Zijn cactussen en vetplanten hetzelfde? Ontdek waarom ze dat niet zijn

Er is een krachtige en wetenschappelijke reden waarom cactussen en vetplanten niet noodzakelijkerwijs hetzelfde zijn - ontdek het hier!
Zijn cactussen en vetplanten hetzelfde? Ontdek waarom ze dat niet zijn

Laatste update: 04 juni, 2023

Sommige mensen beweren dat cactussen en vetplanten hetzelfde zijn. Achter deze bewering zit echter een algemeen gebrek aan kennis. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen de twee planten, zijn ze niet altijd gelijk te stellen.

In het besef dat het vaak gemakkelijk is de twee te verwarren (ondanks hun stekels) willen we dieper ingaan op de specifieke kenmerken. Als je begrijpt dat cactussen en vetplanten verschillend zijn, kun je veel beter voor je planten zorgen. Wil je meer weten? We weten dat je dat wilt!

Cactussen: wat zijn hun kenmerken?

Cactussen
Alle cactussen zijn vetplanten, maar niet alle vetplanten zijn cactussen.

Cactussen, of Cactaceae, groeperen meer dan 15 geslachten en 73 soorten. Hun belangrijkste kenmerk zijn hun stekels. Deze puntige stekels hebben een zeer interessante overlevingsfunctie. Ten eerste voorkomen ze dat dieren ze opeten – of ze maken het ze in elk geval heel moeilijk.

Ten tweede vangen ze de dauwwaterdruppels op die tijdens de eerste uren van de dag verschijnen, zodat de plant op vocht kan rekenen. Deze functie is essentieel omdat cactussen inheemse soorten zijn van woestijnen en droge zones.

Volgens de Botanische Tuin van de Universiteit van Valencia (Spaanse link) behoren cactussen tot de familie van de vetplanten, omdat ze het vermogen delen om water op te slaan in hun structuren: stengel, wortel en bladeren. Dit instituut wijst er nadrukkelijk op dat alle cactussen vetplanten zijn, maar niet alle vetplanten zijn cactussen.

Wat zijn nu vetplanten?

Volgens onderzoek (Spaanse link) naar vetplanten onderscheiden deze planten zich door hun vermogen om water op te slaan in verschillende structuren, zoals reeds vermeld.

Bovendien hebben ze de bijzonderheid dat ze een fotosynthetisch metabolisme hebben dat crassulacean acid metabolism (CAM) heet.

Hun huidmondjes sluiten zich overdag, maar openen zich ‘s nachts. Dit voorkomt verder waterverlies. Zo overleven exemplaren van deze grote familie zo goed in droge of woestijngebieden. Men schat dat er ongeveer 60 botanische families van vetplanten zijn.

Ze omvatten bijna alle planten die de capaciteit hebben om deze vitale vloeistof op te slaan. Dat is het geval bij cactussen en vetplanten. Daarnaast zijn er nog twee andere groepen vetplanten die het vermelden waard zijn:

  • Agavaceae. Deze worden door de mens gebruikt voor de productie van bepaalde voedingsmiddelen en alcoholische dranken. Voorbeelden zijn agave en sanseviera.
  • Apocynaceae. Met een giftig bestanddeel waaruit kinine wordt gewonnen, bewonen deze planten meestal tropische en subtropische bodems. Oleander is een veel voorkomend voorbeeld van deze groep.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
9 cosmetische planten die je in je tuin en in potten kunt hebben

Dus, wat zijn crassula’s?

Zijn cactussen en vetplanten hetzelfde
Levende stenen worden gebruikt in decoratie vanwege hun gelijkenis met rotsen.

De term crassula’s wordt ook vaak verward met vetplanten en cactussen. Hoewel het gebruikelijk is om ze door elkaar te halen, wordt het duidelijk dat we het niet over hetzelfde hebben.

Crassula’s zijn planten die behoren tot een bepaalde familie binnen de categorie vetplanten. In de volksmond wordt de term gebruikt om die vetplanten aan te duiden die geen cactussen zijn. Er moet echter worden opgemerkt dat ze een specifieke groep vormen, zoals cactussen, Agavaceae of apocynaceae.

Crassulaceae zijn planten die water opslaan in hun structuren en worden gekenmerkt door die mooie mollige en bijna doorschijnende bladeren die rozetten vormen. Ze hebben geen doornen, dus hebben ze gebruik gemaakt van kleine haartjes die hun oppervlak bedekken om de dauw op te vangen.

Aloëvera is bijvoorbeeld een vetplant. Binnen deze groep vinden we meer dan 500 soorten die een korte stengel delen waaruit ze hun dikke, driehoekige bladeren laten groeien.

Een ander voorbeeld van crassia is de lithops. Deze bijzondere planten staan op sommige plaatsen bekend als levende stenen en hebben terrein gewonnen in de woondecoratie. Ze hebben slechts twee bladeren en hun grootte is klein, nauwelijks 4 centimeter.

We kunnen ook de sempervivum noemen. Van Europa tot Amerika zijn deze groenten plantjes nog kleiner en nauwelijks 3 centimeter hoog.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Bekijk deze 10 kleine planten met opvallende bladeren

Begrijp je de verschillen tussen cactussen en vetplanten?

Cactussen doen het goed in huis

We weten dat dit een ingewikkeld onderwerp kan zijn. In feite leggen veel mensen daarom gewoon uit dat cactussen en vetplanten hetzelfde zijn. Dat zijn ze echter echt niet.

Dat gezegd hebbende, willen we heel duidelijk zijn over dit onderwerp. We zullen nu de belangrijkste verschillen tussen cactussen, vetplanten en crassula’s samenvatten.

We beginnen met te vermelden dat crassula’s vetplanten zijn die gewatteerde bladeren hebben (die bladeren waar we zo van houden)! Daarmee slaan ze zoveel mogelijk water op. Ze zijn er in verschillende maten en vormen. Afhankelijk van hun specifieke soort hebben ze verschillende methoden van vloeistofopslag.

Cactussen of cactussen daarentegen hebben een vlezige stengel die water opslaat. Afhankelijk van hun soort hebben ze wel of geen doornen.

Ze onderscheiden zich ook van crassula’s doordat cactussen een areool of kleine knoop hebben waaruit hun doornen groeien. Deze areolen kunnen wit of van verschillende kleuren zijn; daaruit komen de bloemen van de soorten die bloeien (Engelse link).

Tot slot vertellen we je dat de verzorging van cactussen en crassula’s, als vetplanten, vergelijkbaar is. Het belangrijkste is het vermijden van wateroverlast in het substraat, want overbewatering is schadelijk voor beide soorten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.