De soorten schizofrenie en hun kenmerken

Er zijn verschillende soorten schizofrenie. Een aantal van hen kunnen hallucinaties veroorzaken, andere waanideeën, en sommige leiden zelfs tot abnormale bewegingen. Het artikel van vandaag zal de symptomen bespreken die bij elk van hen overheersen.
De soorten schizofrenie en hun kenmerken

Laatste update: 25 november, 2020

Er zijn verschillende soorten schizofrenie. Deze psychische stoornis was tot voor kort in subtypen onderverdeeld. Er zijn nu vijf verschillende soorten aandoeningen, gedifferentieerd naar de kenmerken die in elk type overheersen.

Er zijn echter allemaal verschillen in de manier waarop de werkelijkheid wordt geïnterpreteerd: hallucinaties, waanbeelden en variaties in gedrag en denken. Deze ziekte heeft grote invloed op het leven van degenen die het hebben, evenals op de mensen in hun omgeving.

Het kan zelfs een sociaal risico zijn als patiënten hun controle over hun acties verliezen. Het artikel van vandaag bespreekt alles wat je over de verschillende soorten schizofrenie en hun kenmerken moet weten.

Wat is schizofrenie?

Zoals we hierboven vermeldden, is dit een psychische stoornis (Engelse link) die meestal rond de leeftijd van 20 jaar verschijnt. Dit is belangrijk, omdat mensen het met andere pathologieën verwarren.

Deskundigen zijn echter van mening dat mensen niet aan deze aandoening lijden als de symptomen tijdens de kindertijd of na de leeftijd van 45 jaar optreden.

Deze ziekte beïnvloedt onder andere de emoties, het gedrag en het denkvermogen. De symptomen variëren, maar hallucinaties komen vaak voor, zowel auditief als visueel.

Iemand met schizofrenie neemt dingen waar zoals stemmen of mensen die niemand anders kan horen of zien (Engelse link). Dit symptoom verandert meestal het denken en mensen spreken misschien op een verwarde manier die nergens op slaat.

Een ander veelvoorkomend teken is abnormale beweging. Iemand kan bijvoorbeeld zijn arm overmatig bewegen of een tijdje een vreemde houding aannemen. Zelfs, zoals we later zullen uitleggen, kan deze bewegingsstoornis voor een aantal soorten schizofrenie kenmerkend zijn.

Wat zijn de soorten schizofrenie?

Vrouw met schizofrenie

Volgens een artikel geschreven aan de Universidad de Salamanca (Spaanse link) zijn zowel de erkenning van de soorten schizofrenie als de acceptatie van de stoornis zelf relatief recent. Vroeger werd gedacht dat mensen die aan deze ziekte leden, door demonen bezeten waren.

Om deze reden kan men zeggen dat de psychologie aanzienlijk gevorderd is. Voor de publicatie van DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, vijfde editie), werden er slechts vijf soorten schizofrenie onderscheiden. We zetten ze hieronder op een rij.

Paranoïde schizofrenie

De overheersende symptomen bij dit soort schizofrenie zijn meestal waanvoorstellingen en auditieve hallucinaties. Volgens een studie gepubliceerd in het Electronic Medical Journal is dit het meestvoorkomende type (Spaanse link).

Gedesorganiseerde schizofrenie

Er is een verandering in de emotionele capaciteiten van deze mensen. Ze vinden het moeilijk om in alle situaties gepast te handelen. Dat wil zeggen, ze hebben de neiging om ongeremd te zijn en vreemd gedrag te vertonen. Als iemand hen slecht nieuws geeft bijvoorbeeld te gaan lachen.

Katatonisch

Dit is een van de gemakkelijkst te herkennen soorten schizofrenie (Engelse link). Deze mensen kunnen lang staan zonder te bewegen en zonder enige uitdrukking op hun gezicht te vertonen.

Ze blijven zelf onbeweeglijk, maar hun geest gaat alle kanten op. Het is zelfs zo erg dat ze de verbinding met de buitenwereld verbreken en niet op prikkels reageren.

Residuaal en ongedifferentieerd

Ongedifferentieerde schizofrenie is er een waarbij geen specifieke symptomen overheersen. Het is voornamelijk een mix van de andere. Rest schizofrenie houdt bepaalde symptomen in stand, ondanks behandeling.

De soorten schizofrenie volgens DSM-5

Therapiesessie

Tegenwoordig is DSM-5 de standaardhandleiding voor het diagnosticeren van psychische stoornissen. Deze tool bevatte tal van wijzigingen ten opzichte van eerdere edities met betrekking tot de soorten schizofrenie.

Volgens een studie van Revista Iberoamericana de Psicosomática (Spaanse link) is de eliminatie van deze subtypes de belangrijkste verandering. Ze proberen nu echter het symptoom te bepalen dat aan het begin van de ziekte overheerst.

In plaats van soorten schizofrenie op te sommen, verduidelijken ze specificaties. Ze doen het op deze manier zodat de psycholoog of psychiater een patiënt met deze aandoening gemakkelijker kan beoordelen en behandelen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Geestelijke stoornissen: 10 waarschuwingssymptomen

De soorten schizofrenie worden nog steeds als classificatie gebruikt

Samengevat zijn er dus vijf soorten schizofrenie: paranoïde, ongeorganiseerd, katatonisch, ongedifferentieerd en residuaal. Ondanks het feit dat veel experts deze classificatie hebben losgelaten, blijven vele anderen het gebruiken, omdat het bij het vaststellen van een behandeling nuttig kan zijn.

Wat je in gedachten moet houden, is dat elk type ernstig is en een risico vormt voor het leven van degenen die eraan lijden en voor hun omgeving. Zoek daarom professionele hulp als je denkt dat jij of iemand in je omgeving er last van heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Esquizofrenia paranoide. Un acercamiento a su estudio a propósito de un caso. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1684-18242018000400022
  • NIMH » La esquizofrenia. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/la-esquizofrenia/index.shtml
  • Esbec, E., & Echeburúa, E. (2011). Artículo especial New criteria for personality disorders in DSM-V. Actas Esp Psiquiatr (Vol. 39).
  • Esquizofrenia y otros Trastornos Psicóticos: principales cambios del DSM-5 – Dialnet. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4906966
  • Esquizofrenia – Dialnet. (n.d.). Retrieved September 12, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4018442
  • McCutcheon, Robert A., Tiago Reis Marques, and Oliver D. Howes. “Schizophrenia—an overview.” JAMA psychiatry 77.2 (2020): 201-210.
  • McCarthy-Jones, Simon, et al. “Occurrence and co-occurrence of hallucinations by modality in schizophrenia-spectrum disorders.” Psychiatry research 252 (2017): 154-160.
  • Ungvari, Gabor S., et al. “Schizophrenia with prominent catatonic features: A selective review.” Schizophrenia research 200 (2018): 77-84.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.