Zes eigenschappen van Johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel helpt om het cholesterolgehalte te verlagen, naast andere gezondheidsvoordelen. Het bevat ook weinig vet, daarom is het erg handig voor gewichtsbeheersing. Lees verder om er alles over te leren!
Zes eigenschappen van Johannesbroodpitmeel
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Ken je de interessante eigenschappen van Johannesbroodpitmeel al? Johannesbroodpitmeel is een soort bloem die wordt verkregen uit een peulvrucht van de Johannesbroodboom. Johannesbrood is zeer voedzaam en gezond. Daarnaast wordt het gebruikt als cacaovervanger in meerdere recepten zoals cakes, koekjes of drankjes.

Wat is johannesbrood?

Johannesbrood, of Ceratonia siliqua, is een bloeiende groenblijver. Het is een boom die afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied en behoort tot de familie Fabaceae. Deze familie is van groot economisch belang omdat de peulvruchten ertoe behoren, die belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

Johannesbrood is een peul van ongeveer 4 tot 8 centimeter lang. Johannesbroodpitmeel wordt gemaakt door het vermalen van kiemende peulen. Men gebruikt dit meel als verdikkingsmiddel, bijvoorbeeld bij baby’s met refluxklachten maar ook in de voedingsmiddelenindustrie.

Wanneer het in de late zomer rijp is, wordt het bruin en heeft het een zoete smaak. Om carobe te maken, moet je de rijpe peulen plukken en dan laten drogen. Vervolgens worden de zaden geroosterd en gemalen om een fijn poeder te verkrijgen. Je kunt dit poeder gebruiken om te koken of toe te voegen aan smoothies, yoghurt of andere gerechten.

De voedingssamenstelling van johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel is is wit tot geelwit en bijna reukloos. Het is rijk aan koolhydraten en bevat ongeveer 40-50% suiker, voornamelijk sucrose, glucose, maltose en fructose. Ondanks het feit dat het meel rijk is aan suikers, worden deze door het vezelgehalte langzamer opgenomen.

Het bevat ook een goed percentage eiwitten. Het heeft ook weinig vet en het vet dat het bevat is een gezonde variant, zoals linolzuur en oliezuur. Daarnaast bevat johannesbroodpitmeel bevat ook B-vitamines, ijzer, calcium en kalium.

Carobe is bruin en heeft een natuurlijk zoete en zeer aparte smaak. Preparaten gemaakt van carobe gecombineerd met kaneel, vanille-extract of citroenschil zijn zowel lekker als gezond en kunnen worden gebruikt om cacao te vervangen.

Ook bevat het geen tyramine. Cacao daarentegen bevat deze stof wel, die verband houdt met het ontstaan van hoofdpijn en de verergering van migraine.

De gezondheidseigenschappen van johannesbroodpitmeel

Johannesbroodpitmeel bevat zeer weinig vetten. Ook zijn veel van de voordelen verbonden aan de consumptie van johannesbroodpitmeel te danken aan de aanwezigheid van oplosbare vezels.

Dit type vezel helpt de darmfunctie te reguleren en verlaagt de opname van cholesterol en verzadigd vet in de darm aanzienlijk. Daardoor kan het cholesterolgehalte in het bloed dalen. Het is ook glutenvrij, wat betekent dat het geschikt is voor mensen die lijden aan coeliakie en mensen met glutenintolerantie.

De belangrijkste voordelen van johannesbroodpitmeel

1. Het helpt bij gewichtsbeheersing

Het helpt bij gewichtsbeheersing

Het gebruik van johannesbroodpitmeel in recepten kan helpen om een gezond en evenwichtig gewicht te behouden. Johannesbroodpitmeel bevat praktisch geen vetten en bevat daardoor weinig calorieën. Dit helpt bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

Bovendien is met meel van deze peulvrucht ook zeer rijk aan oplosbare vezels, die lang in de maag blijven, waardoor het gevoel van verzadiging wordt verlengd en de eetlust wordt verminderd.

2. Het is een goede bron van ijzer

IJzer is een essentieel mineraal voor het handhaven van het goed functioneren van het immuunsysteem. Dat geldt ook voor goede fysieke en mentale prestaties en het produceren van normale rode bloedcellen.

Om het ijzer in johannesbrood beter te absorberen, is het – net als bij andere plantaardige bronnen van ijzer – noodzakelijk om het te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten.

3. Het is rijk aan calcium

Het calcium in johannesbroodpitmeel wordt beter opgenomen dan het calcium uit andere plantaardige bronnen. Dit komt omdat Johannesbrood geen oxalaten bevat, verbindingen die de absorptie van dit mineraal in de darmen afremmen.

4. Het verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed

Het verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed

Vanwege het hoge vezelgehalte kan dit meel een goede bondgenoot zijn voor het beheersen van een hoog cholesterolgehalte. De oplosbare vezels die deze peulvruchten bevatten remmmen de opname van vetten in de darmen. Als gevolg hiervan komen deze niet in het bloed en worden ze via de ontlasting uit het lichaam verwijderd.

5. Het heeft een prebiotisch effect

De vezels in deze plant helpen de darmflora te verbeteren. Hoewel het ook wel wordt gebruikt als een middel tegen diarree, werkt het laxerend en vergemakkelijkt het een goede darmperistaltiek.

Het bevordert ook de genezing van infecties en gastro-intestinale problemen. De voedingsvezels in johannesbroodpitmeel zorgen net als lijnzaad in de darmen voor de vorming van gels (slijm), die de stoelgang bevorderen.

6. Het is een geweldige bron van antioxidanten

Johannesbroodpitmeel bevat polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die helpen om oxidatieve schade te verminderen en de lichaamscellen gezond te houden. Daarom helpt het onder andere de effecten van vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Kende je al deze eigenschappen van johannesbroodpitmeel? Nu je weet hoe goed het is voor je gezondheid, kun je je favoriete recepten ermee bereiden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Papaefstathiou E, Agapiou A, Giannopoulos S, Kokkinofta R. Nutritional characterization of carobs and traditional carob products. Food Science Nutrition. 2018;6(8):2151–2161.
  • Ruiz-Roso B, Quintela J. C, et al. Insoluble carob fiber rich in polyphenols lowers total and LDL cholesterol in hypecholegterolemic subjects. Plant Foods for Human Nutrition. Marzo 2010. 65 (1): 50-6.
  • Zhu B, Zayed M, Zhu H et al. Functional polysaccharides of carob fruit: a review. Chin Med. 2019 Sep 30;14:40.
  • Goulas V, Stylos E, Chatziathanasiadou MV, Mavromoustakos T, Tzakos AG. Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space. Int J Mol Sci. 2016 Nov 10;17(11):1875.
  • Boeri P, Piñuel L, Sharry S, Barrio D. Caracterización nutricional de la harina integral de algarroba (Prosopis alpataco) de la norpatagonia Argentina. Revista de la Facultad de Agronomía. 2017;116(1):129-140.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.