10 kruidenremedies tegen spataders

Spataders hebben een negatieve impact op ons zelfbeeld. Deze natuurlijke remedies zijn erg nuttig om de circulatie te verbeteren en om spataders te verminderen en te voorkomen.
10 kruidenremedies tegen spataders

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is helemaal niet leuk wanneer je spataders krijgt. Ze komen meestal voor in de benen, maar ook in het gezicht worden ze af en toe gevonden. Dit kan het zelfbeeld van vrouwen enorm schaden. Is er iets te doen tegen spataders? 

Spataders zijn het gevolg van zwangerschap, genetische factoren, gewichtstoename, hormonen of een baan waarbij je de meeste tijd al zittend doorbrengt.

Er zijn verschillende manieren om van spataders af te komen, maar sommige zijn erg duur. Het goede nieuws is dat er ook goedkope natuurlijke remedies tegen spataders bestaan, die je voor veel minder geld dezelfde of zelfs betere resultaten geven. En aangezien ze volledig natuurlijk zijn, tasten ze je gezondheid niet aan.

Gember tegen spataders

Gember tegen spataders

Dit kruid is rijk aan ontstekingsremmende bestanddelen. Het vermindert zowel de pijn als de spataders op een natuurlijke manier. Gember is erg goed voor het verbeteren van de circulatie en het voorkomen dat spataders zich zullen vormen.

Breng een beetje gemberextract dat je gemengd hebt met wat vitamine E direct op je huid aan. Je zal versteld staan van de resultaten.

Knoflook

Knoflook bevat vele bestanddelen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Om het als remedie te gebruiken, plet je 5 teentjes knoflook en eet je ze rauw. Voeg een beetje citroensap toe voor de smaak.

Knoflook vermindert de overmatige proteïnen in het lichaam en als gevolg daarvan voorkomt het de vorming van die pijnlijke spataders.

Ui tegen spataders

Ui tegen spataders

Uien zijn een perfecte natuurlijke remedie tegen spataders. Ze ondersteunen een goede assimilatie en distributie van proteïnen in het lichaam, waardoor ze voorkomen dat spataders gevormd worden en zichtbaar worden aan de oppervlakte van je huid.

Eet gewoon dagelijks rauwe ui. Een dagelijkse consumptie van uien zal je lichaam gezond houden en je huid revitaliseren.

Brahmi

Deze plant vindt zijn oorsprong in India en wordt beschouwd als een effectieve manier om spataders te verwijderen. Vooral in de ayurvedische geneeskunde wordt dit vaak gebruikt. Brahmi bevat vitaminen die essentieel zijn voor een strakke huid. Breng direct op de huid aan voor fantastische resultaten.

Rozemarijn tegen spataders

Rozemarijn tegen spataders

Rozemarijn is zeer goed tegen stress en depressie, maar ook tegen spataders. Het wordt zeer vaak in huidverzorgingsproducten gebruikt omdat het de circulatie bevordert.

Sint-janskruid

Het maakt niet uit of het intern of extern gebruikt wordt, sint-janskruid is de perfecte manier om spataders te verwijderen. Breng de olie van deze plant direct op de aangedane plaats aan. Je kan er ook voor kiezen een thee van het kruid te maken.

Toverhazelaar tegen spataders

Toverhazelaar tegen spataders

Het is een zeldzaam kruid, maar erg nuttig als je het kan vinden. Toverhazelaar bevat ontstekingsremmende eigenschappen en is daarom erg nuttig tegen spataders. Meestal wordt het als thee gedronken, maar je kan het ook als kompres op de aangedane regio aanbrengen.

Het heeft een hoge concentratie aan essentiële oliën, galluszuur en tannines. Deze houden allemaal de huid gezond.

Muizendoorn

Deze plant bevat een actieve component, genaamd ruscogenine, die ontsteking en obstructie van de aders vermindert. Als bijkomend voordeel versterkt en verstrakt het ook de bloedvaten. Je zou minstens 100 mg per dag moeten consumeren om er het maximale uit te halen.

Guggul tegen spataders

Guggul, de balsemhars van de Commiphora mukul boom, is nog zo’n traditioneel component uit de ayurvedische geneeskunde die eigenschappen heeft die de ontsteking in het bloed vermindert. Het voorkomt het verschijnen van spataders. Guggul verbetert ook de circulatie en de gezondheid van de huid.

Echinacea

Echinacea tegen spataders

Dit kruid is erg bekend als versterker van het immuunsysteem, maar ook als fantastisch middel tegen spataders. Het vermindert de ontsteking en werkt als een remmer van de pijn die met spataders gepaard kan gaan.

We hopen dat je deze informatie bruikbaar vond. Onthoud wel steeds dat je je arts dient raad te plegen wanneer de aandoening een chronisch karakter krijgt of indien je nevenwerkingen zou ondervinden van deze natuurlijke remedies tegen spataders.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dodd, H., & Wright, H. P. (1959). Vulval varicose veins in pregnancy. British Medical Journal, 1(5125), 831.
  • Ernst, E. (2002). Herbal medicianl products during pregnancy?. Phytomedicine, 9(4), 352.
  • Fabi, S. G., Peterson, J. D., Goldman, M. P., & Guiha, I. (2012). An investigation of coagulation cascade activation and induction of fibrinolysis using foam sclerotherapy of reticular veins. Dermatologic Surgery, 38(3), 367-372.
  • Mazid, M., Khan, T. A., & Mohammad, F. (2012). Medicinal plants of rural India: a review of use by Indian folks. Indo Global journal of pharmaceutical sciences, 2(3), 286-304.
  • Mekky, S., Schilling, R. S. F., & Walford, J. (1969). Varicose veins in women cotton workers. An epidemiological study in England and Egypt. Br Med J, 2(5657), 591-595.
  • Ramelet, A. A., Boisseau, M. R., Allegra, C., Nicolaides, A., Jaeger, K., Carpentier, P., … & Forconi, S. (2005). Veno-active drugs in the management of chronic venous disease. An international consensus statement: current medical position, prospective views and final resolution. Clinical hemorheology and microcirculation, 33(4), 309-319.
  • Shoemaker, J. V. (1887). Hamamelis virginica. British Medical Journal, 1(1376), 1039.
  • Sing, P. K. (2019). Review on effect of long term standing posture on varicose veins and its management. National Journal of Research in Ayurved Science, 7(01).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.