Soms is vreemd zijn een bijkomstigheid van geweldig zijn

Hoe vaak heeft iemand jou wel niet ‘vreemd’ genoemd, zonder precies te weten wat het betekent? Dit is iets wat vooral buitengewone mensen vaak meemaken. Wees dus niet bang om anders te zijn dan anderen.
Soms is vreemd zijn een bijkomstigheid van geweldig zijn

Laatste update: 26 februari, 2019

Er zijn maar weinig mensen briljant in onze huidige wereld. Dit komt eerder doordat mensen niet dapper genoeg zijn, niet omdat ze niet over genoeg vaardigheden beschikken. De persoon die een beetje vreemd durft te zijn, die van elk moment geniet zoals hij is, is de persoon die ware authenticiteit bereikt.

Je kent zelf ongetwijfeld ook wel iemand die een zeer ongewone stijl heeft. Het kan deze persoon helemaal niets schelen of hij tegen de trend in gaat. Hij blijft gewoon vooruitgaan, keuzes voor zichzelf maken, terwijl anderen misschien naar hem kijken alsof hij gek is.

Mooie mensen

Dit zijn bewonderenswaardige, moedige en vrije mensen. Het is zelfs mogelijk dat je zelf een van deze mensen bent. Als je deze drang echter voelt, maar nog niet dapper genoeg bent geweest om er werk van te maken, dan stellen wij voor om hier vandaag verandering in te brengen.

Durf die vreemde persoon te zijn die je ziel zo graag wil zijn. Durf elke dag van je leven geweldig te zijn.

Vreemd zijn in een maatschappij die wil dat we allemaal hetzelfde zijn

Het is raar dat we in een tijdperk leven dat sociologen en antropologen ook wel de ‘kennismaatschappij’ noemen.

Onze technologische en wetenschappelijke kennis heeft buitengewone vooruitgang geboekt en heeft ongetwijfeld een groot deel van onze leefgewoontes veranderd. Menselijke waarden en relaties zijn hieraan echter secundair gebleven.

Basiswaarden als solidariteit, respect en tolerantie zijn opvallend genoeg zeer afwezig.

We zijn bang voor de ‘anderen’ die uit een vreemd land komen, de mensen die tegen ideologieën, machtsstructuren of veelvoorkomende manieren van denken in durven te gaan.

Marionet

Uiterlijk lijkt belangrijker dan het innerlijk

We leven in een realiteit waarbij men meer waarde hecht aan je uiterlijk dan je innerlijk. Dit fenomeen is meerdere keren uitgelegd aan de hand van een concept dat naar voren is gebracht door Zygmunt Bauman. Zygmunt is een bekende socioloog die onze maatschappij omschrijft als een ‘vloeibare maatschappij’.

  • De meeste mensen worden geleid door emotioneel consumentisme of materialisme. We nemen amper de tijd om de mensen waar we mee in aanraking komen echt te leren kennen. Ter illustratie,  vluchtige relaties en tijdelijk plezier zijn de norm.
  • Anders zijn creëert vreemdheid en argwaan, omdat het niet past bij de norm en niet aansluit op het model van de maatschappij dat ons vertelt dat we niet uit onze comfortzone moeten treden en onszelf juist moeten laten leiden door trends, wat anderen voor ons bepalen en de dingen die we consumeren.

Durf anders te zijn en de banden die jou vastleggen te verbreken

Er zijn genoeg kinderen die achter in de klas zitten en met verdriet en onbegrip toekijken bij hun klasgenoten.

  • Het is heel goed mogelijk dat deze buitengewone kinderen meerdere keren van anderen te horen hebben gekregen dat ze ‘vreemd’ zijn. Het kan zijn dat hun vaardigheden zo opmerkelijk zijn, dat zelfs hun leraren dit hebben opgemerkt en simpelweg denken dat deze kinderen gewoon lui of druktemakertjes zijn.
  • Er zijn binnen onze maatschappij een hoop mensen ‘vreemd’ genoemd die in werkelijkheid juist geweldig waren of zijn.

Denk bijvoorbeeld aan Steve Jobs of Bill Gates, die hun school helemaal niet afmaakten. Zij durfden op hun instincten te vertrouwen, zelfs wanneer anderen hen niet begrepen of misschien zelfs bekritiseerden. Deze complexe en transcendente mensen zijn nog altijd een voorbeeld voor veel jonge mensen.

Bloeien

Wij worden continue beïnvloed

We zijn allemaal onderworpen aan de touwtjes die ons, zowel op subtiele als voortdurende wijze, besturen:

  • De manier waarop je bent opgevoed en de verwachtingen die je familie nog altijd van je heeft.
  • De mode-industrie die maatjes aan je opdringt die je het gevoel geven dat je op dieet moet gaan en ideeën op je overbrengt dat je aan bepaalde schoonheids- of gedragsidealen moet voldoen om succesvol te kunnen zijn.
  • Wanneer iemand door de mensen om zich heen ‘vreemd’ genoemd wordt, dan krijgt hij vaak het gevoel dat hij er niet bij hoort, dat er iets fundamenteel mis met hem is van binnen. Alleen maar omdat anderen zijn kenmerkende en tegelijkertijd buitengewone eigenschappen niet accepteren.

Leer deze vromen van pijn te negeren

Dit zijn nutteloze vormen van pijn, die je moet leren negeren.

  • In een wereld waarin iedereen identiek is, is het vooral waardevol om in staat te zijn de regels te overtreden en je eigen stem te laten horen.
  • Degenen die jouw bijzondere eigenschappen, meningen of levenskeuzes niet accepteren of er minachtend op neer kijken, verdienen jouw oprechte genegenheid niet.
  • Natuurlijk moet je deze mensen wel met respect blijven behandelen. Maar toch is het beter om te ontsnappen aan de pijn die veroorzaakt wordt door het gevoel dat je niet geaccepteerd wordt.
Jezelf Zijn

Geloof het of niet, maar wat je vreemde eigenschappen, eigenaardigheden of talenten ook zijn, er zal altijd iemand zijn waar je deze eigenschappen mee kunt delen of die zichzelf erin kan herkennen. Uiteindelijk zijn we allemaal mooie en buitengewone mensen en het enige dat we nodig hebben is een beetje moed en wat ambitie.

Zet die stap. Durf elke dag van je leven te zijn wie je bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Blixen, C. (2010). Variaciones sobre lo raro. Cuadernos LIRICO. Revista de la red interuniversitaria de estudios sobre las literaturas rioplatenses contemporáneas en Francia, (5), 55-72.
  • Gaston, K. J. (2012). The importance of being rare. Nature, 487(7405), 46-47.
  • Rocca, A. V. (2008). Zygmunt Bauman: modernidad líquida y fragilidad humana. Nómadas. Critical Journal of Social and Juridical Sciences, 19(3).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.