Zo ontgift je je alvleesklier met deze tips

De alvleesklier, dat orgaan die de vorm van een traan heeft en zich bevindt naast de duodenum of twaalfvingerige darm, is essentieel voor je spijsvertering en de productie van enzymen.
Zo ontgift je je alvleesklier met deze tips

Laatste update: 07 oktober, 2018

Als je alvleesklier vergiftigd of ontstoken is, dan zal het moeilijk zijn om voedsel goed te verteren.
Daarom is het goed om te weten hoe je hem kan verzorgen en hoe je af en toe ook een zuiverend dieet kan volgen. 

Zuiverend dieet voor je alvleesklier

Hoe kan de alvleesklier vergiftigd of ontstoken raken? Nou, je dieet is altijd de eerste factor die ervoor kan zorgen dat één of meerdere organen falen.

Daarnaast kunnen de externe elementen van de omgeving het functioneren ook veranderen. Dit alles kan leiden tot een hormonale onbalans in de alvleesklier en ziektes zoals bijvoorbeeld diabetes.

Je zou de alvleesklier moeten ontgiften om die gezond te houden. Hieronder zullen we uitleggen hoe.

1. Zeg vaarwel tegen giftige stoffen met medicinale planten

Zeg vaarwel tegen alcohol om je alvleesklier te ontgiften

De eerste stap om te beginnen met het reinigen van je alvleesklier is alcohol, tabak en alle junkfood uit je dieet halen. Stoppen met roken is uiteraard altijd moeilijk, maar het is de moeite waard. Je zal jaren van je leven terug krijgen.

Verminder ook de consumptie van bloem, suiker en zoetstoffen. Door dit alles zal je je namelijk een stuk beter voelen. Er zijn ook een aantal geweldige medicinale planten die je helpen om de alvleesklier te reinigen:

  • Gemberthee: Vermindert ontstekingen, reinigt je lichaam, is een kalmerend middel en een goede antioxidant.
  • Groene thee: Begin met het elke dag drinken van een kopje groene thee tijdens het ontbijt of in de namiddag. Je zal een geweldige hoeveelheid fantastische antioxidanten ontvangen om de alvleesklier te reinigen.
  • Zoethoutinfusie: Dit is een erg spijsverterende wortel, die de productie van gal bevordert om voedsel te verteren. Het is geweldig.

2. Water en goede sapjes

Water en goede sapjes om je alvleesklier te ontgiften

Het zou geweldig zijn om elke maand een zuiverend dieet van in ieder geval 10 dagen te volgen. Begin je dag met een glas citroensap en warm water, een kiwi en een kopje havermout. Je moet vooral gedurende deze dagen twee liter water per dag drinken en fruit en groenten eten.

Verhoog je dosering groene bladgroenten die rijk zijn aan vitamine B en fruit dat rijk is antioxidanten en vitaminen, zoals papaja, sinaasappels en aardbeien. Ananas en papajasap is fantastisch voor de gezondheid van je alvleesklier, maar kiwi is het beste fruit.

3. De voordelen van een hete douche of heet bad

De voordelen van een hete douche of heet bad voor je alvleeslkier

Het is misschien verrassend, maar het nemen van een hete douche of heet bad stimuleert je spijsvertering en bevordert de gezondheid van je alvleesklier.

Het stimuleert en activeert namelijk de functies. Dus aarzel niet om een hete douche of heet bad te nemen voordat je naar bed gaat. Het werkt ontspannend, zodat je beter in slaapt valt en het zal de functies van de alvleesklier weer activeren.

4. Let op je emoties en verminder stress

Let op je emoties en stress verminderen goed voor je alvleesklier

Het lijkt misschien een grapje, maar dat is het niet. Je moet onthouden dat periodes van angst of stress ervoor kunnen zorgen dat de waarden van het cortisol hormoon verhoogt, wat erg slecht voor je lichaam is.

Negatieve emoties en zorgen veranderen je basisfuncties en beïnvloeden bijvoorbeeld je spijsvertering, wat het risico dat je darmen ontstoken raken vergroot. Dit alles zorgt ervoor dat je alvleesklier verslechtert en enzymen in je maag vrijlaat.

Je moet al deze factoren onthouden. Probeer daarom om te ontspannen, maak tijd voor jezelf vrij, wandel, eet goed… Je alvleesklier verzorgen is helemaal niet moeilijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.