Wat is het muzikaal oorsyndroom?

Als je ineens muziek hoort en je weet niet waar het vandaan komt, dan zou jet het muzikaal oorsyndroom kunnen hebben. Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Lees verder om meer te weten te komen!
Wat is het muzikaal oorsyndroom?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iedereen heeft wel eens last van oorsuizen. Het kan echter een muzikaal oorsyndroom zijn als het gesuis of gerinkel een echte melodie is die niemand anders kan horen. Dit wordt ook wel tinnitus genoemd en treft veel meer mensen dan je misschien denkt.

Volgens de American Tinnitus Association (ATA – Engelse link) lijdt bijvoorbeeld alleen al ongeveer 15% van de bevolking in de Verenigde Staten aan het muzikaal oorsyndroom. Dit percentage is zeker een teken van hoe belangrijk het is om hier meer over te weten.

Wat is het muzikaal oorsyndroom?

Je hebt nu al een beetje een idee van wat het muzikaal oorsyndroom is, maar we zullen het gedetailleerder uitleggen. Niet veel mensen zijn er namelijk mee bekend. We baseren deze inhoud op het artikel ‘Vaak gezien maar zelden gediagnosticeerd: het muzikaal oorsyndroom’ (Engelse link) Dit syndroom staat bekend onder afkorting MES

Deze aandoening is een soort handicap. Het is echter niet psychiatrisch, maar auditief. Het gaat namelijk om muziek en melodieën die mensen waarnemen, als een soort hallucinatie. Het artikel vermeldt ook dat deze aandoening te maken heeft met het syndroom van Charles Bonnet.

Het syndroom van Charles Bonnet (Engelse link) bestaat uit visuele hallucinaties. Mensen met deze handicap ervaren ze als gevolg van onomkeerbare bijziendheid of bijna-blindheid. Het muzikale oorsyndroom is vergelijkbaar, alleen beïnvloedt het het oor in plaats van het oog.

Wat is het muzikaal oorsyndroom

Hoe vaak komt het voor?

We hebben al gezegd dat ongeveer 15% van de Amerikaanse bevolking het muzikaal oorsyndroom ervaart. De cijfers zijn echter nog alarmerender volgens een onderzoek uitgevoerd door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link). Ze zeggen zelfs dat ongeveer 20 miljoen Amerikanen regelmatig met dit probleem te maken hebben.

Er zijn ook beweringen dat ongeveer twee miljoen mensen ernstige vormen van muzikale tinnitus ervaren. Dit betekent dat ze er dagelijks mee te maken hebben, wat invloed heeft op hun leven, sociale relaties en de manier waarop ze functioneren.

Andere gegevens die door de ATA worden gepresenteerd, geven aan dat tinnitus vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen, maar ook bij ouderen en muziekliefhebbers (of muzikanten). Degenen die in omgevingen met veel lawaai werken en degenen die militaire functies hebben bekleed, vallen echter ook in deze categorie.

Oorzaken van het muzikale oorsyndroom

Het muzikaal oorsyndroom komt niet uit het niets. Er zijn namelijk verschillende geïdentificeerde oorzaken, zoals bijvoorbeeld hyperacusis. Mensen die lange tijd aan hoge geluidsvolumes zijn blootgesteld, kunnen dit probleem ondervinden.

De reden waarom het ouderen treft, is gehoorverlies. Net als bij het syndroom van Charles Bonnet kunnen hallucinaties optreden in een poging om de afname van een bepaalde functie te compenseren wanneer een zintuig begint af te takelen.

Zoals het hierboven genoemde artikel uitlegt, geloven onderzoekers dat de oorzaak van fantoomgeluiden overgevoeligheid in de auditieve cortex is. In dit geval gaat het niet om zoemen en fluiten, maar om melodieën en liedjes. Met andere woorden, het gaat om auditieve hallucinaties.

Ook interessant om te lezen:
Je gehoor laten checken is ook belangrijk

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om het muzikaal oorsyndroom te behandelen. Een daarvan is het beheersen van de stress die hallucinaties veroorzaakt door angst voor gehoorverlies. Het beoefenen van yoga, meditatie, pilates en lichaamsbeweging kan een grote hulp zijn.

Het gebruik van hoortoestellen, in gevallen waarin ze kunnen helpen, vermindert ook de hallucinaties die worden veroorzaakt door het muzikale oorsyndroom. Thuis muziek afspelen of de televisie aan hebben zijn manieren waarop het oor stopt met hallucineren en zich kan concentreren op geluiden die er echt zijn.

De laatste optie is het gebruik van medicijnen die door de arts worden voorgeschreven (Engelse link). Dit zou het laatste redmiddel moeten zijn als niets anders werkt, zodat de patiënt door kan gaan met zijn leven en niet de hele tijd gefrustreerd is.

Tinnitus

Het muzikaal oorsyndroom is een hallucinatie

Je hebt zelf vast wel eens last gehad van suizen en zoemen in je oren, maar misschien had je geen idee dat er zoiets bestaat als auditieve hallucinaties. Gelukkig is het mogelijk om deze hallucinaties te behandelen dankzij de verschillende opties die tegenwoordig beschikbaar zijn.

Heb jij dit fenomeen wel eens meegemaakt? Is er iemand in jouw omgeving die er last van heeft?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cakmak, Mirac Aysen, et al. “Frequently Seen But Rarely Diagnosed: Musical Ear Syndrome/Sik Görülen Ancak Nadir Konan Bir Tani: Müzikal Kulak Sendromu.” Noro-Psikyatri Arsivi 53.1 (2016): 91.
  • Fabregat-Rossell, Alexandra, Laia Serra-Tomás, and Cristian Amézaga-Asensio. “Síndrome de Charles Bonnet; a propósito de un caso.” Gaceta Médica de Bilbao 117.3 (2020): 229-232.
  • Bauer, Carol A. “Tinnitus.” New England Journal of Medicine 378.13 (2018): 1224-1231.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.