Geestelijke stoornissen: 10 waarschuwingssymptomen

Bepaalde aandoeningen die verband houden met gedrag, stemming of het vermogen om zich tot anderen te verhouden, wijzen op een mogelijke aanwezigheid van een geestelijke stoornis. Dit soort symptomen moeten zo snel mogelijk worden behandeld.
Geestelijke stoornissen: 10 waarschuwingssymptomen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Bepaalde aandoeningen beïnvloeden gedrag en leiden tot plotselinge stemmingswisselingen. Elke stoornis duidt op symptomen van geestelijke stoornissen die door vele oorzaken kunnen worden veroorzaakt. Ze hebben echter ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Ook al is het mogelijk dat deze situaties tijdelijk zijn. Wanneer deze symptomen een aanzienlijke periode van tijd aanhouden, kunnen ze wijzen op geestelijke stoornissen. Daarentegen kunnen deze symptomen onder controle worden gehouden als ze op tijd worden behandeld.

Een deel van de symptomen kan worden gedetecteerd door de getroffen persoon zelf. In andere gevallen zijn het echter anderen die bepaalde afwijkingen in hun gedrag waarnemen. De meest voorkomende symptomen zijn bijvoorbeeld:

10 waarschuwingssymptomen van mentale stoornissen

Nu zullen we je vertellen over een aantal waarschuwingssymptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een geestelijke stoornis. 

Slaapstoornissen

Het onvermogen om tot rust te komen is een van de meest voorkomende symptomen van geestelijke stoornissen. Het komt voor in extremen zoals slapeloosheid of chronische vermoeidheid. Bovendien kunnen er ook problemen zoals slaapwandelen en/of nachtmerries ontstaan.

Geestelijke stoornissen en fobieën

Fobieën komen zeer veel voor als het gaat om het signaleren van geestelijke stoornissen. De meest voorkomende zijn:

 • agorafobie, de angst om het huis te verlaten.
 • sociale fobie of de angst om met anderen om te gaan.
 • enochlophobie, de angst om in een menigte te zijn.

Er zijn ook fobieën voor specifieke dieren, objecten of situaties. Merk op dat fobieën direct van invloed zijn op het gedrag en het vermogen om zich aan te passen aan de omgeving bij mensen die deze symptomen vertonen.

Stemmingswisselingen zonder aanwijsbare reden

Iedereen voelt wel eens verdriet, angst, nervositeit of woede, zodat hij of zij niet kan genieten van leuke dingen. Als dit zonder goede reden gebeurt, dan zijn het zeker belangrijke symptomen om rekening mee te houden. Helaas kunnen deze stemmingen leiden tot vervreemding van of problemen in relaties met geliefden.

Vervorming van de werkelijkheid

Degenen die lijden aan een psychische aandoening zien een realiteit die verschilt van de rest van de gemiddelde mensen die ze waarnemen. Houd in gedachten dat dit niets te maken heeft met politieke, seksuele of religieuze opvattingen.

Het gaat meer om een echte stoornis. Een extreem voorbeeld hiervan is het hebben van waanideeën of hallucinaties (zonder psychoactieve drugs natuurlijk).

Veranderingen in eetgewoonten

Verandering in eetgewoonte kunnen symptomen zijn van een geestelijke stoornis

Eetstoornissen kunnen ook een symptoom van een psychische aandoening zijn. Er zijn mensen die plotseling ongecontroleerd beginnen te eten, ongeacht hoe hun lichaam en gezondheid kunnen verslechteren.

Daarnaast zijn er mensen die stoppen met eten omdat hun vervormde zelfbeeld hen laat denken dat ze overgewicht hebben. Zo beginnen problemen als anorexia en boulimia. Dit hangt ook samen met het vorige symptoom van de vervorming van de werkelijkheid.

Verslavingen

Misbruik van middelen of andere activiteiten waar een persoon geen controle over heeft, zijn veel voorkomende symptomen van geestelijke stoornissen. Verslavingen zijn dan ook problemen die mensen kunnen beheersen, als ze eraan werken en kunnen rekenen op de steun van hun familie en hun gemeenschap.

In de praktijk is het heel moeilijk voor een persoon met een verslavingsgevoelige persoonlijkheid om zijn eigen disfunctie of stoornis op te merken. Verslavingen zijn er in vele categorieën of het nu gaat om:

 • drugsmisbruik
 • dwangmatig eten en gokken
 • een obsessieve toewijding aan elektronische apparaten

Geestelijke stoornissen en seksueel verlangen

Een afname van de seksueel verlangen hangt vaak samen met een aantal mentale aandoeningen zoals depressie. Er zijn echter enkele symptomen die verband houden met seksuele gewoontes die ook wijzen op een mogelijke psychische aandoening. De meest voorkomende symptomen zijn:

Cognitieve of geheugenstoornis of geheugenverlies

De moeilijkheid om taken en mensen te begrijpen of verbanden te leggen tussen taken en mensen, of mensen en situaties, is ook een symptoom van een psychische aandoening. Hetzelfde gebeurt met progressief geheugenverlies.

Sommige mensen beginnen te merken dat ze vergeten zijn het licht uit te doen. Of ze herkennen hun geliefden of hun kennissen niet meer. Dit is een symptoom dat snel moet worden behandeld om ongelukken en verdere psychische schade te voorkomen.

Buitensporige vijandigheid en woede

Het onvermogen om met stress om te gaan veroorzaakt vlagen van onbeheersbare woede. Aanvallen van woede zijn dus groter en kunnen eindigen in gewelddaden. Als de impulsen niet onder controle worden gehouden, zullen ze leiden tot ernstige gevolgen op het werk en andere interpersoonlijke relaties.

Zelfmoordgedachten

Het steeds terugkerende verlangen om een einde te maken aan je leven is een van de duidelijkste symptomen van een geestelijke stoornis. Vooral als iemand een beetje succesvol is en geen grote verliezen heeft geleden.

Het gevoel van nutteloosheid of het gevoel je niet kunnen aanpassen, kan iemand het gevoel geven dat zelfmoord een goede keuze is. Het is belangrijk voor mensen met zelfmoordgedachten om de moed te hebben om zich op tijd uit te spreken, om hulp te vragen en te proberen het gezelschap van anderen te zoeken zodat ze niet geïsoleerd raken.

Kijk op de website 113.nl of bel met 0900-0113 voor meer informatie of hulp als je over zelfmoord nadenkt.

Geestelijke stoornissen: waar moet je aan denken?

Een vrouw krijgt waardering van een groep

Er zijn veel risicofactoren die de symptomen kunnen beïnvloeden, maar die zijn niet doorslaggevend. Dit zijn onder andere:

 • traumatische ervaringen, recentelijk of van vroeger.
 • een omgeving van geweld of verwaarlozing.
 • een geschiedenis van psychische aandoeningen.
 • blootstelling aan stressvolle situaties.
 • een blessure die hersenbeschadiging kan hebben veroorzaakt.

Geestelijke stoornissen komen veel vaker voor dan je je kunt voorstellen. Verder kunnen ze zich op elke leeftijd voordoen, in elke sociale klasse, beroep of cultuur. In de meeste gevallen is het dus nodig om hulp te zoeken om deze aandoeningen onder controle te krijgen of te genezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.