Zelfinjecteerbare adrenaline: hoe te gebruiken

Kinderen die het nodig hebben, familieleden en verzorgers moeten worden geleerd hoe ze zelfinjecteerbare adrenaline moeten gebruiken om verdere complicaties te voorkomen.
Zelfinjecteerbare adrenaline: hoe te gebruiken

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Adrenaline is een hormoon en een neurotransmitter die kan worden gebruikt als iemand een hartaanval krijgt. Er zijn verschillende manieren om adrenaline toe te dienen, maar tegenwoordig hebben we ook zelfinjecteerbare adrenaline. Met dit apparaat kunnen we onszelf dus adrenaline injecteren zonder tussenkomst van een gezondheidswerker.

Dit heeft ons in staat gesteld veel fatale situaties te vermijden. Men gebruikt adrenaline in het algemeen in noodsituaties, waarbij het leven van de patiënt groot gevaar loopt door een hartstilstand of anafylactische shock.

Zelfinjecteerbare adrenaline is een apparaat dat adrenaline in opgeloste vorm bevat, waarvoor een doktersrecept is vereist. Er zijn twee formaten beschikbaar, met twee verschillende doseringen:

  • Dosis van 0,15 mg: aanbevolen voor kinderen met een gewicht van 10 tot 25 kg.
  • Dosis van 0,30 mg: aanbevolen voor mensen die zwaarder dan 25 kg wegen.

Adrenaline kan de hartslag aanzienlijk verhogen, de bloedvaten samentrekken en de luchtwegen verwijden. Het is ook de neurotransmitter die snel wordt uitgescheiden in gevaarlijke en noodsituaties en die het lichaam voorbereidt op welke extreme situatie dan ook.

Het is belangrijk om te weten dat, om specifiek te zijn, adrenaline een catecholamine is. De chemische structuur is een monoamine dat wordt gesynthetiseerd in de bijnieren. De voorlopers ervan zijn fenylalanine en tyrosine.

Manieren om adrenaline toe te dienen

Zelfinjecteerbare adrenaline kan zelfs door de kleding toegediend worden

Voordat we ons concentreren op zelfinjecteerbare adrenaline, laten we eerst eens kijken naar andere manieren om dit medicijn (Spaanse link) toe te dienen.

In ziekenhuizen bereiden specialisten catecholamine voor als oplossing die iedereen met een injectie kan toedienen. Er zijn echter meer beschikbare manieren:

  • Intramusculair (IM)
  • Intraveneus (IV): onder hartbewaking en vooraf verdunnen van de adrenaline-oplossing in water voor injectie in verschillende concentraties indien nodig.
  • Intracardiaal: alleen in gevallen van extreme ernst en als de intraveneuze route niet praktisch is. Dezelfde voorzorgsmaatregelen moet men ook nemen als bij toediening via de intraveneuze route.

Hoe werkt zelfinjecteerbare adrenaline?

Op de markt zijn er twee verschillende merken waaronder we zelfinjecteerbare adrenaline kunnen vinden: Altellus en Jext.

Beiden hebben een cilindrische vorm, vergelijkbaar met een pen. Aan het ene uiteinde van deze cilinder bevindt zich een beschermde naald die wordt gebruikt voor toediening. Aan het andere uiteinde van de cilinder bevindt zich een veiligheidsdop die bij toediening moet worden verwijderd.

Wanneer je de naald inbrengt (nadat je de veiligheidsdop hebt verwijderd), komt de naald naar buiten en dringt het gebied binnen waar je de stof moet injecteren. We zullen je precies vertellen hoe je het moet gebruiken.

Je moet goed weten hoe je de injectie moet doen

Stappen om zelfinjecteerbare adrenaline toe te dienen

Het aanbevolen gebied om de adrenaline te injecteren is in de dij, zelfs als je het door kleding moet doen, omdat het een gebied is met veel spiermassa.

Je drukt het naar beneden tot je een klik hoort, zodat de naald de spier bereikt en correct kan worden opgenomen en verdeeld. Houd het apparaat dan nog 10 seconden vast. Verwijder daarna de naald en masseer het gebied om de opname te vergemakkelijken. Dit zijn de stappen die moeten worden gevolgd voor het juiste gebruik van de zelfinjecteerbare adrenaline:

  • Pak de cilinder met je hand vast, alsof het een dolk is.
  • Verwijder de dop die zich op het breedste deel van het apparaat bevindt.
  • Druk het smalle deel van het apparaat tegen de dij, waar er meer spiermassa is. Je kunt dit zelfs door kleding heen doen.
  • Druk loodrecht tot je een ‘klik’ hoort. Je kunt ook toedienen door het een stoot te geven, in plaats van druk uit te oefenen.
  • Houd de positie ongeveer 10 seconden vast om er zeker van te zijn dat je de volledige dosis toedient.
  • Trek het er dan uit en masseer het gebied, zoals we al zeiden, nog eens 10 seconden om de opname van de adrenaline te verbeteren.

Kinderen die een risico lopen, familieleden en verzorgers moeten weten hoe ze zelfinjecteerbare adrenaline moeten gebruiken om verdere complicaties te voorkomen.

Conclusie

Adrenaline is een medicijn dat de patiënt via verschillende routes kan binnenkrijgen. De route hangt af van de toestand van de patiënt en is meestal bedoeld voor de behandeling van een hartstilstand en anafylactische reacties. Er zijn zelfinjecteerbare adrenaline-formules die een arts kan voorschrijven voor de onmiddellijke behandeling van anafylactische shock.

Bezoek een medische professional en stel hem of haar alle vragen die je hebt om duidelijk te begrijpen hoe je adrenaline op de juiste manier toedient.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cardona Dahl, V. (2011). Guía de actuación en anafilaxia. Medicina Clínica. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2010.10.003
  • Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. (2015). Adrenalina. In Pediamécum.
  • Morales-Cané, I., Valverde-León, M. D. R., & Rodríguez-Borrego, M. A. (2016). A adrenalina durante parada cardíaca: Revisão sistemática e meta-análise. Revista Latino-Americana de Enfermagem. https://doi.org/10.1590/1518-8345.1317.2821

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.