Lithops of levende steentjes: hoe zorg je ervoor?

Het is onmogelijk om niet verliefd te worden op lithops of levende steentjes, een specifiek soort vetplant. Deze planten hebben weinig verzorging nodig en kunnen je huis of kantoor de magische sfeer geven die ze nodig hebben!
Lithops of levende steentjes: hoe zorg je ervoor?

Laatste update: 23 augustus, 2022

Lithops of levende steentjes zijn de algemene namen die worden gegeven aan een specifiek soort vetplanten waarvan de vorm op een hart lijkt. Deze planten komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en hun wetenschappelijke naam is Conophytum bilobum.

Naast hun vorm worden ze gekenmerkt door hun groei zonder stengel en slechts 15 cm hoog te worden. Terwijl ze groeien, vormen ze rijen en tijdens het herfstseizoen bloeien ze met prachtige gele of oranje bloemen. Ontdek hoe je voor je lithops of levende steentjes moet zorgen met de tips die je in het volgende artikel vindt!

7 tips voor het verzorgen van lithops of levende steentjes

Deze hartvormige vetplant is zeer gemakkelijk thuis te kweken en is daarnaast zeer onderhoudsarm. Misschien heb je in het begin een pot met slechts één blad, maar weet dat dit blad met de tijd en de juiste zorg zal gedijen en zich zal vermenigvuldigen.

1. Zorg voor een goede drainage voor je plant

Een vrouw plant vetplanten

Potten moeten zorgvuldig worden voorbereid voor het kweken van lithops of levende steentjes, en een goede afwatering mogelijk maken.

Drainage is belangrijk voor dit type plant, omdat de wortel gemakkelijk kan rotten als het water niet goed weg kan. Leg daarom onderin de pot een laag grof zand of fijne stenen. De eerste optie neemt overtollig water op en als je voor de laatste optie kiest, voorkom je dat het water stagneert. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de gaten van de pot niet worden geblokkeerd.

2. Zorg voor goed licht

De ochtend- of middagzon is ideaal voor dit type plant. Stel ze niet bloot aan de middagstralen van de zon, omdat deze de bladeren van de vetplant kunnen verbranden. Als je echter besluit om het in je huis of kantoor te zetten in plaats van bij een raam is dat prima. Houd er dan wel rekening mee dat de groei langzamer zal zijn.

3. Gebruik een specifiek substraat voor lithops of levende steentjes

Lithops of levende steentjes gedijen het beste in poreuze, zanderige grond die ventilatie en drainage vergemakkelijkt. Dit is vergelijkbaar met de grond die wordt gebruikt voor zelfgekweekte cactussen. Houd er rekening mee dat deze planten niet vaak verpot hoeven te worden, omdat ze langzaam groeien, waardoor ze jarenlang in dezelfde pot kunnen blijven staan.

De Conophytum bilobum groeit echter in het wild in zonnige, droge, rotsachtige spleten, die alleen bescherming nodig hebben tegen overmatige vochtigheid in de winter. Af en toe groeien ze ook in alpiene gebieden, omdat deze voldoen aan de kenmerken van arme en goed gedraineerd grond.

4. Geef alleen water als dat nodig is

Wat dit punt betreft zal een goede observatie in je voordeel werken. De meeste vetplanten, waaronder deze variëteit, hebben weinig water nodig. Dit is om te voorkomen dat hun buitenste schil breekt en littekens veroorzaakt die kunnen leiden tot de groei van schimmels en bacteriën.

Geef ze bijvoorbeeld in de zomer alleen water als je ziet dat hun bladeren beginnen te verwelken. In de winter kun je vaker water geven, maar pas nadat de bladeren van het vorige seizoen zijn uitgedroogd.

5. Gebruik een specifieke meststof en compost voor lithops of levende steentjes

Bemest de plant eenmaal per jaar gedurende het groeiseizoen. Doe dit met speciale meststof voor vetplanten. Deze bevatten meestal weinig stikstof maar wel de nodige micronutriënten en sporenelementen die je plant nodig heeft.

Wanneer je compost of kunstmest gebruikt, moet je deze verdunnen tot de helft van de concentratie die op het etiket staat aangegeven. Lage bemesting remt de groei van andere vegetatie.

6. Zorg dat de temperatuur ideaal is

De temperatuur waarbij de lithops of levende steentjes het beste gedijen ligt tussen 10 en 12 graden Celsius. Het is dus erg belangrijk om de plant in de zomer koel en in de schaduw te houden. Conophytum bilobum is een plant die het meest actief is van de late winter tot de late lente.

7. Stimuleer de vermeerdering

Conophytum bilobum kan op 2 manieren worden vermeerderd: door te stekken of via zaad. Als je voor de eerste manier kiest, houd er dan rekening mee dat de stek van een volwassen moederplant moet zijn.

Snijd een heel blad en een klein deel van de wortel af, zet deze in een pot en geef het water met een spuitfles. Aan de andere kant, als je kiest om deze plant uit zaad op te kweken moet je de pot afdekken met een dunne laag aarde, deze bevochtigen met schoon water en een fungicide toevoegen om schimmelvorming te voorkomen.

  • Dek de pot de eerste 3 dagen af met een stuk huishoudfolie en vervang deze daarna door een lichte doek. Spray 1 of 2 keer per dag gedurende 2 weken. In die tijd zou het zaadje al ontkiemd moeten zijn.
  • Ga daarna door met water geven met de spuitfles, maar om de 3 dagen totdat ze een goede maat hebben.

De kenmerken van lithops of levende steentjes

Een verscheidenheid aan kleine vetplanten

Vetplanten zijn er in verschillende soorten, maten en vormen. Als het om lithops of levende steentjes gaat hebben de bladeren de vorm van een hart.

Lithops of levende steentjes zijn planten waarvan de bladeren vlezig en groen zijn en de vorm van een hart hebben. Ze bereiken een breedte van ongeveer 3 cm en worden tot 7,5 cm hoog.

In de herfst bloeien ze met gele of oranje bloemen die geen geur afgeven. In de rustmaanden, tijdens het zomerseizoen, vormt de plant een nieuw lichaam in het vorige blad. De eerste neemt geleidelijk de voedingsstoffen van de laatste op, waardoor de oude huid droog blijft rond de nieuwe.

Dit dient om de vernieuwde vetplant te beschermen tegen hitte en overmatige waterverdamping. Het is vanwege deze bekleding dat deze plant de naam levend steentje heeft gekregen.

De zorg die lithops of levende steentjes verdienen

Het is onmogelijk om je niet aangetrokken te voelen tot lithops of levende steentjes. Van hun eigenaardige bladeren tot hun prachtige gele of oranje bloemen, het is een plant waar velen verliefd op worden.

Met heel weinig zorg is het mogelijk om het te laten groeien en gezond te houden. Denk eraan om de plant van de juiste verlichting en temperatuur te voorzien. Houd er tegelijkertijd rekening mee dat het bemesting en een specifiek substraat nodig heeft, maar het belangrijkste is om de grond te voorzien van een goede drainage.

Een gezonde vetplant kan je huis of kantoor de juiste decoratieve toets geven. Esthetiek is ook noodzakelijk, en de vreugde om deze plant te zien bloeien is de moeite waard om de juiste voorwaarden te scheppen voor de ontwikkeling ervan!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • OPEL, MATTHEW R. “Leaf anatomy of conophytum nE Br.(aizoaceae).” Haseltonia 2005.11 (2005): 27-52.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.