Wat zijn gifstoffen en hoe werken ze in je lichaam?

Om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, is het belangrijk dat je een gezond dieet volgt en goed hydrateert. De lever en de nieren zijn je grootste bondgenoten bij de taak.
Wat zijn gifstoffen en hoe werken ze in je lichaam?

Laatste update: 18 oktober, 2020

In de afgelopen jaren hebben de media vaak over gifstoffen gesproken, de beroemde detox-diëten of de beste manier om te bewegen om ze te elimineren. Er zijn echter maar weinig mensen die echt weten wat gifstoffen zijn en waarom je je lichaam moet zuiveren.

Gifstoffen zijn schadelijke stoffen die door cellen worden geproduceerd of het nu om planten, dieren of bacteriën gaat. In ons geval kunnen ze door het lichaam worden geproduceerd of van buitenaf komen.

Het probleem met gifstoffen is dat wanneer ze zich ophopen, ze schade aan onze cellen en weefsels veroorzaken. In dit artikel leggen we daarom uit waar deze stoffen vandaan komen en wat we kunnen doen om ze te elimineren.

Wat zijn gifstoffen?

Uitvergroting van de lever

Zoals we al zeiden, zijn gifstoffen stoffen die mogelijk schadelijk voor je cellen en weefsels kunnen zijn. Het kunnen kleine moleculen, eiwitten of andere elementen zijn die zowel van buiten als van binnen uit het lichaam komen.

Allereerst moet je weten dat je lichaam voortdurend gifstoffen aanmaakt vanwege de metabolische processen die je nodig hebt om te overleven. Het mechanisme waarmee je cellen bijvoorbeeld energie verkrijgen, produceert vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen (Spaanse link) die als giftige stoffen worden beschouwd, omdat ze cellen kunnen beschadigen als ze zich ophopen. Je produceert ook talloze gifstoffen wanneer je eet, ademt of stoffen zoals tabak consumeert.

Wat er gebeurt, is dat je mechanismen hebt waarmee je al deze gifstoffen kunt neutraliseren of elimineren. Als ze geneutraliseerd zijn, dan kunnen ze geen erg hoge niveaus bereiken, wat echt schadelijk is voor weefsels.

De twee belangrijkste organen bij het neutraliseren en verwijderen van gifstoffen zijn de lever en de nieren. Via urine en ontlasting stoot je een groot deel ervan uit.

Het is essentieel dat deze organen werken zoals ze behoren, zodat ze je lichaam correct kunnen zuiveren. Nier- en leveraandoeningen veranderen het ontgiftingsproces en vertragen de eliminatie van vrije radicalen, wat bijvoorbeeld de veroudering beïnvloedt.

Andere belangrijke gifstoffen

Zoals we hierboven vermeldden, is voedsel een belangrijke bron van gifstoffen. Niet alleen vanwege de reacties die in het lichaam plaatsvinden om voedsel te verwerken, maar ook omdat ze uit het voedsel zelf kunnen komen.

In feite bevatten voedingsmiddelen die rijk zijn aan additieven en vetten een hoger percentage gifstoffen. Hetzelfde geldt voor gefrituurd voedsel of voedsel dat bij hoge temperaturen wordt verwerkt. Stoffen als tabak of alcohol zijn ook buitengewoon schadelijk.

Verontreinigende stoffen, zoals zware metalen, die in een aantal dieren die we eten aanwezig zijn, zijn ook een bron van gifstoffen. We mogen ook niet vergeten dat de gifstoffen van dieren zoals slangen of insecten ook giftig zijn.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen, gebruikelijk in de huidige voedingsindustrie, versnellen het afgifteproces van gifstoffen vanwege het aantal stappen dat wordt ondernomen om ze te vervaardigen. Wanneer je naar de supermarkt gaat, dan moet je ervoor zorgen dat je het voedsel kiest dat je koopt om gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 tekenen van een ontstoken lever

Hoe kun je gifstoffen uit je lichaam verwijderen?

Het woord detox van groente en fruit

Er is geen duidelijk bewijs over de effectiviteit van ‘detox-diëten’. Hoewel er voor tal van diëten en detox-formules reclame wordt gemaakt, is er nog geen wetenschappelijk bewijs voor de voordelen ervan.

Het is echter waar dat je organen nodig hebt om goed te functioneren om schadelijke stoffen uit je lichaam te verwijderen. Vooral de lever en nieren. Het is daarom erg belangrijk om goed te hydrateren en tussen 1,5 en 2 liter (6-8 glazen) water per dag te drinken. Dit helpt de nier om meer urine te produceren en zichzelf vaker te reinigen.

Als je de hoeveelheid schadelijke stoffen die je binnenkrijgt vermindert, dan is dat logischerwijs ook goed voor je gezondheid. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de volgende producten te schrappen:

  • alcohol
  • tabak
  • bewerkte en vetrijke voedingsmiddelen

Je moet bovendien meer fruit en groenten aan je dieet toevoegen.

Diëten zijn niet de enige manier om te ontgiften

We raden je aan om een actief leven te leiden en meerdere keren per week matige lichaamsbeweging te doen. Door te sporten elimineer je ook schadelijke stoffen en verlaag je bovendien stressniveaus, die aan elkaar gerelateerd lijken te zijn.

Wat je moet onthouden, is dat gifstoffen stoffen zijn die schadelijk voor je weefsels zijn. Voordat je echter met een dieet begint of detox-producten gebruikt (Spaanse link), is het belangrijk om je te laten informeren en een professional te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rodríguez Perón, José Miguel, José Rogelio Menéndez López, and Yoel Trujillo López. “Radicales libres en la biomedicina y estrés oxidativo.” Revista cubana de medicina militar 30.1 (2001): 15-20.
  • Sánchez-Valle, Vicente, and Nahum Méndez-Sánchez. “Estrés oxidativo, antioxidantes y enfermedad.” Médica Sur 20.3 (2018): 161-168.
  • Saavedra, Octavio Maldonado, et al. “Radicales libres y su papel en las enfermedades crónico-degenerativas.” (2010).
  • Cogollos Ortega, Marcos. “Antinutrientes en las dietas detox.” (2019).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.