10 behandelingen die het collageen in de huid kunnen regenereren

Tegenwoordig beschikken we over de middelen om het collageen van de huid te regenereren om een jeugdiger uiterlijk te behouden. De belangrijkste manier om de jeugd te verlengen is echter door een gezonde levensstijl.
10 behandelingen die het collageen in de huid kunnen regenereren

Laatste update: 24 mei, 2022

Het regenereren van collageen in de huid is de obsessie van tal van cosmeticadeskundigen en mensen die bezorgd zijn over het uiterlijk van hun huid. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt hoe belangrijk dit is om de huid soepel en stevig te houden.

Het probleem is dat de productie van deze stof in het lichaam geleidelijk afneemt. Met andere woorden, de interne productie ervan vertraagt met het stijgen van de leeftijd. Daarom is het zo belangrijk geworden om nieuwe strategieën te vinden en toe te passen om  het collageen in de huid te regenereren.

10 behandelingen die het collageen in de huid kunnen regenereren

Collageen is een eiwit dat structuur en stevigheid geeft aan botten , huid en andere weefsels. Vanaf de leeftijd van 20 jaar begint de productie het van de behoefte te verliezen, met een snelheid van 1% per jaar. Het resultaat is een huid met meer uitgesproken tekenen van veroudering.

Momenteel kunnen verschillende bekende behandelingen helpen om het collageen in de huid te regenereren. Hieronder bespreken we de bekendste methoden.

1. Rood licht-therapie

Rood licht is een energiesoort waarvan het spectrale bereik tussen 620 en 700 nanometer ligt. Dit wordt nuttig geacht bij het vergemakkelijken van weefselgenezing, het herstellen van weefsels, en het bevorderen van huidverjonging. Het bereikt een diepte van 8 tot 10 millimeter, waardoor het in de lederhuid kan doordringen.

Uit een studie (Engelse link) uit 2013 bleek dat rood licht therapie het collageen in de huid regenereert. Meer bepaald herstelt het de fibroblasten. Dat zijn de cellen zijn die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van deze stof. Deze behandeling wordt ook nuttig geacht bij het omkeren van haaruitval.

2. Microneedling

Dit is een behandeling die ook wel collageen inductietherapie genoemd wordt. Het wordt uitgevoerd met een apparaat dat met minuscule naaldjes is uitgerust. Het beweegt over de huid en veroorzaakt hele kleine prikjes in de bovenste laag van de huid. Doordat deze wondjes ontstaan, verhoogt het lichaam de collageenproductie om deze te herstellen.

Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Plastic and Reconstructive Surgery gaf aan dat mensen die deze behandeling ondergingen na 6 maanden een duidelijke toename van de hoeveelheid collageen en elastine vertoonden. Ook littekens, rimpels en striae werden minder.

3. Chemische en laserpeelings

Vrouw ondergaat een peeling
Een peeling wrijft over de bovenste laag van de huid, waarbij millimeter-dunne laagjes van de opperhuid verwijderd worden.

Er zijn vele, vele soorten peelings, zowel chemische als laserpeelings. Ze worden gebruikt om allerlei huidproblemen te behandelen, vooral rimpels en hyperpigmentatie.

De meeste peelings veroorzaken roodheid, droogheid en irritatie van de huid. Terwijl het lichaam werkt aan het oplossen van deze klachten, wordt ook de regeneratie van het collageen in de huid bevordert.

4. Microstroom gezichtsbehandeling

Een microstroom gezichtsbehandeling is ook een manier om het collageen van de huid te regenereren. Er is echter een voorbehoud. Dit werkt het best op de huid die net tekenen van veroudering begint te vertonen. Deze behandelingen hebben weinig effect op de rijpere huid.

 • Een microstroom gezichtsbehandeling verhoogt het collageengehalte en verbetert de soepelheid van de teint.
 • Kijk eens naar dit artikel (Engelse link) dat het bewijs vanuit wetenschappelijk oogpunt bekijkt.

5. Plasma-injecties

Injecties met bloedplaatjesrijk plasma bevorderen de celgroei en regeneratie. De methode bestaat uit het inspuiten van deze bloedplaatjes in plasma op specifieke plaatsen, zoals onder de ogen of in de mondplooien om wallen en rimpels te verminderen.

Vanaf dat moment werken de bloedplaatjes op deze plekken alsof het wondjes zijn. Op die manier bevorderen ze het herstel ervan. Tegelijk is het plasma in deze injecties rijk aan groeifactoren, die de productie van fibroblasten stimuleren.

6. Crèmes en serums

Een groot aantal crèmes bevat collageen als een van hun bestanddelen. Bepaalde serums beloven dat ze deze stof kunnen regenereren. Zijn deze claims te vertrouwen? Het antwoord is ja.

Over het algemeen moet je de toepassing van deze producten combineren met het gebruik van een zonnebrandcrème. Dat geldt ook voor het gebruik van retinoïden, want die heffen collagenase op, een enzym dat collageen juist vernietigt.

