Bekijk deze 10 kleine planten met opvallende bladeren

Ontdek welke kleine plantjes met opvallende bladeren je in huis kunt hebben. De meeste zijn heel gemakkelijk te verzorgen en je zult van ze houden.
Bekijk deze 10 kleine planten met opvallende bladeren

Laatste update: 27 mei, 2023

In dit artikel willen we je vertellen over enkele kleine planten met zeer opvallende bladeren. Behalve dat ze je huis vullen met kleur en natuur, fungeren ze als decoratieve objecten die de aandacht trekken van degenen die je bezoeken. In feite doen ze dit alles zonder dat er bloemen nodig zijn!

Deze kamerplanten zonder bloemen stelen de aandacht en trekken vreugde in huis, omdat hun bladeren opvallen dankzij de vormen en kleuren die ze hebben. Ontdek ze dus bij ons!

10 kleine planten met opvallende bladeren

1. Anthurium clarinervium

Anthurium clarinervium is een variëteit van anthurium, zoals de naam je laat weten. Hij staat op deze lijst van kleine planten met opvallende bladeren omdat zijn bladeren een donkere en intens groene kleur hebben met witte zenuwen die flink uitsteken, waardoor er verschillende figuren ontstaan.

Deze plant komt uit de tropische wouden van Mexico en zijn bladeren hebben een heel bijzondere vorm, in de vorm van een hart, waaruit zijn bloemen komen. Verder staat hij ook bekend als “fluwelen kartonnen anthurium.”

10 kleine planten met opvallende bladeren
Anthurium clarinervium.

2. Alocasia polly

Alocasia polly, ook wel skeletplant genoemd, heeft overdreven opzichtige nerven op zijn bladeren die opvallen tussen zijn donkergroene kleur. Deze tint zit alleen aan de hoofdzijde, want aan de achterkant zijn de bladeren roodachtig.

Vanwege zijn vorm wordt hij ook wel “mini-olifantsoor” genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, dus is hij nogal gevoelig voor kou, omdat hij een tropische plant is. Een van zijn belangrijkste zorgen is het bieden van voldoende licht in de ruimte.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
De beste 9 kleine bomen om in potten te planten en hun verzorging

3. Croton codiaeum

10 kleine planten met opvallende bladeren
De croton is een van de kleine planten met de meest opvallende bladeren, want ze hebben vaak meer dan 3 kleuren in een enkel exemplaar.

De croton (Codiaeum variegatum) is een zeer resistente en kleine plant, die overal waar je hem in huis zet zal opvallen door zijn prachtige kleuren. Hoe meer indirect licht hij krijgt, hoe meer kleur zijn bladeren zullen hebben.

Deze plant bloeit niet, maar heeft een grote verscheidenheid aan tinten, tussen rood, geel, groen en roze voor de nerven.

4. Peperomia

Peperomia heeft niet zulke gevarieerde kleuren in zijn bladeren, maar ze zijn rond en zeer vlezig, wisselend tussen het groen. Zijn vorm, grootte en textuur maken hem zo’n opvallende plant voor binnenshuis.

Dit is een koudegevoelige plant en hij houdt helemaal niet van direct zonlicht. Omdat hij van donkere ruimtes houdt en water vasthoudt, moet hij spaarzaam water krijgen. Het kan ook een hangplant zijn.

5. Fittonia

Fittonia, in sommige landen bekend als “abre caminos” of ” cucarachita” in Zuid-Amerika, is een van de kleinste planten met pronkbladeren die we voor je hebben. Hij heeft omgekeerde druppelvormige bladeren met witte nerven die opvallen tussen de groene of rode kleuren, waardoor een zeer gewaardeerd contrast ontstaat.

Hij groeit naar beneden, dus kun je hem het beste in een pot zetten waarin hij goed tot zijn recht komt. Velen vinden het een erg behoeftige plant, want als hij niet op tijd water krijgt, lijkt hij verwelkt, ook al is dat niet zo. Wanneer dit gebeurt, hoef je alleen maar een beetje water toe te voegen en dat is het: hij neemt zijn oorspronkelijke vorm weer aan!

Een fittonia
Fittonia verschaffelti.

6. De bladeren van de spinplant zijn echt opvallend

De spin- of lintplant is een prachtige kamerplant. Hij staat bekend als “slechte moeder” omdat zijn nakomelingen groeien op een stok die na de bloei overblijft, los van de oorspronkelijke struik. Deze gemakkelijk te verzorgen plant heeft bladeren die zijn bloemen meer accentueren; ze zijn lichtgroen en kunnen in water of aarde worden gekweekt.

Om zich goed te ontwikkelen heeft hij in de zomer twee keer per week water nodig en in de winter één keer per week. Hij heeft ook een hoge dosis licht nodig, zonder dat het direct licht is.

7. Begonia Rex

Een begonia
Begonia rex heeft twee soorten tinten: groen met wit en groen met rood of roze.

Onder de familie van de begonia’s vinden we Begonia Rex, ook wel bladbegonia genoemd, een van de mooiste kleine planten met opvallende bladeren. Ook de bladeren zijn langwerpig en van een intense donkergroene kleur, die opvalt door het lichtgroene en witte centrum. Er zijn exemplaren die dezelfde kenmerken hebben, maar dan in roodtinten.

Zijn verzorging is basaal, zoals de Universiteit van Florida (Engelse link) aangeeft. Verder vereist hij indirect licht en matige bewatering waarbij ook de bladeren worden besproeid. Hoewel hij erg mooi is en ideaal om binnenshuis te hebben, is hij geen goed idee voor huizen met kinderen en huisdieren, omdat hij voor hen giftig is.

8. Corynocarpus is een plant met opvallende bladeren

De corynocarpus is een kamerplant die opvalt door de kleur van zijn bladeren. Ze zijn klein maar langwerpig en hebben een witte en crème kleur in hun omtrek. Hoewel hij flink groeit, kun je hem snoeien om hem in overeenstemming te houden met de ruimte die je thuis hebt.

Ook moet worden opgemerkt dat de bladeren nogal vlezig zijn, omdat de plant er water in opslaat. Hij is zeer winterhard, dus over meer hoef je je bij zijn verzorging geen zorgen te maken.

9. Tradescantia spathacea

De Tradescantia spathacea is een van de kleine planten met zeer opvallende bladeren die we willen aanbevelen. Zijn bladeren vallen op omdat ze donkergroen zijn en diep paars aan de achterkant.

Hij heeft een korte stengel waaruit speervormige bladeren groeien, die 30 centimeter lang worden. Bovendien groeien op het kruispunt tussen de stengel en de bladeren witte bloemen. Door zijn kleuren is hij beslist het middelpunt van de belangstelling.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
8 sierplanten die groeien in kleigrond

10 kleine planten met opvallende bladeren
Tradescantia spathacea (reo).

10. De rozenkrans heeft opvallende bladeren

De rozenkrans is mooi, en zijn bladeren hebben een zeer kleine ronde vorm. Bovendien heeft elke staaf veel bladeren, waardoor de sensatie van een vallende rozenkrans ontstaat.

Hoewel zijn grootste aantrekkingskracht juist zijn vlezige bladeren zijn, waarin de plant water opslaat, komen er ook tere witte bloemen uit deze plant.

Deze vetplant kan zowel binnen als buiten worden gehouden, want hij verdraagt verschillende klimaten. Hij vereist echter matige bewatering en gefilterd zonlicht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.