zijn voor het slakkenhuis in het oor. In die zin is het risico van gehoorverlies bij het werken met metalen zeer hoog en is het des te noodzakelijker dat men tijdens het werk preventieve maatregelen neemt.

2. Vliegtuigpersoneel

Vliegtuigpersoneel kan ook te maken krijgen met gehoorverlies

Luchthavens en grote snelwegen produceren enkele van de hoogste geluidsniveaus (Spaanse link), met een intensiteit die vaak meer dan 80 decibel bedraagt. Bemanningsleden van vliegtuigen worden tijdens het opstijgen blootgesteld aan meer dan 130 decibel lawaai, afhankelijk van de druk in het vliegtuig.

Het effect van lawaai op vliegtuigpersoneel veroorzaakt vooral structurele schade aan het trommelvlies en neurosensorische veranderingen van het cochleair orgaan. Dit kan behalve gehoorsverlies ook tot oorsuizen en tinnitus leiden.

3. Muzikanten

Verminderde gehoorscherpte en doofheid zijn de meest voorkomende beroepsrisico’s bij musici. Daarom is dit een ander beroep dat sterk gerelateerd is aan het ontstaan van gehoorverlies.

Specialisten schatten (Spaanse link) dat 30% tot 50% van de artiesten aan gehoorverlies lijdt. De ernst en progressie van de aandoening hangen echter samen met het muziekgenre, het type instrument en de ruimte waar ze optreden.

Over het algemeen wordt bij concerten en muziekevenementen meer dan drie uur lang tussen 100 en 115 decibel lawaai geproduceerd. Een blootstelling van slechts 10 tot 20 minuten aan deze geluidsniveaus verhoogt echter al het risico op blijvend gehoorverlies. Bovendien is de prevalentie hoger bij musici die geen adequate bescherming gebruiken.

4. Boeren

Boeren hebben ook te maken met lawaai

Veeteelt en landbouw behoren tot de beroepen die men het meest in verband brengt met gehoorverlies. De werktuigen die het landbouwpersoneel gebruikt, maken bijvoorbeeld geluid dat de fysiologische grenzen overschrijdt en tussen 90 en 110 decibel ligt.

Veehouders werken ook met een hoge belasting van omgevingslawaai van het vee. Uit studies blijkt (Spaanse link) dat runderen tijdens het melken geluiden kunnen voortbrengen met een intensiteit van meer dan 88 decibel. Daarnaast kunnen varkens 130 decibel bereiken bij het piepen.

5. Bouwvakkers

Het gereedschap en de machines die men in de bouw gebruikt, vormen een bron van lawaai die zeer schadelijk is voor het gehoor van mensen. Volgens het NIOSH loopt 73% van de bouwvakkers het risico op gehoorverlies en doofheid.

De belangrijkste vormen van lawaai in deze omgevingen zijn metaal- en elektrische geluiden met een hoge intensiteit. Pneumatische boormachines bijvoorbeeld produceren 120 decibel aan lawaai en drilboormachines produceren tot 115 decibel. Bovendien geven specialisten aan (Spaanse link) dat hoe ouder en minder technologisch geavanceerd de apparatuur is, hoe hoger de geluidsintensiteit.

Ook interessant om te lezen:
Ontdek hoe lawaai je stemming beïnvloedt

Aanbevelingen ter preventie van gehoorverlies

De centrale doelstelling bij de preventie van gehoorverlies op het werk is het verminderen van de intensiteit en de duur van de blootstelling aan lawaai op het werk.

In die zin bevelen specialisten het continue gebruik aan van oordopjes of oorkappen die ontworpen zijn om tot 30 decibel omgevingslawaai te verminderen. Ook beveelt het NIOSH de volgende richtlijnen aan om lawaai in de werkomgeving te verminderen:

  • Gebruik stille gereedschappen en arbeidsmiddelen. Bij de keuze van elk gereedschap moeten specialisten nagaan of het een geïntegreerd geluiddempingssysteem heeft.
  • Onderhoud de gereedschappen. Het is raadzaam om de tandwielen van de apparatuur regelmatig te smeren en schoon te maken om lawaai als gevolg van wrijving of slijtage te voorkomen.
  • Isoleer de geluidsbron in een afgesloten ruimte. Machines met een hoog vermogen die veel lawaai produceren, moet men onderbrengen in aparte ruimtes met geluidsisolatietechniek.
  • Plaats barrières op deuren en ramen om het geluid te isoleren.

Anderzijds zijn regelmatige bezoeken aan de arts van vitaal belang. Door middel van otoscopie en andere onderzoeken kan de specialist vaststellen of er sprake is van gehoorveranderingen en de juiste behandeling toepassen. Bovendien kan een deskundige andere preventieve maatregelen bespreken die op de kenmerken van elk individu en het werk van toepassing zijn.

Raadpleeg je arts als je te maken hebt met gehoorverlies

Tegenwoordig zijn de meeste beroepen gerelateerd aan gehoorverlies, sommige met een hoger risico dan andere. Over het algemeen blijft deze aandoening echter vaak onopgemerkt. Daardoor wordt de diagnose vaak laat gesteld.

Alle ongewone gehoorsymptomen, zoals een verminderd gehoor in het ene oor ten opzichte van het andere, pijn of tinnitus, moet men onmiddellijk behandelen. Een tijdige therapeutische aanpak verbetert namelijk de prognose van deze aandoening, en artsen associëren dat met een betere kwaliteit van leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ganime J, Almeida da Silva L, Robazzi ML do C, Valenzuela Sauzo S, Faleiro S. El ruido como riesgo laboral: una revisión de la literatura. Enferm. glob. 2010; ( 19 ).
  • García Castro F, Zúñiga López A, Flórez Castañeda D, Cubides Cárdenas J. Niveles de ruido durante el ordeño de lecherías con sistemas mecánicos del trópico alto colombiano y su efecto en la calidad de la leche y el bienestar animal. Rev. investig. vet. Perú. 2019 ; 30( 2 ): 691-698.
  • Hernández Peña O, Hernández Montero G, López Rodríguez E. Ruido y salud. Rev Cub Med Mil. 2019; 48( 4 ): e431.
  • Montbrun N, Rastelli V, Oliver K, Chacón R. Medición del impacto ocasionado por ruidos esporádicos de corta duración. INCI. 2006;  31( 6 ): 411-416.
  • Sun K, Azman AS, Camargo HE, Dempsey PG. Risk assessment of recordable occupational hearing loss in the mining industry. Int J Audiol. 2019;58(11):761-768.
  • Mazitova NN, Adeninskaya EE, Pankova VB, Simonova NI et al. Influence of occupational noise on hearing: systematic review of foreign literature. Med Tr Prom Ekol. 2017;(2):48-53.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.