7. Collageen supplementen

Collageen supplementen hebben enige werkzaamheid aangetoond. Dit effect is echter niet zo groot als vaak beloofd wordt. Er zijn twee aspecten om rekening mee te houden.

 • Het eerste is dat je gecertificeerde supplementen van hoge kwaliteit moet kopen.
 • Het tweede is dat je geen buitengewone resultaten moet verwachten en de inname moet combineren met een gezonde levensstijl.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Elf mogelijke gezondheidsvoordelen van gelatine in je dieet

8. Gezichtsmesotherapie

Dit is een behandeling waarbij vitaminen, hyaluronzuur en andere stoffen worden aangebracht met het doel de huid te verjongen en te herstellen. Het aanbrengen gebeurt met een heel fijne naald, wat ervoor zorgt dat de behandeling geen pijn doet. Elke sessie duurt 20 minuten.

9. Lichamelijke activiteit

Hoewel lichaamsbeweging als zodanig geen schoonheidsbehandeling is, helpt het wel om het collageen van de huid te regenereren. Zweten verhoogt de productie van groeihormonen. Dit stimuleert op zijn beurt de fibroblasten om meer collageen te produceren.

 • Een studie gepubliceerd in PloS ONE (Engelse link) merkte op dat krachttraining en intervaltraining het meest effectief lijken te zijn.
 • Yoga beoefenen helpt ook, want dat vermindert stress.

10. Tensor-draden

Lifting techniques.
De tensor-draden worden met een chirurgische techniek geplaatst, waarbij de natuurlijke lijnen van het gezicht gevolgd worden.

Er zijn nog veel meer behandelingen met als doel om het collageen in de huid te regenereren. We noemen er echter nog een die we niet onvermeld kunnen laten in dit artikel.

We hebben het hier over tensor-draden. De techniek bestaat uit het inbrengen van kleine draadjes polydioxanon (PDO) in de huid van het gezicht. Deze bevorderen de natuurlijke aanmaak van collageen, terwijl ze spanning in de huid opwekken om de indruk te wekken dat er geen rimpels zijn.

Collageen in de huid en de regeneratie ervan

Collageen vormt vezels die resistent en soepel zijn en die op bijna alle plaatsen in het lichaam aanwezig zijn, ook in de huid. Deze vezels zijn strak en elastisch, maar naarmate de jaren verstrijken worden ze slapper en verliezen ze hun elasticiteit. Het resultaat zijn rimpels.

Het is vrij gebruikelijk dat rond het 35e levensjaar de gevolgen voor het gezicht zichtbaar beginnen te worden. De factoren die dit verouderingsproces naast het verstrijken van de jaren het meest beïnvloeden zijn:

 • blootstelling aan de zon.
 • slechte voeding.
 • gebrek aan hydratatie.
 • consumptie van tabak en alcohol.
 • stress.

Men schat dat een vrouw tegen haar 50e ongeveer de helft van de hoeveelheid collageen in haar gezichtshuid verloren heeft. Bij mannen is het verlies meestal kleiner. Dit proces leidt tot een afname van de dikte van de lederhuid.

Behandelingen om collageen in de huid te regenereren zijn in verschillende mate werkzaam. De effecten kunnen echter worden versterkt als ze gepaard gaan met een gezonde levensstijl.

Veroudering, met alles wat het met zich meebrengt, is onvermijdelijk. Maar dit proces kan enigszins vertraagd worden door de juiste levensgewoonten aan te nemen. Wellicht ook interessant voor jou

5 natuurlijke remedies om je gezicht op te frissen
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
5 natuurlijke remedies om je gezicht op te frissen

Veel behandelingen helpen om je gezicht op te frissen, zodat het er vitaal en vlekvrij uitziet. Ontdek hier enkele natuurlijke remedies. • Wunsch A, Matuschka K. A controlled trial to determine the efficacy of red and near-infrared light treatment in patient satisfaction, reduction of fine lines, wrinkles, skin roughness, and intradermal collagen density increase. Photomed Laser Surg. 2014 Feb;32(2):93-100. doi: 10.1089/pho.2013.3616. Epub 2013 Nov 28. PMID: 24286286; PMCID: PMC3926176.
 • Aust MC, Fernandes D, Kolokythas P, Kaplan HM, Vogt PM. Percutaneous collagen induction therapy: an alternative treatment for scars, wrinkles, and skin laxity. Plast Reconstr Surg. 2008 Apr;121(4):1421-1429. doi: 10.1097/01.prs.0000304612.72899.02. PMID: 18349665.
 • Sellami M, Dhahbi W, Hayes LD, Padulo J, Rhibi F, Djemail H, et al. (2017) Combined sprint and resistance training abrogates age differences in somatotropic hormones. PLoS ONE 12(8): e0183184. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0183184.
 • Schoenfeld, P. (2020). Colágeno: Rejuvenece tu piel, fortalece las articulaciones, y siéntete más joven gracias a la dieta que aumenta la producción y el consumo de colágeno. EDITORIAL SIRIO SA.